субота, 30 січня 2021 р.

Страви із цитрусовими

 Лимони, лайми, апельсини,  мандарини та  інші види цитрусових мають безліч переваг для здоров'я, від підвищення імунітету до боротьби з раком. Також у цих фруктів є протизапальні та антиоксидантні властивості.  Цитрусові багаті на вітамін С, який зміцнює імунну систему. Вони багаті ще й на інші вітаміни та мінерали,  які потребує ваше тіло, та містять  поживні речовини, які покращують здоров'я серця, нирок, роботу мозку тощо. Тож сьогодні ми підібрали рецепти страв із цитрусових, що не тільки смачні, а й корисні, особливо у ці морозні дні зими.

 Млинці з апельсиновим соусом

Інгредієнти 


апельсини – 2 шт.

яйця – 2 шт.

цукор – 100 г

вершкове масло – 40 г

Спосіб приготування

Для початку приготуйте млинці за рецептами  на свій власний смак.

Потім готуємо апельсиновий соус. Цукор висипати в каструлю. З одного апельсина зняти цедру (без білої частини), додати до цукру.

З апельсинів вичавити сік, додати до цукру з цедрою. Перемішати до розчинення цукру.

Яйця злегка збити виделкою (просто змішати білок і жовток, без утворення піни) і додати до суміші. Залишити хвилин на 20, аби цедра віддала свій аромат. Потім процідити, додати вершкове масло і варити на середньому вогні до загустіння. Важливий момент: суміш не можна кип'ятити, інакше вона згорнеться.

Готовому соусу дати охолонути  і подавати до млинців.

 Морквяно-апельсиновий суп


Інгредієнти

морква – 600 г

цибуля – 2 шт.

овочевий бульйон – 3 склянки

апельсин – 2 шт.

мед – 1 ст.л.

сіль, перець – на смак

густі вершки або нежирна сметана – для подачі

Спосіб приготування

Цибулю та моркву почистити, нарізати кубиками. Викласти в каструлю, влити овочевий бульйон і готувати хвилин 30. Коли овочі стануть м'якими, подрібнити суп блендером.

З апельсинів вичавити сік. Додати його в суп, а також мед, сіль і перець на смак, перемішати і довести до кипіння.

При подачі прикрасити вершками або сметаною.

 Курка з лаймом

Інгредієнти


курячі ніжки або стегна – 600 г

лайм або лимон – 2 шт

соєвий соус – 200 мл

вода – 200 мл

олія – 3 ст. л.

Спосіб приготування

Курку помити, обсушити паперовими серветками і викласти на розпечену і змащену олією пательню. Смажити на сильному вогні з обох боків до утворення рум'яної скоринки.

Щойно курка стане «засмаглою», влити соєвий соус і воду, а також вичавити сік з лайма. Лайм, який залишиться, нарізати кружальцями та викласти зверху на курку.

Накрити сковороду кришкою і на сильному вогні тушкувати хвилин 5-7.

 

 Пиріг з мандаринами


Інгредієнти

кисломолочний сир – 900 г

мандарини – 500 г

борошно – 200 г

яйце – 4 шт.

цукор – 200 г

розпушувач – 2 ч. ложки

лимон – 1 шт.

вершкове масло – 100 г

сметана – 200 г

олія – 4 ст. ложки

Спосіб приготування

Частину сиру (300 г) міксером змішати з олією, яйцем і цукром. Всипати просіяне борошно з розпушувачем і замісити тісто.

Тісто розкачати, викласти у форму діаметром 24 см, зробити високі бортики і поставити в холодильник.

Поки тісто «відпочиває»  приготувати начинку. Лимон помити, натерти на тертушці 1 ч.ложку  цедри і віджати столову ложку лимонного соку.

Білки відокремити від жовтків, окремо збити білки. Жовтки збити міксером разом із розм'якшеним вершковим маслом і цукром. Додати залишки сиру (600 г), сметану, розпушувач, цедру і сік лимона, все добре перемішати.

Мандарини почистити, очистити від плівок, покласти в начинку половину скибочок. Ложкою вмішати збиті білки. Ще раз все добре перемішати.

Дістати з холодильника форму з тістом, викласти сирну масу, зверху заглибити мандаринові дольки, що залишилися.

Випікати пиріг у розігрітій до 180 градусів духовці протягом години. Якщо верх пирога буде занадто швидко рум'янитися, прикрити його фольгою. Готовий пиріг остудити перед подачею.