Нинішня субота –
шостий день першої седмиці Великого посту — одна з найважливіших подій
християнського світу. Це обряд тривалої підготовки віруючого християнина до
святкування Воскресіння Господнього.
Великий піст у нинішньому році розпочався 11 березня і триватиме до 28 квітня. Під час посту продукти тваринного
походження - м'ясо, жир
(смалець), молоко, яйця, сир, — це
скоромні продукти, які заборонені до
вживання. У цей список також додається риба.
Сьогодні ми пропонуємо
вам рецепти скоромних страв, які не тільки смачні, а й корисні. Спробуйте приготувати, не пожалкуєте!
Салат з червоної
капусти та цитрусів
Інгредієнти
апельсин -150
г ,
мандарин -150
г ,
лимонний сік за смаком,
оливкова олія для заправки,
волоські горіхи -жменя,
зелень петрушки і сіль -за смаком.
Спосіб приготування
Дрібно наріжте капусту, посоліть і перемішайте, стискаючи
руками, як тісто, щоб виступила
сік. Почищені апельсини та мандарини поріжте кубиками. Частину апельсинів
поріжте кружечками. Змішайте фрукти
з капустою, додайте сік лимону, оливкову
олію і подрібнену петрушку.
Викладіть салат на кружечки апельсина. Охолодіть.
Перед подачею посипте салат подрібненими волоськими горіхами
Олів’є з грибами
Інгредієнти
мариновані гриби - 200 г.
картопля: 2-3 шт.
морква - 2
шт.
квашені огірки - 2
шт.
свіжі огірки - 2
шт.
консервований горошок - 80 г
майонез пісний
сіль, перець, зелень
за смаком
Спосіб приготування
Картоплю та моркву помити і зварити в «мундирах» . Охолодити, почистити і порізати дрібними
кубиками. Свіжі та солені огірки
почистити від шкірки і теж нарізати кубиками. З грибів злити маринад і порізати
їх невеликими шматочками. Зелень дрібно посікти (залишити кілька гілочок для
оздоблення).
Змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити і заправити
пісним майонезом. Подавати, прикрасивши гілочками петрушки та кропу.
Картопляні галушки з
овочами
Інгредієнти
картопля: - 500 г .
борошно - 1 склянка
цибуля -2
шт.
брокколі - 250
г.
червоний болгарський перець- 1-2 шт.
олія - 150
мл
яблучний оцет -1 ст. ложка
цукор - 1
ст.л
чорний мелений перець
сіль за смаком.
Спосіб приготування
Картоплю почистити, зварити і розім’яти до стану пюре.
Додати 3 ст. ложки олії, сіль, перець, борошно і замісити м’яке еластичне
тісто.
Розкачати тісто в джгутики і нарізати галушки (шматочки
можуть бути довільної форми). Покласти
галушки в киплячу воду і як тільки вони
спливуть, проварити 1-2 хв., щоб не розлізлися. Цибулю та перець
почистити, порізати і окремо підсмажити на олії.
В окріп
додати цукор, оцет та 1 ч. ложку солі, викласти суцвіття броколі і варити 1-2
хвилини. Викласти на тарілку галушки,
посипати їх смаженою цибулею, а навколо розкласти смажений перець та суцвіття
брокколі.
Ягідний мус на манці
Інгредієнти
манна крупа -100
г ,
ягоди (журавлина, брусниця, чорна або червона смородина) -300 г ,
цукор -200-250
г ,
вода -400 мл.
Спосіб приготування
Ягоди розімніть,
додайте 100 мл води і відіжміть сік.
У віджаті ягоди влийте 300 мл води, додайте цукор і
закип’ятіть. Процідіть відвар і викиньте вичавки.
У відвар додайте манку і варіть на невеликому вогні до
консистенції густої каші. Повністю остудіть.
У кашу додайте сік і добре збийте. Маса повинна збільшитися
і стати пінною.
Розкладіть мус у креманки і поставте в холодильник на 4
години.
Смачного!