субота, 16 березня 2019 р.

Страви Великого посту


Нинішня субота – шостий день першої седмиці Великого посту — одна з найважливіших подій християнського світу. Це обряд тривалої підготовки віруючого християнина до святкування Воскресіння Господнього.
 Великий піст у нинішньому році розпочався  11 березня і триватиме до 28 квітняПід час посту продукти тваринного походження - м'ясо, жир (смалець), молоко, яйця, сир,  — це скоромні продукти, які заборонені до вживання. У цей список також додається риба.
Сьогодні ми пропонуємо вам рецепти скоромних страв, які не тільки смачні, а й корисні. Спробуйте приготувати, не пожалкуєте!

Салат з червоної капусти та цитрусів
Інгредієнти
червонокачанна капуста -250 г,
апельсин -150 г,
мандарин -150 г,
лимонний сік за смаком,
оливкова олія для заправки,
волоські горіхи -жменя,
зелень петрушки і сіль -за смаком.
Спосіб приготування
Дрібно наріжте капусту, посоліть і перемішайте, стискаючи руками, як тісто, щоб виступила сік. Почищені апельсини та мандарини поріжте кубиками. Частину апельсинів поріжте кружечками. Змішайте фрукти з капустою, додайте сік лимону,  оливкову олію і подрібнену петрушку.
Викладіть салат на кружечки апельсина. Охолодіть.
Перед подачею посипте салат подрібненими волоськими горіхами

Олів’є з грибами
Інгредієнти
 мариновані гриби -  200 г.
картопля: 2-3 шт.
морква -  2 шт.
квашені огірки -  2 шт.
свіжі огірки - 2 шт.
консервований горошок - 80 г
майонез пісний
 сіль, перець, зелень за смаком
Спосіб приготування
Картоплю та моркву помити і зварити в «мундирах» . Охолодити, почистити і порізати дрібними кубиками. Свіжі та солені огірки почистити від шкірки і теж нарізати кубиками. З грибів злити маринад і порізати їх невеликими шматочками. Зелень дрібно посікти (залишити кілька гілочок для оздоблення).
Змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити і заправити пісним майонезом. Подавати, прикрасивши гілочками петрушки та кропу.

Картопляні галушки з овочами
Інгредієнти

картопля: - 500 г.
борошно -  1 склянка
цибуля -2 шт.
брокколі - 250 г.
червоний болгарський перець- 1-2 шт.
олія - 150 мл
яблучний оцет -1 ст. ложка
цукор - 1 ст.л
чорний мелений перець
 сіль за смаком.
Спосіб приготування
Картоплю почистити, зварити і розім’яти до стану пюре. Додати 3 ст. ложки олії, сіль, перець, борошно і замісити м’яке еластичне тісто.
Розкачати тісто в джгутики і нарізати галушки (шматочки можуть бути довільної форми). Покласти галушки в киплячу воду і як тільки вони  спливуть, проварити 1-2 хв., щоб не розлізлися. Цибулю та перець почистити, порізати і окремо підсмажити на олії.
В окріп додати цукор, оцет та 1 ч. ложку солі, викласти суцвіття броколі і варити 1-2 хвилини. Викласти на тарілку галушки, посипати їх смаженою цибулею, а навколо розкласти смажений перець та суцвіття брокколі.


Ягідний мус на манці
Інгредієнти
манна крупа -100 г,
ягоди (журавлина, брусниця, чорна або червона смородина) -300 г,
цукор -200-250 г,
вода -400 мл.
Спосіб приготування
Ягоди розімніть, додайте 100 мл води і відіжміть сік.
У віджаті ягоди влийте 300 мл води, додайте цукор і закип’ятіть. Процідіть відвар і викиньте вичавки.
У відвар додайте манку і варіть на невеликому вогні до консистенції густої каші. Повністю остудіть.
У кашу додайте сік і добре збийте. Маса повинна збільшитися і стати пінною.
Розкладіть мус у креманки і поставте в холодильник на 4 години.
Смачного!