Сьогодні субота, вихідний і ви не знаєте чим побалувати
своїх домочадців. Не біда. Ми пропонуємо вам приготувати корисні, оригінальні і
смачнючі страви з печінки.
Печінка надзвичайно корисна для організму людини. Лише
той факт, що у ній міститься залізо, що необхідне для синтезу гемоглобіну, а отже
кровотворення, робить цей продукт просто незамінним. Особливо людям, які страждають на анемією. У складі
печінки одночасно присутні білки, жири і вуглеводи. Вміст корисних складових
у печінці величезний – це і вітаміни груп A, D, E, K, С, В, а також мікро-
та макроелементи магній, цинк, калій, кальцій, фосфор, тощо. При термічній
обробці корисні властивості печінки не втрачаються. Через те, що у печінці
мітиться багато білків, цей продукт вважається дієтичним і широко
використовується у кулінарії.
Ковбаса домашня з
печінки
печінка – 500 г
сало – 500 г
часник – 3 зубці
борошно – 1,5 скл
крохмаль – 0,5
скл
яйця – 5 шт
сметана – 1 ст.ложка
сіль, перець за
смаком.
Спосіб
приготування
Сало розділити на 2 частини. Одну частину разом з помитою
і очищеною від плівочок печінкою пропустити через
м’ясорубку або подрібнити в блендері.ну сала порізати дрібними кубиками як на
салат. Додати у змелений фарш і перемішати.
Всипати борошно, крохмаль, влити сметану. Яйця збити
віничком чи виделкою і додати до фаршу. Покласти подрібнений часник, посолити,
поперчити за смаком.
Фарш розділити на дві частини, кожну - викласти в харчовий пакет, скрутити пакет у
вигляді ковбаски, «вигнати» з нього
повітря, зав’язати кінець, залишивши трішки вільного місця. Цей пакет покласти
ще в один, так само «вигнавши» повітря і щільно зав’язавши. У такий же спосіб
запакувати і другу половину фаршу. Поставити на вогонь велику каструлю, налити
холодної води і відразу ж (у холодну воду!) опустити пакети з ковбасою. Коли
вода закипить, вогонь зменшити і варити 2 години.
Готові ковбаси дістати з води, повністю остудити, зняти пакети. Перед подачею на стіл нарізати
скибочками.
Салат з печінкою «Ніжність»
Інгредієнти
5 солених огірків
3 яйця
2 ст. ложки майонезу
сіль, перець.
Спосіб приготування
Печінку відварити і порізати тонкими скибочками завдовжки
близько 2–3 см.
Огірки нарізати соломкою. Яйця зварити круто, охолодити,
порізати. Сир потерти.
Викласти смугами на пласку тарілку (печінка, сир,
огірки), додавши майонезу і прикрасивши яйцями.
Печінковий торт з
грибами
Інгредієнти
печінка – 1 кг
яйця – 5 шт
молоко –
півсклянки
цибуля – 4 шт
борошно – 2 скл
зелень
сіль, перець
соняшникова олія
шампіньйони – 0,5 кг
сметана – 1 скл
Спосіб приготування
Печінку і 2 цибулини перекрутити через м’ясорубку, додати
яйця, борошно, молоко, сіль, перець. Суміш повинна мати консистенцію густої
сметани.
На сковороді, змащеній олією, спекти великі млинці,
обсмажуючи їх з обох боків.
Гриби почистити і посмажити з цибулею. Посолити, додати
сметану і трохи потушкувати.
Млинці змащувати начинкою із грибів і складати їх у вигляді
торта. Верхній млинець можна прикрасити зеленню.