понеділок, 21 грудня 2020 р.

Відстороненності і байдужості наперекір

Пам`ять нашого земляка, одного з перших вітчизняних авіаконструкторів Григорія Чечета все ж таки буде увічнена. 

 Міський голова Ігор Котелевський та голова міської організації «Опозиційна платформа – за життя» Андрій Корнієнко підтримали ініціативу члена Національної спілки журналістів України Віктора Гляня та прийняли рішення власним коштом встановити пам’ятний знак до 150- річчя з дня народження видатного земляка, одного  з перших вітчизняних авіаконструкторів, винахідника літака з двигуном внутрішнього згоряння Григорія Чечета.



Григорій Чечет народився  15 грудня 1870 року в селі Каї-Кулак Бердянського повіту Таврійської губернії, нині – село Трудове Токмацького району Запорізької області. З дитинства запала в його серце мрія побудувати літальний апарат. В 1909 році власноручно виготовив модель аероплана «Планета», з якою поїхав до Петербурга.

У 1911 році у приватній майстерні в Петербурзі з допомогою відомого діяча російської авіації інженера-конструктора Миколи Ребікова на кошти багача Ушкова, збудував аероплан «ЧУР-1» (Чечет, Ушков, Ребіков). У квітні «ЧУР»  був удостоєний честі бути представленим на Міжнародній повітроплавній виставці у Москві.
Приїхавши до Великого Токмака восени 1911 року з Петербурга, Григорій купив собі невеличкий будиночок і найнявся слюсарем на завод землеробських машин і знарядь Фукса і Клейнера. Пізніше переїхав до м.Запоріжжя. Працював на заводі «Дека» (сьогодні – «Мотор-Січ»). Виснажений убогим життям і працею Григорій Чечет все частіше хворів і в березні 1922 року помер в інфекційній лікарні міста Запоріжжя від тифу. Але роботи Григорія  Чечета і Миколи Ребікова не були забуті. Їх імена часто згадуються в історичних матеріалах з повітроплавання, адже деякі їхні конструктивні рішення стали пріоритетом нашої науки і до сьогодні широко використовуються в авіаційній промисловості всього світу.

В Токмацькому міському краєзнавчому музеї є розділ експозиції, присвячений Григорію Чечету.

Ще весною  член Національної спілки журналістів України  Віктор Глянь звернувся до тодішньої голови Остриківської ОТГ Наталії Івашини, уродженки с. Трудове, з пропозицією увічнити пам`ять одного з перших вітчизняних авіаконструкторів Григорія Чечета з нагоди 150-річчя від дня його народження. Наприкінці  літа, аби надати більшої ваги проекту, журналіст  поширив відкритий інтернет-лист і  розмістив в соцмережах серію публікацій про авіаконструктора-самоука, аргументуючи в такий спосіб нагальність увічнення його пам`яті. Час минав - зрушень ніяких...

На пропозиції журналіста Віктора Гляня підставити своє плече у благородній справі вшанування Г. Чечета з нагоди його непересічного ювілею ніяк не відреагували й кандидати в депутати міської і обласної ради, кандидат на посаду Токмацького міського голови від однієї з політичних партій.

Крига  відстороненності  і байдужості  у питанні вшанування історичної спадщини скресла,  коли восени журналіст звернувся до керівника міської організації  «Опозиційна платформа – за життя» Андрія Корнієнка. Ідею вшанувати пам'ять нашого земляка-авіаконструктора підтримав і міський голова Ігор Котелевський.

-          Власним коштом ми вирішили встановити у  сквері  за міським Будинком культури пам’ятний знак на честь нашого земляка,  одного  з перших вітчизняних авіаконструкторів, винахідника літака з двигуном внутрішнього згоряння Григорія Чечета. Пам’ятний знак буде представляти собою металеву зменшену копію літака «ЧУР-1», де буде встановлена кам`яна брила з портретом Григорія Чечета. Поки модель літака вигототовляється і йде підготовка до його встановлення,  пам’ятна плита передана на зберігання до міського краєзнавчого музею, - розповів депутат Токмацької міської ради, голова міської організації «Опозиційна платформа – за життя» Андрій Корнієнко.

Людмила АРМАН