пʼятниця, 17 квітня 2020 р.

З перших вуст нардепа. Боротьба із «поправочним спамом», завершення реформи децентралізації, посилення захисту телекомунікаційних мереж.


У четвер, 16 квітня, відбулося  позачергове засідання Верховної Ради України. У залі зареєструвалися 332 народні депутати, в їх числі народний депутат від виборчого округу №81 Павло Мельник.

У другому читанні нардепи розглянули  проєкт змін до регламенту №1043, внесення змін до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» №2653. У першому читанні парламент розглянув проєкт №2654 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту телекомунікаційних мереж. Парламент також розглянув «Проєкт щодо ратифікації угоди про грант Фонду Е5Р (проєкт «Вища освіта України») між Україною та Європейським інвестиційним банком» №0034».
Боротьба із «поправочним» спамом
- Законопроєкт № 1043 створює правовий механізм для боротьби з «поправочним спамом». Тепер ніхто не зможе на місяці паралізувати роботу парламенту тисячами беззмістовних поправок. При цьому ми не обмежуємо депутатів у їхніх правах: вони можуть подавати скільки завгодно поправок. Однак розглядатимуть їх здебільшого на профільних комітетах, і лише деякі – у залі засідань. Так працюють парламенти в демократичних країнах, зокрема – євроінституції, - розповів народний депутата Павло Мельник.
Завершення реформи децентралізації
За словами Павла Мельника, Законопроєкт № 2653 робить нас на крок ближчими до повноцінного завершення реформи децентралізації.
Що він передбачає?
Визначається поняття адміністративного центру територіальної громади.
 Встановлюється законодавча норма про нерозривність території громади. У її межах громада здійснює свої повноваження у вирішенні питань місцевого значення.
 Кабміну надається повноваження на підставі перспективних планів затверджувати центри й території громад до ухвалення закону про адміністративно-територіальний устрій.
 Вибори в нових територіальних громадах, які зараз створюються, мають відбуватися так само, як і по всій країні, – у 2020 році разом із черговими місцевими виборами.
Посилення захисту телекомунікаційних мереж.
Законопроєкт № 2654 посилює кримінальну та адміністративну відповідальності за пошкодження або руйнування телекомунікаційних мереж.
Документ передбачає:
 за умисне пошкодження або руйнування телекомунікаційної мережі – штраф від 17000 до 51000 гривень або позбавлення волі від 1 до 3 років, чи обмеження волі на той самий термін;
якщо такі злочини відбулися вдруге або за попередньою змовою групи осіб, або ж у загальнонебезпечний спосіб – позбавлення волі від 3 до 6 років;
 за ті самі дії, якщо вони завдали майнової шкоди у великих розмірах або спричинили тяжкі наслідки, як, наприклад, припинення надання телекомунікаційних послуг ЗСУ, поліції, пожежним частинам – позбавлення волі від 6 до 10 років із конфіскацією майна.
 Грантове фінансування університетів України
Законопроєкт № 0034 ратифікує угоду, що передбачає надання українським університетам-учасникам проєкту «Вища освіта України» гранту 10 мільйонів євро на підвищення енергоефективності. Проєкт фінансується Європейським інвестиційним банком і Північною екологічною фінансовою корпорацією, - зазначив Павло Мельник.
Людмила АРМАН