понеділок, 12 квітня 2021 р.

Сторінки історії. 60 років першого у світі польоту людини у космос . Як це було

 Сьогодні 12 квітня – Всесвітній день авіації і космонавтики. Ця дата встановлена на честь першого польоту людини в космос.

12 квітня 1961 року радянський космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» стартував о 09.07 годині із космодрому «Байконур» і вперше у світі здійснив орбітальний обліт планети Земля. 


Фото з вільного доступу інтернету


Під час повернення на Землю, після входу капсули в атмосферу загорілася обшивка корабля (температура зовні при спуску досягає 3–5 тисяч градусів), по склу ілюмінаторів потекли цівки рідкого металу, а сама кабіна почала тріщати. На висоті 7 км, відповідно до плану польоту, Гагарін катапультувався, після чого капсула і космонавт стали спускатися на парашутах (окремо). В герметичному скафандрі Гагаріна не відразу відкрився клапан, через який мало надходити зовнішнє повітря, і космонавт мало не задихнувся.

Останньою проблемою в цьому польоті виявилося місце посадки: Гагарін міг опуститися на парашуті в крижану воду Волги. Йому допомогла хороша підготовка – він зумів скерувати парашут так, що приземлився за 1,5–2 кілометри від берега. Через збій у системі гальмування спусковий апарат з Гагаріним приземлився не за 110 км від Сталінграда, як було заплановано, а в Саратовській області. Так, виконавши один оберт навколо Землі, на 108 хвилині корабель завершив політ.

Першими людьми, які зустріли космонавта після польоту, виявилися дружина місцевого лісника та її шестирічна внучка. Незабаром до місця події прибули військові й місцеві колгоспники.

Першими людьми, які зустріли космонавта після польоту, виявилися дружина місцевого лісника та її шестирічна внучка. Незабаром до місця події прибули військові й місцеві колгоспники.

У радянській пресі з нагоди польоту в космос було підготовлено три повідомлення ТАРС про політ Гагаріна в космос. Перше – «Успішне», друге на випадок, якщо він впаде на території іншої країни або в світовому океані – «Звернення до урядів інших країн», з проханням допомоги в пошуку, і третє – «Трагічне», якщо Гагарін не повернеться живим.

Юрій  Гагаріним приземлився  далеко від запланованої локації, однак успішно. Про що  повідомили газети всього світу. Серед них була і Токмацька міськрайонна газета «Комуністичним шляхом» ( нині «Таврія»).