пʼятниця, 17 квітня 2020 р.

До уваги жителів Токмака і району Сьогодні набирає чинності «вогняний» закон і почнуть діяти нові багатотисячні штрафи.


- Випалювання листя чи трави не лише забруднює довкілля, воно впливає на родючість ґрунтів. Сьогодні проблема набула серйозних масштабів. До гасіння таких пожеж залучають тисячі рятувальників, сотні одиниць техніки, - розповів народний депутат України Павло Мельник, який у числі 328 парламентаріїв підтримав законопроект про збільшення у 18 разів штрафів  за випалювання трави, сміття та за спричинення лісових пожеж.
Цей закон  вже опублікували у виданні "Голос України". Нові штрафи почнуть діяти від сьогодні  17 квітня.
Як ми вже повідомляли,
за забруднення повітря шкідливими для людини і природи речовинами штраф буде від 1800 до 3600 неоподатковуваних мінімумів, що складе від 30,6 тисяч до 61,2 тисяч гривень. Можливо або обмеження волі на строк до трьох років.
Фото з вільного доступу інтернету
А за випалювання сухостою штраф становитиме від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів, що складе від 3600 до 6120 гривень, для фізичних осіб. Для посадових осіб він буде від 1260 до 1800 мінімумів (21,4 - 30,6 тис. грн.).
За підпал лісу, трави та іншої рослинності за межами міста штраф може скласти від 91,8 тисячі гривень до 153 тисяч гривень.
На тлі масштабних пожеж, зокрема в Чорнобилі, влада вирішила зробити жорсткішими покарання за підпал трави в Україні. Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який передбачає більш жорсткі штрафи за порушення. «Закон посилює відповідальність за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків», - уточнюється в повідомленні ОП.