четвер, 6 серпня 2020 р.

6 СЕРПНЯ. ЧОМУ НАШІ ПРЕДКИ БОЯЛИСЯ ЦЬОГО ДНЯ?


У православному світі 6 серпня згадують про святих мучеників-страстотерпців Гліба і Бориса. У народному календарі дата називається Гліб і Борис Літник.
КИМ БУЛИ СВЯТІ ГЛІБ І БОРИС? 
Жили Гліб і Борис в X-XI століттях. Їх батьком був великий Київський князь Володимир Святославович. Хлопчики  мали характер милостивий, володіли неймовірною добротою, особливу чуйність проявляли до бідних, до тих, хто хворів, і знедолених  людей.
Після смерті батька в 1015 році розгорілася міжусобна ворожнеча за владу. Старший брат Святополк, побоюючись Бориса і Гліба, вбив їх. За це отримав в народі прізвисько - «окаянний».
ЯКІ ТРАДИЦІЇ І ОБРЯДИ ІСНУЮТЬ В ЦЕЙ ДЕНЬ?
На Русі 6 серпня традиційно збирали черемху і смородину. Ягоди сушили або готували з них настойки, які в подальшому використовували як лікарський засіб при простудних недугах, розладах шлунково-кишкового тракту або нервової системи. Незаміжні дівчата ягоди перетирали в кашку і наносили на шкіру обличчя як маску. Вірили, що після такого обряду від хлопців відбою не буде.
Якщо ви любите сходити попаритися в баньку, то сьогодні якраз сприятливий день для заготовки березових віників. Тільки пам'ятайте, що деревця треба вибирати не квітучі і молоді, з спадаючими гілками. Перш ніж зрізати гілочку, спробуйте листочки, вони повинні бути м'які, ніжні і бархатисті. Самі гілки вибирайте тоненькі, прямі і довгі.
А ось для будівництва будинку сьогодні ні в якому разі не можна ліс рубати. Інакше проживають в цьому будинку подружжя будуть весь час конфліктувати.

З вогнем сьогодні проявляйте особливу обережність, інакше біди не минути! Слов'яни 6 серпня не виходили на роботу в поле в знак вшанування святих Гліба і Бориса. Хоч і був самий розпал збору врожаю, намагалися  цю заборону не порушувати. Люди боялися небесної кари у вигляді блискавок, які можуть весь урожай спалити.
ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ
Не можна сьогодні змітати зі столу крихти руками.
Якщо в цей день отримали зарплату, не можна витрачати з неї ні копійки до наступної доби.
Не рекомендується позичати сусідам хліб і сіль, але можна за умови, що вони заплатять за це хоча б монетку.
ПОГОДНІ ПРИКМЕТИ НА 6 СЕРПНЯ
Якщо сьогодні сонячно і тепло, то зимові місяці чекайте холодні і суворі. Якщо в день Бориса і Гліба роса тримається до самого обіду - це віщує сильні грози.