суботу, 27 листопада 2021 р.

Виставка – реквієм, пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій в Україні.

 У Токмацькому міському  краєзнавчому музеї відкрили виставку, присвячену пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій в Україні.

На виставці розміщені плакати із документами, що свідчать про  політичні репресії в Україні та Великий терор 1937-1938 років, штучно створений сталінською верхівкою голодомор 33-го.



 

Чільне місце займає фотовиставка «Пам`яті нашої колоски»  з архівними фото жахливого  голодного лихоліття і репортажними фото   журналістки Людмили Арман із заходів по вшануванню  жертв голодоморів і політичних репресій на Токмаччині.

На окремому столі виставка – інсталяція зі свічкою пам`яті, чорним шматочком хліба  і п’ятьма колосками, за які карали виснажених голодом людей і кидали до в`язниць.

На виставці також представлені Книги Пам`яті та номери газети «Таврія», де зібрані свідчення наших співвітчизників, мешканців Токмака і району, які пережили голодомори в Україні.



Оскільки, через карантинні обмеження через пандемію коронавірусу відвідування музею заборонені, співробітники краєзнавчого музею разом із журналістами газети «Таврія» зняли відеофільм про виставку і спогади токмачан про голод 33-го.



- Сьогодні кожен із нас,  а особливо – молодь повинна знати свою справжню історію. Великий терор і Голодомори в Україні, то були жахливі часи. Ми повинні пам’ятати про  про це! – зазначила в.о. директора Токмацького міського  краєзнавчого музею Людмила Арман.


Свіча пам`яті на підвіконні Токмацького міського краєзнавчого музею



З нагоди вшанування пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій в Україні колектив музею приєднався до Всеукраїнської акції «Запали свічку».

Михайло АРМАН,

Фото автора