пʼятниця, 22 жовтня 2021 р.

Фото і відео. На Токмаччині урочисто погасили конверт та марку до 100-річчя випуску першого українського трактора «Запорожець»

 У 1921 році було випущено дослідний зразок першого українського триколісного трактора «Запорожець», серійний випуск якого проводився у нашому місті на заводі «Червоний прогрес» ( дизелебудівний завод імені Кірова).  

До столітнього  ювілею першого випущеного в Україні серійного триколісного трактора національний поштовий оператор «Укрпошта» ввів  в обіг нову художню поштову марку «Трактор «Запорожець» та конверти і  картки до неї, що  створив художник Валерій Руденко. Номінальна вартість поштової марки-V (10,50 грн), наклад –130 тисяч примірників.

Сьогодні у Токмаку, у міському краєзнавчому музеї  відбулось спецпогашення марки,  маркованого конверта  та поштової картки із зображенням першого українського триколісного трактора «Запорожець».








Учасниками урочистого спецпогашення  стали  заступник директора Запорізької дирекції АТ «Укрпошта» Олександр Постніков, начальник відділу поштових послуг Запорізької дирекції АТ «Укрпошта» Анна Спірідончук, територіальний менеджер Сергій Стольніков, секретар Токмацької міської ради Віктор Загуменний, радник Токмацького міського голови Андрій Корнієнко, науковий співробітник Токмацького краєзнавчого музею Людмила Сухорукова та журналісти міськрайонної газети «Таврія».

Після такої неординарної події науковий співробітник Токмацького краєзнавчого музею Людмила Сухорукова провела для гостей екскурсію по залах музею, де оформлено й  експозицію історії створення та випуску у нашому місті першого серійного триколісного трактора «Запорожець».




Як розповіла Людмила Сухорукова, у 1921 році з   майстерні Кічкаса дослідний зразок тягача своїм ходом  подолав понад 90 км до Великого Токмака, до заводу «Червоний прогрес», де  з  1923 року почалося серійне виробництво перших українських тракторів «Запорожець».

На той час «Запорожець» був одним з найкращих тягачів – мав просту конструкцію, працював на дешевій нафті будь-якої якості й відремонтувати його могли навіть у сільській кузні.

 До 1926 року  загалом було випущено понад 500 тягачів. Деякі екземпляри «Запорожців» пропрацювали по тридцять і більше років.

Копію трактора «Запорожець» сьогодні можна побачити на постаменті на площі біля заводу Кірова, де майже 100 років тому почали випуск цих тягачів. 




А діючі зменшені у 5 разів моделі цього трактора зберігаються у міському краєзнавчому музеї.

Людмила АРМАН,

Михайло АРМАН, фото

Відео монтується