субота, 4 липня 2020 р.

Смачна субота. Освіжаючі, холодні літні супи


Літо – вдалий час для холодних страв, які не потребують тривалого стояння біля гарячої плити, зате чудово втамують спрагу і не перевантажать шлунок надлишковими калоріями. Пропонуємо вам рецепти холодних супів, якими спасаються різні народи світу у спекотні літні дні. 

Окрошка на кефірі
Інгредієнти

кефір -1 л
курятина відварена - 200 г
яйця - 2 шт
картопля - 3 шт
огірки – 2 шт
редиска - 200 г
пучок зеленої цибулі
пучок зелені (кріп, петрушка)
чорний мелений перець, сіль – до смаку
Спосіб приготування
Картоплю відварити в мундирі, остудити, почисти і порізати дрібними кубиками.
Яйця зварити круто, остудити і дрібно посікти.
Відварене м’ясо порізати невеликими шматочками. Редиску натерти на великій тертці. Огірки порізати дрібними кубиками. Зелену цибулю і зелень дрібно порізати.
У глибоку посудину викласти всі підготовлені інгредієнти, посолити, поперчити, залити кефіром і перемішати.
Поставити окрошку  у холодильник, щоб готова страва настоялась і охолола.
Розлити окрошку у порційні тарілки, прикрасити яйцем і зеленню.

Литовський холодник
Інгредієнти
буряк - 1 шт
 огірки – 3 шт
яйця – 2 шт
картопля – 3 шт
пучок зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля)
кефір - 1 л
холодна  кип’ячена вода – 1л
Спосіб приготування
Буряк відварити, остудити і натерти на грубій тертці. Яйця відварити і порізати кружальцями. Картоплю відварити в мундирах, очистити, порізати кубиками.
Дрібно посікти огірки та зелень. Перемішати всі інгредієнти в каструльці, посолити і залити кефіром, попередньо розведеним з водою. Охолодити.
Перед подачею покласти у тарілки сметану.

Таратор болгарський
Інгредієнти

огірки - 2 шт
часник - 1 зубчик
йогурт без наповнювача - 4 чашки
півчашки холодної води
сіль за смаком
зелень кропу – 2 ст.ложки
волоські горіхи
Спосіб приготування
Огірки  очистити  від шкірки,  дрібно порізати або змолоти у блендері.
Часник розтовкти, перемішати із чвертю чайної ложки солі  і додати до огірків.
Висипати суміш у велику каструлю або супницю і залити йогуртом. Влити воду – і добре розмішати. Добавити кріп, жменю подрібнених волоських  горіхів  і ще раз розмішати.
Перед подачею витримати таратор у холодильнику мінімум 2 години.

Чалоп  узбецький
Інгредієнти
кисле молоко або кефір - 0,5 л 
сіль -  1 ч. ложка, перець
зелень (кріп, петрушка, кінза, базилік )
зелена цибуля – пучок
часник
пучок редиски
огірки - 2-3 шт
газована вода – 1 склянка
Спосіб приготування
Редиску та огірки порізати соломкою. Зелену цибулю  і зелень порізати, змішати з водою і кисляком. Додати спеції, поставити чалоп у холодильник мінімум на годину.
Подавати у піалах.

Довга азербайджанська
Інгредієнти

кефір або айран - 2 л
 яйце – 1 шт
рис - 3 ст. ложки
борошно - 1 ст. ложка
кінза, м’ята, кроп, шпинат,
зелена цибуля - пучок
сіль, перець – до смаку
Спосіб приготування
Яйце змішати в каструльці з борошном і невеликою кількістю кефіру, збити вінчиком.
Вилити у каструлю кефір, що залишився, додати рис і варити на середньому вогні, постійно помішуючи.
Дрібно порізати зелень та покласти в суп, коли рис буде майже готовий, посолити і варити ще 10 хвилин, не припиняючи помішувати.
Зняти з вогню і продовжувати помішувати, поки довга не охолоне. Охолодити.