субота, 9 березня 2019 р.

Святкуємо Масляну з млинцями


Сьогоднішна субота припадає на передостанній деь Масляної  – одне з найвеселіших народних свят проводів зими і зустрічі весни. А ще  це переддень Великого посту, під час якого православні віруючі готуються до Світлого свята Великодня, що є одним з найбільш важливих подій у церковному календарі. Млинці – це головний символ Масляної і основна страва , що готують на це свято.У цей час намагалися наїстися і нагулятися на весь Великий піст, адже вважалося, що від кількості з'їдених на Масляну млинців залежало благополуччя в прийдешньому  році. Тож і  ми пропонуємо вам  святкувати  Масляну  млинцями і стравами з млинців за рецептами, що ми пропонуємо нижче.

Млинці на пиві
Інгредієнти:
борошно - 2 склянки,
пиво - 400 мл,
яйця - 2 шт.,
сметана - 1 ст. ложка,
цукор - 1 ст. ложка,
сіль - за смаком,
рослинна олія - для смаження.
Спосіб приготування.
Жовтки розітріть зі сметаною, всипте цукор, сіль, вилийте одну склянку пива і все добре перемішайте до отримання однорідної рідини.Додайте борошно, перемішуйте до того часу поки не зникнуть грудочки. Потім вилийте решту пива і розмішайте.  Білки збийте в піну, додайте в тісто і перемішайте. Дайте настоятися 30 хвилин.
Випікайте млинці на розпеченій сковороді, змазаній салом чи олією.

Фуршетні млинці з ікрою

Інгредієнти:
млинці – 6-8 шт
ікра червона - 100 г.
сир плавлений - 200 г.
кріп свіжий - півпучка
Спосіб приготування.
 Плавлений сир секунд 20 розігріваємо в мікрохвильовці - він підтане. Додаємо до нього дрібно порізаний кріп і перемішуємо.
Смажемо млинці за вище вказаними рецептами. Намазуємо млинець плавленим сиром з кропом. Кладемо наверх чайну ложечку ікри і теж її розподіляємо по всій поверхні млинця. Складаємо протилежні краї млинчика один до одного. Загортаємо млинець трубочкою.Розрізаємо кожен млинець навпіл поперек і прикрашаємо їх червоною ікрою (покласти зверху) і кропом.


Салат з млинцями
Інгредієнти:
млинці – 10 шт

помідори - 3 шт.,
цибуля червона - 2 шт.,
куряче філе - 1 шт.,
болгарський перець (червоний) - 1 шт.,
зелена цибуля
лимонний сік, сіль, чорний мелений перець - за смаком,
майонез - для заправки.
Спосіб приготування.
Один млинець скрутіть трубочкою і поріжте невеликими кільцями для прикраси салату. Решта млинців поріжте тонкою соломкою.
Куряче філе відваріть, охолодіть і також поріжте тонкою соломкою.
Червону цибулю поріжте тонкими півкільцями і збризніть лимонним соком.
Помідор і червоний перець поріжте тонкими невеликими скибочками.
Все з’єднайте, заправте сіллю, перцем і майонезом. Викладіть у велику тарілку, посипте дрібно нарізаною зеленою цибулею. Прикрасьте млинцевими кільцями.

Млинцеві мішечки з начинкою
Інгредієнти:
 для начинки
куряче філе – 500 г,
 гриби- 500 г
 цибуля – 200 г,
 сметана – 300 г,
вершкове масло
сіль, перець.
для млинців:
борошно - 1,5-2 склянки,
молоко - 0,5 л,
яйця - 3 шт.,
цукор - 1 ст. ложка,
соняшникова олія - 1-2 ст. ложки,
вершкове масло - для смаження,
сіль - за смаком.
Спосіб приготування.
 Цибулю  порізати невеликими шматочками,  обсмажити на сковорідці до прозорості. Потім додати куряче м'ясо і гриби. Злегка посолити і поперчити. Обсмажити до готовності, залити сметаною і   протушкувати 5-10 хвилин.
 Окремо в посудині змішайте всі інгредієнти для млинців. Спечіть млинці.
1-2 ст. ложки начинки викладіть на середину млинця, посипте тертим сиром. Краї млинця підніміть вгору, зробивши таким чином мішечок. Обв’яжіть мішечок зеленою цибулею.
Коли сформуєте усі мішечки, викладіть їх у форму для запікання, змастивши її вершковим маслом. Зверху змастіть млинцеві мішечки розтопленим вершковим маслом.
Запікайте млинцеві мішечки в духовці при температурі 180 °С близько 10 хвилин.

Налисники з сиром
Інгредієнти:

Млинці – 10-15 шт
Домашній сир -500г
Яйце – 1
Родзинки – 60 г
Цукор -2-3 ст.ложки
Вершкове масло
Спосіб приготування.
Родзинки залийте гарячою водою, щоб вони трохи розм’якли.
Змішайте в мисці сир, цукор і яйце. Потім відіжміть родзинки  від води і додайте їх до сиру.
Розріжте кожен млинець на 4 частини.  Укладайте на широку сторону млинчика по 1 ч. ложці начинки. Спочатку підверніть бічні сторони. Потім, притримуючи їх, акуратно, але досить туго скрутіть налисник.
Змастіть форму для запікання невеликою кількістю вершкового масла і щільним шаром укладіть налисники. Верх налисників змастіть вершковим маслом і присипте цукром..
Поставте форму з налисниками в духовку, розігріту до температури 220 градусів і запікайте до тих пір, поки поверхня не стане рум’яною (близько 15-20 хвилин).
Подавайте налисники відразу з духовки, доповнивши сметаною, медом або улюбленим варенням. Смачного!

Млинцевий торт «Тірамісу»
Інгредієнти:
млинці - 12-15 шт.,
вершки (11 % жирності) - 150 мл,
желатин - 15 г,
цукрова пудра - 70-100 г,
ром - 1 ст. ложка,
розчинна кава і гіркий какао-порошок - для посипання,
шоколад - 70 г.
Спосіб приготування.
Спечіть млинчики за вашим улюбленим кулінарним рецептом. Повинні вийти тонкі і еластичні млинці з прісного тіста.
Желатин з’єднайте з вершками, залиште на кілька хвилин. Після чого поставте на вогонь, і, помішуючи, повністю розчиніть, не допускаючи кипіння.
Маскарпоне з’єднайте з цукровою пудрою і ромом, збийте. У вершки введіть желатин, збийте до однорідності.
Млинці змастіть кремом, зберіть в торт і поставте в холодильник на дві години.
Розчинну каву змішайте з какао і розітріть. Посипте торт приготованою сумішшю. Перед подачею посипте торт тертим шоколадом.