Літо – вдалий час для холодних страв, які не потребують
тривалого стояння біля гарячої плити, зате чудово втамують спрагу і не
перевантажать шлунок надлишковими калоріями. Пропонуємо вам рецепти холодних
супів, якими спасаються різні народи світу у спекотні літні дні.
Окрошка на кефірі
Інгредієнти
кефір -1 л
курятина
відварена - 200 г
яйця - 2 шт
картопля - 3 шт
огірки – 2 шт
редиска - 200 г
пучок зеленої
цибулі
пучок зелені
(кріп, петрушка)
чорний мелений перець, сіль – до смаку
Спосіб приготування
Картоплю відварити в мундирі, остудити, почисти і порізати
дрібними кубиками.
Яйця зварити круто, остудити і дрібно посікти.
Відварене м’ясо порізати невеликими шматочками. Редиску
натерти на великій тертці. Огірки порізати дрібними кубиками. Зелену цибулю і
зелень дрібно порізати.
У глибоку посудину викласти всі підготовлені інгредієнти,
посолити, поперчити, залити кефіром і перемішати.
Поставити окрошку
у холодильник, щоб готова страва
настоялась і охолола.
Розлити окрошку у порційні тарілки, прикрасити яйцем і
зеленню.
Литовський холодник
Інгредієнти
буряк - 1 шт
огірки – 3 шт
яйця – 2 шт
картопля – 3 шт
пучок зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля)
кефір - 1 л
холодна кип’ячена вода – 1л
Спосіб приготування
Буряк відварити, остудити і натерти на грубій тертці. Яйця відварити і порізати кружальцями. Картоплю відварити в мундирах, очистити,
порізати кубиками.
Дрібно посікти огірки та зелень. Перемішати всі інгредієнти в каструльці, посолити і залити кефіром,
попередньо розведеним з водою. Охолодити.
Перед
подачею покласти у тарілки сметану.
Таратор болгарський
Інгредієнти
огірки - 2
шт
часник - 1
зубчик
йогурт без
наповнювача - 4 чашки
півчашки
холодної води
сіль за смаком
зелень
кропу – 2 ст.ложки
волоські горіхи
Спосіб приготування
Огірки очистити від шкірки, дрібно порізати або змолоти у блендері.
Часник розтовкти,
перемішати із чвертю чайної ложки солі і
додати до огірків.
Висипати суміш у велику каструлю або супницю і залити
йогуртом. Влити воду – і добре
розмішати. Добавити кріп, жменю подрібнених волоських горіхів і ще раз розмішати.
Перед подачею витримати таратор у холодильнику мінімум
2 години.
Чалоп узбецький
Інгредієнти
кисле молоко або
кефір - 0,5 л
сіль - 1 ч. ложка, перець
зелень (кріп, петрушка,
кінза, базилік )
зелена цибуля –
пучок
часник
пучок редиски
огірки - 2-3
шт
газована
вода – 1 склянка
Спосіб приготування
Редиску та огірки
порізати соломкою. Зелену цибулю і
зелень порізати, змішати з водою і кисляком. Додати спеції, поставити чалоп у холодильник мінімум на
годину.
Подавати у піалах.
Довга азербайджанська
Інгредієнти
кефір або айран -
2 л
яйце – 1 шт
рис - 3 ст. ложки
борошно - 1 ст.
ложка
кінза, м’ята,
кроп, шпинат,
зелена цибуля -
пучок
сіль, перець – до смаку
Спосіб приготування
Яйце змішати в
каструльці з борошном і невеликою кількістю кефіру, збити вінчиком.
Вилити у каструлю кефір, що залишився, додати рис і варити
на середньому вогні, постійно помішуючи.
Дрібно порізати зелень та покласти в суп, коли рис буде
майже готовий, посолити і варити ще 10 хвилин, не припиняючи помішувати.
Зняти з вогню і продовжувати помішувати, поки довга не
охолоне. Охолодити.