субота, 25 липня 2020 р.

Смачна субота. Солодощі з кабачків


Кабачок користується у покупців попитом своєю найдоступнішою серед овочів ціною. А ще це  дуже смачний і ситний продукт, який володіє рядом корисних властивостей, цінних в дієтології та косметології. Він широко практикується в кулінарії, використовується для приготування закусок і салатів, супів і соусів, для випічки і навіть, десертів, рецепти яких ми пропонуємо у цій добірці.

 Кабачкове варення з апельсиновим желе
Інгредієнти

На 1 л варення:
кабачки - 2 шт.,
цукор - 700 г,
апельсинове желе - 1 пачка,
апельсин - 1 шт.
Спосіб приготування
Кабачки вимийте і натріть на тертці. Всипте цукор і добре перемішайте, щоб кабачки пустили сік. Покладіть в суміш розрізаний на 4 частини апельсин. Закип’ятіть і варіть на слабкому вогні 30-40 хвилин. Дістаньте шматочки апельсина і всипте желе. Перемішайте і варіть ще 5 хвилин.
Розкладіть в стерилізовані банки. Закатайте банки, переверніть і закутайте.

 Кабачково-шоколадний кекс
Інгредієнти
кабачок - 1 шт.
борошно - 125 г.
какао - 3 ст. ложки
сода - 1 ч. ложка
сіль - 1/4 ч. ложка
цукор - 125 г
яйця - 2 шт.
олія -  100 г
темний шоколад
Спосіб приготування
Кабачок почистити і натерти на крупній тертці (має вийти 1,5 склянки тертого кабачку. Якщо вийшло мало, додати ще). Змішати борошно, какао, цукор, соду, сіль. Яйця перемішати з маслом. У суху суміш додати яйця з маслом, вмішати кабачок та подрібнений шоколад (або натертий на тертці).
Перемішати тісто, викласти у змащену жиром форму та поставити в розігріту до 180 °С духовку на 45 хв. Готовий кекс буде вологим в середині – за рахунок кабачку.

 Мармелад з кабачків з ваніллю
Інгредієнти

кабачки - 500 г (вага, без шкірки і насіння),
цукор - 2 склянки,
ваніль - 1 стручок.
Спосіб приготування
Кабачки очистіть від шкірки і насіння, наріжте дрібними кубиками. Зважте.
Складіть у каструлю, залийте 2 л води. Доведіть до кипіння, всипте цукор, перемішайте. Варіть на дуже малому вогні без кришки близько 1 години, періодично помішуючи. Кабачок повинен стати напівпрозорим, а сироп – сильно загуснути.
Стручок ванілі розріжте уздовж навпіл. Перед закінченням варіння додайте серцевину стручка ванілі і обидві половинки стручка. Варіть ще 5 хвилин, потім зніміть з вогню.
Остудіть, половинки стручка видаліть, мармелад розлийте в банки.