четвер, 3 жовтня 2019 р.

Токмацька порадниця. Цілющі властивості каштанів: як ними скористатися?


Будь-яка пора  року має свої переваги. В осені - це каштани.
А чи знаєте ви, що каштани, які от так без діла валяються під нашими ногами і вважаються  звичайним предметом вуличної обстановки, є джерелом корисних речовин і широко використовуються в народній медицині?
Тому, сьогодні «Токмацька порадниця» разом з УНІАН розповість, як можна використовувати каштани. Впевнені, Ви  здивуєтеся тому, скільки корисних властивостей у них є.
Плоди кінського каштана мають широкий спектр дії в народній медицині. Найголовніша властивість каштана – здатність підвищувати стійкість кровоносних судин, розсмоктувати тромби (і запобігати їх появі), знижувати здатність згущуватися крові, знижувати артеріальний тиск. Добре зарекомендував себе каштан в лікуванні варікозного розширення вен, тромбофлебіту, геморою, ревматизму, подагри, цукрового діабету, захворювань жіночої сечостатевої системи, невралгії.
Як заготовити плоди
 Зрілі плоди каштана збирають і сушать в темному місці протягом 3-4 тижнів (можна використовувати сушарку – при температурі 50 градусів 2-3 дні). Потім плоди подрібнюють і зберігають у  сухому місці. Заготовлювати дуже велику кількість плодів не рекомендується – сировина швидко псується.
Як лікуватися каштанами
Для лікування варикозного розширення вен, радикуліту, хвороб суглобів і м`язів використовують компрес з каштанів: дрібно порубані плоди залити горілкою в співвідношенні 1:3. Настояти протягом тижня. Застосовувати у вигляді компресів протягом двох-трьох тижнів. При потребі повторити курс лікування через місяць.
Для зменшення болю при ревматизмі, тромбофлебіті можна скористатися таким рецептом: чорний хліб нарізувати тонкими скибочками, намазати вершковим маслом і насипати зверху подрібнені до стану порошку плоди каштана. Такий компрес потрібно накласти на хворе місце, утеплити за допомогою тканини (хустки).
При розладах шлунку
Народна медицина рекомендує настій каштанів: 1 чайну ложку подрібнених плодів залити склянкою кип`ятку, охолодити, процідити. Приймати всередину по півсклянки 3 рази на день. Тривалість курсу – місяць, опісля ще місяць рекомендується повторити його.
При захворюваннях серця
Хороша кава з каштанів.
Плоди потрібно злегка прожарити до почервоніння, подрібнити і заварити, як каву. Додати молоко, цукор. Таку каву часто рекомендують дітям як звичайний напій, так і при кашлі, бронхіті, астмі.
Каштани для чищення зубів
З плодів каштану готують порошок, щоб чистити зуби. 


Він забезпечує легкий ефект відбілювання (в середньому на 1-2 тони). Але також це засіб допоможе поліпшити стан ясен. Щоб приготувати порошок, очистіть каштан, висушіть ядерце і подрібніть. 
Гігієнічні процедури з каштанами
Той же порошок можна використовувати не тільки для чищення зубів, але і для прийняття ванни. Для цього 1 столову ложку порошку з каштанів  заливають 0,5 л води і залишають на всю ніч. Після потрібно прокип'ятити суміш, процідити і додати у ванну. Якщо говорити про ефект, то порошок поліпшує циркуляцію крові, призводить шкіру в тонус.
Прання з каштанами
Подрібнені каштани  можна додавати при пранні в білизну. На ній  після цього залишиться приємний запах. Крім того, натуральний продукт не зашкодить шкірі рук, а навіть призведе в тонус.
Миття волосся
Додайте порошок каштанів  у шампунь. Використовуйте засіб  протягом місяця, щоб побачити результат.
Ви помітите, що коріння волосся стали повільніше забруднюватися, зменшилося випадання волосся, і вони почали рости швидше.
 Догляд за шкірою обличчя
Щоб приготувати лікувальну маску, 2 ст. л. порошку каштана змішайте з водою. Суміш повинна бути досить густою, щоб не розтікатися по обличчю. Намажте обличчя сумішшю. Залиште хвилин на 10, потім вмивайтеся і нанесіть звичайний крем.
Каштановий душ
З подрібнених плодів каштану можна приготувати натуральний засіб для миття. Він добре піниться, тому досить змішати його з мильним розчином і додати трохи ефірного масла для запаху.
Знищення  попелиці
Якщо ви займаєтеся садом і городом, то можете приготувати розчин для знищення комах. 10 ст. л. порошку з плодів каштану змішують з рівною кількістю води і кип'ятять 20 хвилин. Потім засіб потрібно процідити, додати в розпилювач і використовувати за призначенням. 
Боротьба з  міллю
Щоб позбутися від шкідливих комах, досить просто розташувати мішечки з каштанами у  шафах.
Каштани відлякають моль і допоможуть знищити личинки.
Тепер Ви знаєте про цілющі властивості плодів каштану.  Використовуйте їх для свого здоров`я, тільки не забудьте проконсультуватися зі своїм сімейним  лікарем.
Детальніше як використовувати каштани у народній медицині, читайте на УНІАН: