неділю, 2 січня 2022 р.

Новорічний резонанс у Токмацькому відділенні поліції: відсторонення від роботи керівників і масові рапорти на звільнення

 В останні дні грудня 2021 року Токмацьке відділення поліції добряче колотило, тут, як ми повідомляли, відсторонили від виконання службових обов’язків керівника відділення поліції, потім – його заступників. І до всього цього 31 грудня 38 поліцейських написали рапорта на звільнення.




У рапортах, які поліцейські показали журналістам міськрайонної газети «Таврія» , вказано, що причиною звільнення зі служби в поліції є невиконання Національною поліцією України законодавства про працю, що виражається у систематичному порушенні оплати праці у позанормовий та нічний час, невиплата коштів за тяжкі умови праці, порушення матеріально-технічного забезпечення, що передбачено ст..115 Закону України «Про Національну поліцію». Написали поліцейські і про про тиск та вимоги  щодо виконання конкретних кількісних показників роботи у виявленні кримінальних та адміністративних правопорушень, що суперечить Конституції України та  зменшує рівень довіри населення до поліції.

Останньою краплею, що переповнила чашу терпіння і невдоволення поліцейських стало отримання ними жебрацьких зарплат за грудень без ковідних виплат і соцдопомоги, і  виплата при цьому великих ( у десятки, сотні  тисяч гривень) виплат керівництву поліції, у тому числі і Головного управління Нацполіції у Запорізькій області.

Оскільки рапорти   на звільнення масово написали дільничні, оперуповноважені, експерти-криміналісти, слідчі та ін. поліцейські,  на  зустріч і відверту розмову з колективом Токмацького відділення поліції 31 грудня після обіду приїхав начальник ГУ НП в Запорізькій області, генерал поліції Микола Лушпієнко.

Розмова була довга ( майже 3,5 години),   серйозна і відверта.




Генерал казав правду в очі присутнім на зустрічі, вказав на серйозні недоліки в роботі поліцейських, говорив про   неналежне розслідування ДТП у Токмаку, в результаті якого постраждала на все життя залишиться прикутою до ліжка.

-А Ви, звісно не дай Боже, хотіли б, щоб на місці цієї жінки опинилася Ваша мама? Це правильно?

-Ні! – відповів за своїх підлеглих заступник начальника відділення з превенції Роман Жураковський.




Інший факт, який у присутності журналістів місцевих ЗМІ, оприлюднив генерал: не належне реагування працівників підрозділу поліції на заяву громадянки, якій 25 грудня в одному із кафе нашого міста зловмисник погрожував вбивством, душив її. При цьому відомості про подію не були вчасно внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Після трьох днів святкових вихідних ( 25,26 і 27 грудня) коли в рамках досудового розслідування почали встановлюватися  всі обставини події та збиралися матеріали для повідомлення фігуранту провадження про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, зловмисник спокійно виїхав  за кордон… на заробітки.

Ця подія викликала великий суспільний резонанс не тільки в області, а й в Україні. Тому, як пояснив   керівник  ГУНП в Запорізькій області Микола Лушпієнко, він призначив невідкладне службове розслідування щодо неналежного реагування працівників підрозділу поліції на заяву громадянки. На цей період начальника Токмацького відділення поліції № 3 Пологівського районного відділу поліції  Михайла Сандросяна увільнено від виконання обов’язків за займаною посадою.

- Не звільнено, а відсторонено. Це зроблено для того, щоб не сказали, що начальник відділення поліції  впливає на хід службового розслідування, - пояснив генерал.

Микола Лушпієнко також повідомив, що він як керівник Головного управління національної поліції в Запорізькій області призначив  проведення цільової комплексної перевірки службової діяльності Токмацького відділення  Пологівського районного відділу поліції силами структурних підрозділів апарату ГУНП, яка розпочнеться  4 січня 2022 року. 

- За результатами перевірки буде дана об’єктивна оцінка усім, хто фігурує у резонансних справах, кожному буде винесений вердикт, який він має право опротестувати перед керівником Національної поліції, - пояснив генерал поліції Микола Лушпієнко.

Щодо поданих поліцейськими рапортів про звільнення, він зазначив, що рапорти написані юридично неправильно.

І просив своїх підлеглих не поспішати зі звільненням, зазначив, що хоче щоб вони продовжували працювати у поліції.

Як поліцейським працюється зараз розповів генералу офіцер поліції з 20-річним досвідом роботи у правоохоронних органах Олександр Смєшко. 





По суті це був крик душі поліцейського, який доповнили офіцери поліції Володимир Івко, Олексій Грабовський, Анатолій Танкушин, Наталія Соловей, Олена Коломицька та інші.

Люди при погонах говорили про низьку зарплату поліцейських і про її не виплату у повному обсязі станом на 31 грудня, про  невиплату протягом 10 місяців коштів за роботу в умовах COVID-19   і належних соціальних виплат.

Один з поліцейських розповів, як у нього померла праматір і в нього  навіть  не прийняли рапорт  на виплату матеріальної  допомоги  на поховання дорогої людини.

- Дитина лягла на операцію і жодної копійки на допомогу не заплатили, - повідомила генералу ще одна працівниця відділення поліції.

Офіцери поліції з обуренням говорили про ремонт службових кабінетів за власний рахунок, про приміщення слідчого відділення, що не опалюється,  про 10 літрів бензину на стару «Ниву», яку доводиться штовхати, щоб завести, і ще багато чого, що змусило поліцейських написати рапорти на звільнення і хоч таким чином привернути увагу  керівництва поліції на злободенні проблеми своїх підлеглих.

- Ми могли б поїхати до Києва, організувати акцію протесту, але ми не маємо права цього робити, - пояснив Олександр Смєшко і від імені своїх колег просив керівника обласної поліції донести у вищі ешелони влади, до політиків крик душі поліцейських, необхідність підвищення їм зарплати, виплати заборгованостей по «ковідних» і соціальних виплатах, поліпшення матеріального забезпечення Токмацького відділення поліції.

Під час розмови з генералом співробітники Токмацького відділення поліції домовилися підключити керівництво профспілки до вирішення проблемних питань .  




Та  написали Звернення до Президента України, голови Міністерства внутрішніх справ України, Кабінету міністрів України.

Людмила АРМАН,

Михайло АРМАН,

фото авторські