вівторок, 16 червня 2020 р.

Віталій Пасевін: "Моя позиція - у токмацькій лікарні створити такі умови, щоб до нас на обстеження, лікування чи пологи їхали з усіх районів області


Напередодні професійного  свята – Дня медичного працівника, що відзначатиметься 21 червня, ми зустрілися з директором Токмацької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування Віталієм Пасевіним. Записали з ним актуальне інтерв’ю, яке пропонуємо читачам сайту і газети «Таврія».
-Віталію Валерійовичу,  Токмацька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування на початку квітня отримала статус опорної? Що це дало і самій лікарні, і її пацієнтам?
- У Запорізькій області  9  медичних закладів з першого квітня цього року отримали новий статус - опорна лікарня. Серед них - Токмацька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування.
Як опорна,  наша лікарня була включена в державний проєкт з реконструкції прийомного відділення. На сьогодні за кошти міського бюджету розроблено проєктно-кошторисну документацію, ми пройшли експертизу, на цьому тижні маємо отримати очікувану вартість тендера.
Опорні лікарні мають свої переваги і в забезпеченні.
  - Першого  квітня розпочався другий етап реформи охорони здоров’я. Які зміни у зв’язку з цим відбулися  у Токмацькій   багатопрофільній лікарні інтенсивного лікування?
- З першого квітня ми почали працювати з Національною службою здоров`я України і я вважаю увійшли в реформу підготовленими. Основна вимога НСЗУ була комп’ютеризація лікарні і ми цю вимогу виконали. У нас всі стаціонарні відділення лікарні та лікарі амбулаторного прийому  забезпечені комп’ютерами і можуть працювати в медично-інформаційній системі.

Ця система потрібна нам аби звітувати перед НСЗУ за пролікованих хворих і для взаємодії між лікарями за електронними направлення пацієнтів. За оцінкою НСЗУ ми добре включилися в реформу і по кількості пакетів  входимо у першу п’ятірку лікарень області.
Я не розділяю хворих на місто і район.  Моя позиція – у нашій лікарні потрібно створити такі умови, щоб до нас на обстеження, лікування чи пологи пацієнти їхали не тільки з Токмацького, а й інших районів області.
- Скільки пакетів і які законтрактовані Токмацькою багатопрофільною лікарнею інтенсивного лікування в Національній службі здоров`я України?
- З НСЗУ ми уклали 11 пакетів. Це стаціонарна допомога хірургічним і не хірургічним хворим, амбулаторна допомога, пологи, допомога при інсультах, гемодіаліз, допомога ВІЛ-інфікованим хворим, момографія, фіброгастроскопія, колоноскопія. 

До речі, не без гордості скажу, що такі болючі обстеження як фіброгастроскопія і колоноскопія у нас в лікарні є можливість зробити  під наркозом. Мало які лікарні у Запорізькій області роблять це.
Три тижні тому ми законтрактували ще й пакет допомоги хворим на СOVID-19. Тепер загальна кількість пакетів 12.
- За такої системи, чи є проблеми з фінансуванням лікарні, з  виплатою заробітної плати медпрацівникам?
- Проблем з виплатою заробітної плати на даний час у лікарні немає. Якщо брати всі потреби,  то  нам не вистачає близько п’яти  мільйонів гривень. Але я сподіваюся, що ситуація виправиться, бо на державному рівні переглядається питання з фінансуванням лікарень.  
- Як лікарня пройшла випробування коронавірусом? І на скільки вона зараз підготовлена до прийому хворих на COVID-19?
- На перших порах було важко, була невизначеність.  Ми починали практично з нуля, але не впадали у відчай, бо відчували підтримку. Я вдячний за допомогу і фінансову підтримку міському голові Токмака Ігорю Котелевському і депутатам міської ради, народному депутату Павлу Мельнику, депутату Запорізької обласної  ради Олегу Суржану, керівництву Токмацького району, Департаменту охорони здоров`я, усім, хто допомагав нам в оснащенні інфекційного відділення, придбанні необхідного обладнання, засобів індивідуального захисту тощо.
На сьогодні ми маємо близько 5 тисяч респіраторів, захисних масок близько 17 тисяч, комплекти одягу протиепідемічного – півтори тисячі штук, щитки захисні 400 штук та ін.. Ми продовжуємо обновляти матеріально-технічну базу інфекційного відділення, закупили монітори, 10 концентраторів кисню, замовили два апарати  для штучної вентиляції легенів.  У нас в кожній палаті інфекційного відділення ( а їх близько 20) є кисень для лікування важкохворих на коронавірус.
Токмацька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування визнана опорною в лікуванні не ковідних хворих з пневмоніями середньої  тяжкості і важкохворих з 5 районів Запорізької області. До нас везуть хворих з пневмоніями з Розівського, Більмацького, Оріхівського, Пологівського районів. Ми всіх приймаємо, лікуємо і витягуємо. Бо ми значно підготовлені.
- Наскільки лікарня забезпечена кадрами, чи є проблеми з лікарями?
- Забезпечення кадрами для мене – це питання номер один. З міського та районного бюджетів виділяються кошти на перенавчання лікарів з одної  спеціалізації на іншу, наші окремі лікарі вивчилися на рентгенолога, профпатолога. У нас в лікарні почала працювати молодий лікар – лор. У серпні чекаємо терапевта у терапевтичне відділення. На базі  хірургічного  відділення вчаться лікарі- інтерни за спеціалізацією «Загальна хірургія». 
Неврологічне і терапевтичне, акушерсько-гінекологічне відділення повністю укомплектовані. Для забезпечення молодих спеціалістів і лікарів житлом, вирішуємо це питання з міською владою…
- Раніше центральна районна лікарня пишалася своїми лікарськими династіями. Чи збереглися вони і в Токмацькій багатопрофільній лікарні інтенсивного лікування?
- Так у нас є династії лікарів. У нас у лікарні працюють заслужений лікар України, лікар-уролог  Леонід Алєксейчук, його дружина, донька і зять. 

У завідуючого акушерсько-гінекологічним відділенням Віктора Гаряги працюють його дружина і син. 
Є династії Похвалітових ( батько і донька), Гребінець ( батько і син).

-З яким настроєм медпрацівники зустрічають своє професійне свято?
- З оптимізмом. Медичні працівники по життю оптимісти. Живуть з надією, працюють з надією. А віра у свої сили і професіоналізм допомагає їм у лікуванні хворих. Я хочу усіх медпрацівників лікарні подякувати за сумлінну роботу…
- А премії з нагоди професійного свята будуть людям у білих халатах?
- На жаль ми обмежені ресурсами. Але питання преміювання медпрацівників вирішено з міською владою.   На позачерговій сесії міської ради, 16 червня, виділені кошти для  матеріального заохочення медперсоналу лікарні.
Напередодні Дня  медичного працівника, нашого професійного свята, хочу привітати усіх працівників охорони здоров`я. А також висловити усьому колективу  Токмацької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування найщиріші слова подяки за сумлінну і благородну працю, за професіоналізм, доброту і увагу до людей.
Нехай сторицею повертається до вас здоров`я і добро, дароване людям. Нехай у ваших домівках завжди панують щастя і мир. Благополуччя і достатку  вам та вашим родинам!
Інтерв`ю записали
Людмила АРМАН,
Михайло АРМАН,фото