З нагоди Дня журналіста, що цього року співпав з 90-річчям міськрайонної газети «Таврія», у токмацькому міському краєзнавчому музеї 7 червня відкрилася виставка «Газеті «Таврія» - 90: все найкраще ще попереду».
Відкриваючи захід,
науковий співробітник музею Ірина Удод зазначила,
що історія газети нерозривно пов’язана з
історією нашого міста і громади. Мовою знімків експонати виставки розповідають
про історію першої на Токмаччині газети «Таврія»
( попередні назви – «Червоний двигун», «Більшовицьким шляхом», «Комуністичним
шляхом»). Тут відтворене робоче місце
журналіста 70-90-их років минулого сторіччя ( письмовий стіл з друкарською
машинкою, радіо, по якому записували повідомлення РАТАУ, плівковим фотоапаратом,
касетним диктофоном) і який працює зараз
в редакції і використовує лише планшет, в якому і клавіатура, фото- і відеокамера,
і цифровий диктофон, телефон і можливість оперативно відправляти до редакції
відзнятий і написаний матеріал.
Серед експонатів – відзнаки газети, підшивки газет 1944, 1961, 1973 року і нинішня «Таврія», яку можна не тільки читати, а й оживляти публікації за допомогою qr-кодів.
Головною експозицією
виставки є творчі роботи журналістів
газети «Журналісти мають талант».
- Представляючи на суд відвідувачів музею свої творчі роботи, ми хотіли показати, що журналістика – це творча робота, і в ній працюють люди з багатогранними талантами. Наша ветеранка газети, учасниця освоєння цілинних земель Майя Киба пише вірші ( на виставці представлена її поетична збірка) , редакторка газети ( 2008-2013 р.р) Людмила Дмитрієва є «золотим» голосом редакції, співає у Народному хорі української пісні «Таврійські зорі», молода журналістка Світлана Уманська вишиває і представила свої картини, вишиті бісером, заступник головного редактора Михайло Арман у вільний час займається паперовим моделізмом, конструює із сірників вітрильники та пароплави, а на свята – ще й створює кулінарні шедеври. Ну, а моє хобі – фотографія. На виставці ви можете побачити мої фотороботи по розділах «Пам'ять серця», «Токмак – чотири пори року», «Різнобарв`я таврійського степу»,- розповіла першим відвідувачам виставки директорка – головна редакторка газети «Таврія» Людмила Арман.
У відкритті виставки
взяв участь міський голова Токмака Ігор Котелевський, який привітав ветеранів
журналістики, тих, хто стояв біля витоків розвитку медіа простору нашого міста
і впродовж багатьох років тримав руку на пульсі життя міста та регіону. Побажав
нинішнім журналістам газети «Таврія» натхнення,
успішної реалізації нових ідей і творчих проектів.
Успіхів, натхнення і процвітання, днів, сповнених новими цікавими подіями бажали колективу газети «Таврія» депутатка Запорізької обласної ради Юлія Корнієнко і директор Багатопрофільного центру професійно-технічної освіти Сергій Шевченко, та вручили головній редакторці газети Людмилі Арман букети квітів і Подяки за плідну співпрацю.
- Журналісти Токмаччини – щоденне свято, бо вони своїм
словом і безліччю талантів дарують відчуття радості і захоплення. Виставка
«Газеті «Таврія»-90:все найкраще ще попереду» є тому підтвердженням.
Переглядаючи експонати, розумієш - талановиті люди талановиті у всьому:
фотороботи захоплюють, вишивки вражають, підшивки газет занурюють у минуле, а
публікації, що оживають за допомогою qr-кодів, надихають мріяти про майбутнє.
Михайло Арман – наш випускник, окрема любов і гордість, бо талантів цього (вже
знаного) журналіста безліч. Людмило Анатоліївно! Ваша ініціатива щодо створення
виставки - визначна подія для міста; якщо хочеш пізнати людину , подивись чим
вона захоплюється і яких друзів має: захоплюємося Вами і колективом газети «Таврія»,
щасливі мати таких друзів! Дякуємо за гарні емоці!- зазначила заступник директора Центру ПТО Наталія
Федорченко, оглядаючи експонати виставки.
На перших
відвідувачів виставки, серед яких були і ветерани газети, чекало немало
сюрпризів. Один з них – можливість не тільки побачити кулінарні шедеври на
фото, а й скуштувати їх за святковим столом, де ми представили печінковий
паштет «Пеньок з грибами», салат «Безлюдний
острів» з пальмами, закуска «Тюльпани», закуска з фаршированих грибів,
тарталетки з червоною ікрою, рулети, м`ясні нарізки. На десерт – черешня з власного саду і до чаю цьогорічний власного
виробництва мед з акації.
Від імені
колективу газети і себе особисто висловлюю щиру вдячність директору міського
краєзнавчого музею Віктору Медведському, науковим співробітникам Ірині Удод і
Людмилі Сухоруковій, працівницям Таїсі Леонт`євій і Тетяні Полозовій за
допомогу у відкритті виставки «Газеті
«Таврія» - 90: все найкраще ще попереду».
Людмила Арман,
Головна редакторка
газети «Таврія»
.