Сьогоднішна
субота припадає на передостанній деь Масляної –
одне з найвеселіших народних свят проводів зими і зустрічі весни. А ще це переддень Великого посту, під час
якого православні віруючі готуються до Світлого свята Великодня, що є одним з
найбільш важливих подій у церковному календарі. Млинці – це головний символ
Масляної і основна страва , що готують на це свято.У цей час намагалися
наїстися і нагулятися на весь Великий піст, адже вважалося, що від кількості
з'їдених на Масляну млинців залежало благополуччя в прийдешньому році. Тож і ми пропонуємо вам святкувати Масляну млинцями і стравами з млинців за рецептами, що ми пропонуємо нижче.
Млинці
на пиві
Інгредієнти:
борошно - 2 склянки,
пиво - 400 мл,
яйця - 2 шт.,
сметана - 1 ст. ложка,
цукор - 1 ст. ложка,
сіль - за смаком,
рослинна олія - для смаження.
Спосіб приготування.
Жовтки розітріть зі сметаною, всипте цукор, сіль, вилийте
одну склянку пива і все добре перемішайте до отримання однорідної рідини.Додайте
борошно, перемішуйте до того часу поки не зникнуть грудочки. Потім вилийте
решту пива і розмішайте. Білки збийте в піну, додайте в тісто і
перемішайте. Дайте настоятися 30 хвилин.
Випікайте млинці на розпеченій сковороді, змазаній салом чи
олією.
Фуршетні
млинці з ікрою
Інгредієнти:
млинці – 6-8 шт
ікра
червона - 100 г .
сир
плавлений - 200 г .
кріп
свіжий - півпучка
Спосіб приготування.
Плавлений сир секунд 20 розігріваємо в
мікрохвильовці - він підтане. Додаємо до нього дрібно порізаний кріп і
перемішуємо.
Смажемо млинці за
вище вказаними рецептами. Намазуємо млинець плавленим сиром з кропом. Кладемо
наверх чайну ложечку ікри і теж її розподіляємо по всій поверхні млинця. Складаємо
протилежні краї млинчика один до одного. Загортаємо млинець трубочкою.Розрізаємо
кожен млинець навпіл поперек і прикрашаємо їх червоною ікрою (покласти зверху)
і кропом.
Салат з
млинцями
Інгредієнти:
млинці – 10 шт
помідори - 3 шт.,
цибуля червона
- 2 шт.,
куряче філе - 1 шт.,
болгарський перець (червоний) - 1 шт.,
зелена цибуля
лимонний сік, сіль, чорний мелений перець - за смаком,
майонез - для заправки.
Спосіб приготування.
Один млинець скрутіть трубочкою і поріжте невеликими
кільцями для прикраси салату. Решта млинців поріжте тонкою соломкою.
Куряче філе відваріть, охолодіть і також поріжте тонкою
соломкою.
Червону цибулю поріжте тонкими півкільцями і збризніть
лимонним соком.
Помідор і червоний перець поріжте тонкими невеликими
скибочками.
Все з’єднайте, заправте сіллю, перцем і майонезом. Викладіть
у велику тарілку, посипте дрібно нарізаною зеленою цибулею. Прикрасьте
млинцевими кільцями.
Млинцеві мішечки з начинкою
Інгредієнти:
для начинки
для начинки
куряче філе – 500
г ,
гриби- 500 г
цибуля –200 г ,
сметана –300 г ,
вершкове масло
гриби- 500 г
цибуля –
сметана –
вершкове масло
сіль, перець.
для млинців:
борошно - 1,5-2 склянки,
молоко - 0,5 л,
яйця - 3 шт.,
цукор - 1 ст. ложка,
соняшникова олія - 1-2 ст. ложки,
вершкове масло - для смаження,
сіль - за смаком.
Спосіб приготування.
Цибулю порізати невеликими шматочками, обсмажити на сковорідці до прозорості. Потім додати куряче м'ясо і гриби. Злегка посолити і поперчити. Обсмажити до готовності, залити сметаною і протушкувати 5-10 хвилин.
Цибулю порізати невеликими шматочками, обсмажити на сковорідці до прозорості. Потім додати куряче м'ясо і гриби. Злегка посолити і поперчити. Обсмажити до готовності, залити сметаною і протушкувати 5-10 хвилин.
Окремо в
посудині змішайте всі інгредієнти для млинців. Спечіть млинці.
1-2 ст. ложки начинки
викладіть на середину млинця, посипте тертим сиром. Краї млинця підніміть
вгору, зробивши таким чином мішечок. Обв’яжіть мішечок зеленою цибулею.
Коли сформуєте усі мішечки, викладіть їх у форму для
запікання, змастивши її вершковим маслом. Зверху змастіть млинцеві мішечки
розтопленим вершковим маслом.
Запікайте млинцеві мішечки в духовці при температурі 180 °С
близько 10 хвилин.
Налисники з сиром
Інгредієнти:
Млинці – 10-15 шт
Домашній сир -500г
Яйце – 1
Родзинки – 60
г
Цукор -2-3 ст.ложки
Вершкове масло
Спосіб приготування.
Родзинки залийте
гарячою водою, щоб вони трохи
розм’якли.
Змішайте в мисці сир, цукор і яйце. Потім відіжміть родзинки від води і додайте їх до сиру.
Розріжте кожен млинець на 4 частини. Укладайте на широку сторону млинчика по 1 ч.
ложці начинки. Спочатку підверніть
бічні сторони. Потім, притримуючи їх,
акуратно, але досить туго скрутіть налисник.
Змастіть форму для запікання невеликою кількістю вершкового
масла і щільним шаром укладіть налисники. Верх
налисників змастіть вершковим маслом і присипте цукром..
Поставте форму з налисниками в духовку, розігріту до
температури 220 градусів і запікайте до тих пір, поки поверхня не стане
рум’яною (близько 15-20 хвилин).
Подавайте налисники відразу з духовки, доповнивши сметаною,
медом або улюбленим варенням. Смачного!
Млинцевий
торт «Тірамісу»
Інгредієнти:
млинці - 12-15 шт.,
маскарпоне- 500
г,
вершки (11 % жирності) - 150 мл,
желатин - 15 г,
цукрова пудра - 70-100 г ,
ром - 1 ст. ложка,
розчинна кава і гіркий какао-порошок - для посипання,
шоколад - 70 г.
Спосіб приготування.
Спечіть млинчики за вашим улюбленим кулінарним рецептом. Повинні вийти
тонкі і еластичні млинці з прісного тіста.
Желатин з’єднайте з вершками, залиште на кілька хвилин.
Після чого поставте на вогонь, і, помішуючи, повністю розчиніть, не допускаючи
кипіння.
Маскарпоне з’єднайте з цукровою пудрою і ромом, збийте. У
вершки введіть желатин, збийте до однорідності.
Млинці змастіть кремом, зберіть в торт і поставте в
холодильник на дві години.
Розчинну каву змішайте з
какао і розітріть. Посипте торт приготованою сумішшю. Перед подачею посипте
торт тертим шоколадом.