Для лікування всі частини калини йдуть у хід: квіти, плоди, тонкі гілки, листя, кора, корінь і висушені кісточки з ягід. Немає такого органу або системи, при захворюваннях якого не застосовувалися б препарати з калини – від легкої застуди до онкологічних захворювань. Сьогодні «Токмацька порадниця» розповість вам про використання калини у народній медицині.
Гілочки з
ягодами калини можна зв’язати в пучки і підвішувати в прохолодному приміщенні.
Цілющих властивостей навіть за тривалого зберігання в таких умовах ягоди не
втрачають.
У ягодах калини концентрація вітаміну С більше вдвічі, ніж у лимонах.
Щоб отримати очікуваний лікувальний ефект саме із соку ягід калини, необхідно,
щоб кісточки були відокремлені, оскільки сік володіє заспокійливим ефектом і
знижує артеріальний тиск. Кісточки ж, навпаки, тонізують.
Дослідження показали, що сік ягід калини вбиває одноклітинні збудники хвороб,
такі, як лямблії та трихомонади.
Насіння ягід калини – пластинчасті кісточки – містять до 22% жирної олії, яка
складається з жирних кислот. Щоденне споживання двох столових ложок ягід калини
разом із кісточками позбавляє від піску і каменів у нирках і жовчному міхурі,
виводить токсини.
Відокремлені від соку і висушені кісточки плодів калини рекомендується вживати
людям, у яких скаче артеріальний тиск, особливо після зміни погоди.
Переважно це стосується гіпертоніків, у яких раніше високі показники кров’яного
тиску опускаються нижче норми. Кава, до якої деякі хворі вдаються в таких
випадках, найчастіше може нашкодити, тому що вона діє різко, миттєво і може
призвести до пришвидшеного серцебиття. Тому замість кави можна випити чашечку
завареного порошку кісточок калини.
Кісточки потрібно перемолоти в порошок і розвести 1 чайну ложку в чашці з
окропом, потім залишити на кілька хвилин для охолодження і випити. Дві чашки
цього напою щодня поступово нормалізують ритм серця, тонізують, позбавляють
головного болю і відчуття дискомфорту.
Десять свіжих ягід допоможуть позбутися нападів кашлю. Якщо ви будете п’ять
разів протягом всього дня з’їдати ягоди разом із кісточками такими порціями, то
можна позбутися запорів.
Корисні рецепти
При таких хворобах, як астма, бронхіт, туберкульоз легенів, задишка,
захворювання печінки, злоякісні новоутворення, головні болі, хвороби серця,
неврози, гіпертонія, пітливість, істерика, поліпоз кишечника і шлунка,
карбункули, фурункульоз, лишаї, вугри, екзема, дерматити, набряки, асцит,
кашель, застуда, безсоння, серцева та ниркова недостатність, застосовується сік
ягід калини.
Для цього калину перетирають через сито, змішують наполовину за обсягом з
медом. Далі сік або заморожують, або для тривалого зберігання додають на
3-літрову банку 300 мл 96% спирту, накривають капроновою кришкою, кладуть у
прохолодне темне місце. Приймають сік тричі на день по дві столові ложки між
основними прийомами їжі.
При лямбліозі і трихомонозі застосовують свіжий сік без меду: одну чайну ложку
соку додають до півсклянки кип’яченої води і протягом місяця приймають тричі на
день за 15 хвилин до їжі. Чистий сік у холодильнику може зберігатися близько
місяця.
При ракових захворюваннях шкіри та молочної залози корисні примочки на пухлину
з свіжого соку з ягід калини.
Після хіміотерапії рекомендується приймати калиновий сік, змішаний навпіл із
медом, по три столові ложки чотири рази на день.