середу, 16 лютого 2022 р.

«У звичаях і традиціях Токмаччину пізнавай». Як на Стрітення «жаворонків» пекли

 У Токмацькому міському краєзнавчому  музеї організували цікавий та пізнавальний народознавчий захід.

В  залі етнографії,   де зібрані предмети побуту населення Токмацького краю другої половини ХІХ - початок ХХ ст.,  старший науковий співробітник музею Ірина Удод  розповіла першокласникам    ЗССО №2 про  традиційний  устрой  давнього побуту токмачан,  про важливі елементи колишнього хатнього інтер’єру та про народні  традиції відзначення  Стрітення — свята початку весни, зустрічі зими з весною.









Екскурсовод також презентувала дітям стародавній посуд та кухонні приладдя, що наші предки використовували для приготування святкових страв.

Напередодні свята Стрітення жінки випікали об­рядове печиво - «жайворонків» (печиво, булочки  у вигляді птахів ) і давали дітям. Тож за давнім звичаєм в.о.директорка музею Людмила Арман вручила «жаворонків» дівчаткам і хлопчикам,   щоб ті закликали весну, допомог­ли їй збороти зиму.




До речі, смачні булочки у вигляді пташок спеціально для учасників народознавчого заходу приготували майстер виробничого навчання Ірина Владімірова та учні, які навчаються за професією «Кухар, кондитер»,  Багатопрофільного центру професійно-технічної освіти. Та отримали від дітей на свою адресу багатоголосе:

-Дякуємо!