пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

«Токмак. Вулиця Торговий ряд».

 За ініціативи співробітників на будівлі Токмацького міського краєзнавчого музею з метою популяризації історіі рідного краю розміщено банер «Токмак вулиця Торговий ряд».

Своєрідною візитною карткою Великого Токмака, місцем прогулянок його мешканців був Торговий ряд.

У 1864 році в центрі Великого Токмака, біля базарної площі, розміщувалися 18 торгових лавок з погрібами, хлібні й соляні склади. Річний торговий обіг складав понад 900 тисяч карбованців сріблом.

З часом Торговий ряд добудовувався – змінювалися господарі, відкривалися нові лавки, магазини.



В фондах Токмацького міського краєзнавчого музею зберігається раритетна фотографія зі старовинною будівлею у Торговому ряду, побудованою у 80-ті роки XIX століття.

Старожили Токмака у своїх розповідях і до тепер згадують Торговий ряд, використовуючи колишню прикмету міста у якості орієнтиру. Молодь визначає це місце, орієнтуючись по музейних фотографіях та по карточках з альбомів бабусь і дідусів, а тих повертає у молодість власна пам’ять.

Дивишся на стару фотокарточку і думаєш, що будинок на ній міг би бути окрасою Токмака і в наш час. Архітектура Торгового ряду відрізнялася вибагливістю. 



Кожний будинок був по-своєму оригінальним. Фасад магазину «Тканини» був прикрашений маленькими баштами. Будівля продовольчого магазину мала арки з геометричним візерунком. Відчувається, що зводили його не тільки за канонами функціонального призначення, а й з естетичним смаком. За колонами аркади капітальної будівлі видніються вікна іще одного поверху. Там розміщувався склад магазину, вхід до якого був з службового приміщення. Магазин мав великий підвал з просторим входом. Для довшого зберігання продуктів у підземному поверсі облаштовували природний холодильник з льодом.

Ті, чия молодість, юність та дитинство припали на 50-ті –70-ті роки ХХ століття, і до тепер добре пам’ятають велику картину «Жито», яка прикрашала стіну в ресторані, а потім в «Пельменній», магазини: продовольчий №1, «Тканини», «Лакомка» (солодощі), «Хлеб», «Мебель», «Господарчі товари». В Торговому ряду були й такі приміщення: ательє мод, індпошив одягу, «Змішторг», дитяча бібліотека, їдальня № 7, готель з рестораном.

Стара фотографія відображає поглинутий часом давній куточок Токмака з його Торговим рядом. З карти уже новітнього Токмака Торговий ряд, з його неповторними колоритом та будівлями, стерті наприкінці 70-х років ХХ століття. Так, улюблений жителями торговий ряд, перестав існувати…

Однак член Національної спілки журналістів Українифотокореспондент Токмацької міськрайонної газети «Комуністичним шляхом» Микола Киян зміг зупинити ту далеку мить. Цю вулицю ще тоді називали в народі «Гофманштрасе».

Улюблений нами «Торговий ряд» залишився тільки в пам’яті і на фотографіях.

Ірина Удод, старший науковий

співробітник краєзнавчого музею.