вівторок, 8 червня 2021 р.

Фотороботи та вишивка захоплюють, моделі військової техніки вражають.

 З  нагоди Дня журналіста, що цього року співпав з 90-річчям міськрайонної газети «Таврія», у токмацькому міському краєзнавчому музеї 7 червня відкрилася виставка  «Газеті «Таврія» - 90: все найкраще ще попереду».







Відкриваючи захід,  науковий співробітник музею Ірина Удод зазначила, що  історія газети нерозривно пов’язана з історією нашого міста і громади. Мовою знімків експонати виставки розповідають про  історію першої на Токмаччині газети «Таврія» ( попередні назви – «Червоний двигун», «Більшовицьким шляхом», «Комуністичним шляхом»). Тут відтворене  робоче місце журналіста 70-90-их років минулого сторіччя ( письмовий стіл з друкарською машинкою, радіо, по якому записували повідомлення РАТАУ, плівковим фотоапаратом, касетним диктофоном)  і який працює зараз в редакції і використовує лише планшет, в якому і клавіатура, фото- і відеокамера, і цифровий диктофон, телефон і можливість оперативно відправляти до редакції відзнятий і написаний матеріал.





Серед експонатів – відзнаки газети,  підшивки газет  1944, 1961, 1973 року і нинішня «Таврія», яку можна не тільки читати, а й оживляти публікації за допомогою qr-кодів.

Головною експозицією  виставки є творчі роботи журналістів газети «Журналісти мають талант».

-          Представляючи на суд відвідувачів музею свої творчі роботи, ми хотіли показати, що журналістика – це творча робота, і в ній працюють люди з багатогранними талантами. Наша ветеранка газети, учасниця освоєння цілинних земель Майя Киба пише вірші ( на виставці представлена її поетична збірка) , редакторка газети ( 2008-2013 р.р) Людмила Дмитрієва є «золотим» голосом редакції, співає у Народному хорі української пісні «Таврійські зорі», молода журналістка Світлана Уманська вишиває і представила свої картини, вишиті бісером, заступник головного редактора Михайло Арман у вільний час займається паперовим моделізмом, конструює із сірників вітрильники та пароплави, а на свята – ще й створює кулінарні шедеври. Ну, а моє хобі – фотографія. На виставці ви можете побачити мої фотороботи по розділах «Пам'ять серця», «Токмак – чотири пори року», «Різнобарв`я таврійського степу»,- розповіла першим відвідувачам виставки директорка – головна редакторка газети «Таврія» Людмила Арман.














У відкритті виставки взяв участь міський голова Токмака Ігор Котелевський, який привітав ветеранів журналістики, тих, хто стояв біля витоків розвитку медіа простору нашого міста і впродовж багатьох років тримав руку на пульсі життя міста та регіону. Побажав нинішнім  журналістам газети «Таврія» натхнення, успішної реалізації нових ідей і творчих проектів.

Успіхів, натхнення і процвітання, днів, сповнених новими цікавими подіями  бажали колективу газети «Таврія»  депутатка Запорізької обласної ради Юлія Корнієнко і директор Багатопрофільного центру професійно-технічної освіти  Сергій Шевченко, та вручили головній редакторці газети Людмилі Арман букети квітів і Подяки за плідну співпрацю.





- Журналісти Токмаччини – щоденне свято, бо вони своїм словом і безліччю талантів дарують відчуття радості і захоплення. Виставка «Газеті «Таврія»-90:все найкраще ще попереду» є тому підтвердженням. Переглядаючи експонати, розумієш - талановиті люди талановиті у всьому: фотороботи захоплюють, вишивки вражають, підшивки газет занурюють у минуле, а публікації, що оживають за допомогою qr-кодів, надихають мріяти про майбутнє. Михайло Арман – наш випускник, окрема любов і гордість, бо талантів цього (вже знаного) журналіста безліч. Людмило Анатоліївно! Ваша ініціатива щодо створення виставки - визначна подія для міста; якщо хочеш пізнати людину , подивись чим вона захоплюється і яких друзів має: захоплюємося Вами і колективом газети «Таврія», щасливі мати таких друзів! Дякуємо за гарні емоці!- зазначила заступник директора Центру ПТО Наталія Федорченко, оглядаючи експонати виставки.

На перших відвідувачів виставки, серед яких були і ветерани газети, чекало немало сюрпризів. Один з них – можливість не тільки побачити кулінарні шедеври на фото, а й скуштувати їх за святковим столом, де ми представили печінковий паштет «Пеньок з грибами», салат «Безлюдний острів» з пальмами, закуска   «Тюльпани», закуска з фаршированих грибів, тарталетки з червоною ікрою, рулети, м`ясні нарізки. На десерт – черешня з власного саду і до чаю цьогорічний власного виробництва мед з акації.




Від імені колективу газети і себе особисто висловлюю щиру вдячність директору міського краєзнавчого музею Віктору Медведському, науковим співробітникам Ірині Удод і Людмилі Сухоруковій, працівницям Таїсі Леонт`євій і Тетяні Полозовій за допомогу у відкритті виставки  «Газеті «Таврія» - 90: все найкраще ще попереду».

Людмила Арман,

Головна редакторка газети «Таврія»

 

 

.