неділю, 1 серпня 2021 р.

Привіт з минулого Токмака. Торговий дім братів Шальман

 Неофіційним символом Токмака є двоповерхова старовинна будівля, що  величаво і гордо височить в центрі міста на розі вулиць - Центральна і Володимирська і привертає увагу городян і гостей міста своїм красивим видом. Це торговий дім братів Шальман.


Фото Л.Арман




Будівлю прикрашають еркер і люкарна. Вони надають фасаду завершеність і виступають сполучною ланкою між приміщенням всередині будівлі і зовнішнім світом. Еркер це декоративний архітектурний елемент, який представляє собою виступаючу засклену частину будівлі, що примикає до зовнішньої його стіни. На відміну від балкона еркер є єдиним цілим з усією  будівлею. Еркери захищають від негоди, залишаючись відмінним джерелом природного освітлення. З їх допомогою можна додати інтер'єру якусь середньовічну «родзинку» і збільшити площу кімнати. Еркер найчастіше розташовувався у  вітальні. Вітальня з еркером- це неймовірно зручне рішення, яке дозволяє зробити інтер'єр приміщення оригінальним і незвичайним. Еркер робить світське життя більш приємним. У еркері люди відпочивали і милувалися видом, що відкривається з вікна.

Звідки походить назва?

Еркер. Назва цього декоративного елемента була запозичена з німецької мови. У перекладі на українську  слово erker означає  «виступ у стіні», «ліхтар». Засклена частина приміщення дійсно візуально нагадує старовинний світильник.

Люкарна розташовується на горищному поверсі будівлі і забезпечує широкий огляд, провітрювання горищного приміщення і дає можливість милуватися центральною частиною нашого міста. Люкарна завершує конструкцію даху і надає всій будівлі своєрідний шарм. Вона своїм оригінальним видом робить її пізнаваною серед інших будівель.

   У цієї будівлі своя дивовижна історія, торговий дім братів І. і Л. Шальман - це цегляна будівля 80-их років ХIX століття. На першому поверсі колись розміщувалися магазини промислових товарів, на другому - житло сім'ї Шальман.




  Ще й досі на фасаді споруди можна розгледіти своєрідний привіт з минулого - напис над головним входом «Бр. І. і Л. Шальман», яка відновлена ​​за ініціативою співробітників Токмацького міського краєзнавчого музею. По периметру будівлі під шаром штукатурки прихований напис «Готове плаття. Галантерея». На жаль, будівля втратила багато архітектурних елементів: ліпний декор на карнизі, шпиль, декоративний парапет.

Брати І. і Л. Шальман належали до заможних купців. Про їх значні торгові операції свідчать першокласні сейфи, виявлені в 1917 році на другому поверсі і передані банку. В цьому ж році будинок був націоналізований і в ньому на першому поверсі розміщувалися два більярдні зали, на другому - профспілковий клуб.

У 30-ті роки ХХ століття у будівлі розташовувалася  редакція Токмацької міської та районної газети «Бiльшовіцькім шляхом» Б. Токмацького РК КП (б) України і райради депутатів трудящих, в 1950-х - 1970-х роках на другому поверсі розміщувався виконавчий комітет Токмацької районної ради, на першому будівельне управління -5, потім відділ освіти Токмацької районної державної адміністрації, відділення «ПриватБанку», магазин товарів для дітей.

Будівлі, що побудували купці брати Шальман,  більше 130 років тому, є домінантою архітектурного ансамблю історичної частини міста Токмака.

Ірина Удод,

науковий співробітник Токмацького міського краєзнавчого музею.