суботу, 18 травня 2019 р.

Дрібна риба – і дешево, і смачно!




Вам не подобається дрібна риба, бо  у неї багато кісток. Тоді скористайтеся нашими рецептами приготування страв з бичків, салаки, карасів, окунців, кільки та ін. Кістки у цій рибі не відчуваються, адже вона готується на мінімальному вогні декілька годин. Повірте, затрачений час вартий того, щоб споживати якісний і натуральний рибний продукт!
А ще дрібну рибку можна законсервувати.

Бички в томаті
Інгредієнти:
бички свіжі  - 1,5-2 кг;
томатний сік  - 1,5 літра;
сіль, цукор – за смаком
лимонний сік, суміш перців - за смаком;
морква - 3-4 шт .;
ріпчаста цибуля - 3-4 шт .;
борошно
олія
Спосіб приготування
Бички для цієї страви можна використовувати найдрібніші. Чистити їх дуже легко. Промийте рибу під проточною водою. За  допомогою кухонних ножиць обріжте голову і видаліть нутрощі. Очищати від луски бички не потрібно.
Очищені бички промийте ще раз, викладіть в друшляк, щоб стекла зайва рідина. Додайте до риби сіль, суміш перців і лимонний сік за смаком, перемішайте і приберіть в холодильник на 20-30 хвилин.
Для приготування томатної заправки почистіть цибулю і моркву.
Цибулю наріжте невеликими кубиками, моркву натріть на тертці, обсмажте овочі на сковороді до рум'яного кольору, додайте томатний сік, цукор, сіль за смаком, доведіть томатну заправку до кипіння і приберіть з вогню.
Бички обваляйте з двох сторін у борошні. На окремій сковороді, розігрітій з олією, обсмажте бички з двох боків до золотистої скоринки.
На дно товстостінної каструлі (або качатниці) викладіть першим шаром частину томатної заправки, потім додайте частину бичків.
Знову викладіть заправку і продовжуйте чергувати, поки не закінчаться всі бички. Верхнім шаром повинна бути томатна заправка.
Накрийте кришкою, поставте каструлю в заздалегідь розігріту духовку. Готуйте при температурі 170-180 градусів 4-5 годин, потрібно поглядати, якщо підлива википить і риба буде сухою, можна додати трохи води. Після закінчення часу приготування бичків в томатному соусі, страву  не виймаємо з духовки, а даємо повністю охолонути, за цей час риба добре настоїться.
Для приготування домашньої консерви « Бички в томаті» повторіть всі попередні етапи, тільки бички і томатну заправку розкладіть у простерилізовані скляні баночки, закрийте кришками і стерилізуйте 4-5 годин.

Дрібна рибка «Як із консерви»
Інгредієнти 
дрібна рибка (карасі, окунці, краснопірка)2 кг
олія -  1 скл. 
 оцет 6% - 1 скл.
томат-паста - 1 скл
сіль,цукор, 
духмяний перець,
лавровий листок.
Спосіб приготування
Рибини почистити, відрізати голови та хвости, тушки промити, великі – розрізати.
Скласти в каструлю, залити сумішшю олії, оцту, томату (якщо густий, влити трохи води), цукру й солі, додати прянощі.
Накрити кришкою, поставити в духовку, розігріту до 180 градусів.
Коли закипить, зменшити температуру до 120–150 градусів і готувати протягом 3,5 год.

Шпроти в домашніх умовах

Інгредієнти
дрібна риба (кілька, салака, хамса) - 1 кг
сухе цибулиння - 4 жмені сухого 
 олія - 100 грамів 
 сіль - 2 ст ложки 
міцний чорний чай - 0,5 склянки
чорний перець (мелений і горошок)
6-8 шт. лаврового листя
Спосіб приготування
Промити лушпиння цибулі, залити водою (приблизно 1,5 л) і залишити на 3-5 годин. Поставити на вогонь, варити 20 хвилин після закипання. Відставити, охолодити, процідити.
Заварити  дуже міцний чай (1 пакетик на півсклянки окропу).
Рибу почистити, видалити голови та нутрощі, добре промити.
Цибульний відвар змішати з чаєм та сіллю, перемішати до повного розчинення солі.
Рибу акуратно викласти у глибоке деко спинками догори (чим щільніше одна до одної, тим краще – рибини краще збережуть форму). Рівномірно посипати спеціями, полити олією і вилити підготовлений солений розчин (його має вийти приблизно 1 л) цибулиння з чаєм. Влийте в каструлю рідкий дим.
Поставити у духовку на мінімальну температуру (130-140 градусів) і готувати 2-3 години. Потрібно стежити за рівнем рідини, щоб риба підсушилася, але не підгоріла.
Готові шпроти рекомендується зберігати в холодильнику.

Домашня кілька в томаті
Інгредієнти

кілька свіжа або заморожена - 500 грамів
томатний сік - 300 мл
 морква – 1 шт
цибуля – 1 шт
цукор - 1 ст ложка 
борошно - 1 ст ложка 
духмяний перець
чорний перець горошком
лавровий лист
сіль
олія 
Спосіб приготування
Кільку розморозити, почистити від нутрощів, відрізати голову, промити і підсушити паперовим рушничком.
Цибулю почистити, промити під водою і дрібно порізати, покласти в розігріту сковорідку. Смажити на олії, постійно помішуючи.
Моркву почистити, помити і натерти на грубій тертці, додати в сковорідку до цибулі, ретельно перемішати.
Тушковані  овочі додати до кільки, перемішати. Додати сіль, перець, цукор, лавровий листочок і все ретельно вимішати, щоб аромати і смаки перемішались.
Підготувати томатний сік, у який додати столову ложку борошна, щоб утворився густий соус, збити до однорідної консистенції. Готовим соусом залити рибу з тушкованими овочами, перемішати і залишити тушкуватися на маленькому вогні.
Тушкувати кільку приблизно 30-40 хвилин. За декілька хвилин до готовності додати столову ложку оцту, акуратно перемішати.
Страву можна вживати після приготування або заготовити кільку, закатавши в стерильні баночки.