четвер, 18 листопада 2021 р.

Фото і відео. Виставка в музеї як шана і подяка сільгоспвиробникам Токмаччини

 У Токмацькому міському краєзнавчому музеї  в умовах карантинних обмежень, що діють у «червоній» зоні, відкрилася виставка, приурочена до  Дня працівників сільського господарства, що відзначатиметься 21 листопада.




Тематична виставка, як зазначила в.о. директора музею Людмила Арман, це наш знак  шани і подяки – аграріям, хліборобам, тваринникам, майстрам овочівництва та садівництва працівникам підприємств з переробки сільськогосподарської сировини, харчової промисловості, усім, чиє життя і праця невід’ємно пов’язані із сільськогосподарським виробництвом.



Токмаччина здавна  славиться своєю гостинністю, хлібосольством. Дорогих гостей за народною традицією у нас завжди зустрічають хлібом-сіллю.





Тож і на початку виставки її перших гостей зустрічала дівчина-україночка ( цю роль виконувала учениця Багатопрофільного центру професійно-технічної освіти Дарина Ганус) з короваєм на вишитому рушнику: білий колір рушника -  означає чисті помисли і дорогу, по якій людина добралася до будинку господарів,  а символічний орнамент означав  побажання гостеві, всього найкращого : добра, благополуччя, багатства.

Науковий співробітник музею Людмила Сухорукова під час екскурсію розповіла, що основним напрямком сільгоспвиробництва аграріїв   Токмаччини є вирощення зернових культур, збирання високих врожаїв хліба.




В українському  фольклорі хліб є одним з найбільш значущих символів, який з простого продукту харчування, що складається з борошна і води, перетворився в народній свідомості в знак достатку, ситості, божої благодаті.

Без хліба не починали обід, він повинен був бути завжди на столі, і кожна господиня вміла спекти смачний коровай, рецепт якого передавався з покоління в покоління, від бабусі до онуки, від матері до дочки.

Сьогодні на рецептами, перевіреними часом, випікають хліб не тільки у приватних будинках, на селі, а й на пекарнях, хлібопекарських підприємствах Токмаччини.


Продукція ПП "Арман"


На вітрині виставки представлена продукція приватного підприємства «Арман», яке було засноване Юрієм Залозним у 1997 році. Арманівський , як кажуть токмачани, хліб полюбився людям і ніколи не залежується на облавках магазинів та спеціалізованих хлібних кіосків пекарні «Арман».

Понад   50  сортів хліба, батонів, булочок, рулетів з начинкою  випікають на одному з найстарших хлібопекарських підприємств нашого міста, хлібозаводі ТОВ «Хліб Токмака», яке очолює Гурам Джіоєв.

На підприємстві також працює сучасна мельниця, де для потреб токмачан виробляють борошно вищого  сорту, а в макаронному цеху – виготовляють макаронні вироби.










На виставці представлена продукція – борошно, макаронні вироби, які виготовляє агропідприємство «ТокмакМлин» ( керівник Ігор Пінчук).

Нелегка хліборобська праця, бо вона з солоним потом і мозолястими руками. Століттями  наші предки вручну сіяли, вручну збирали зернові культури та городину.

 Рівно 100 років тому,  у 1921 році було випущено дослідний зразок першого українського триколісного трактора «Запорожець», серійний випуск якого проводився у Токмаку  на заводі «Червоний прогрес» ( дизелебудівний завод імені Кірова). А його масштабована  копія, виготовлена учнями тодішнього Токмацького ПТУ №21, представлена на виставці.




Зараз на золотих нивах Токмаччини  працює сучасна потужна техніка, комбайни, трактори, сільськогосподарські агрегати для обробки грунту і захисту рослин.

Чільне місце на виставці займають  моделі трактора, причепа та обладнання для обробки грунту, що під керівництвом майстрів виробничого навчання виготовили учні Багатопрофільного центру професійно-технічної освіти.




До речі, у багатопрофільному центрі ПТО працює своєрідний виробничий конвеєр з поля до столу токмачан.

На землях навчального закладу сіють озимі та ярі зернові культури, збирають гарні врожаї зернових, перевозять зерно з поля до зерносховищ. А вже у навчальних майстернях з борошна нового врожаю учні під керівництвом майстрів виробничого навчання випікають духмяні пиріжки, булочки та різноманітну  смакоту, що на виставці представили учні центру ПТО, майбутні кухарі Єлизавета Кіях та Антон Міракян.




 

Мальовничі степові пейзажі Токмаччини зачаровують своєю красою і місцевих жителів, і гостей нашого краю. Але по-особливому прекрасна наша земля навесні, коли все навкруги вкривається оксамитовою зеленню і різнобарв`ям квітів, а повітрям наповнюється пахощами садів, що рясно цвітуть біло - пінним цвітом.

Про мешканців Токмаччини, які займаються садівництвом, виноградарством, виробництвом крафтової сільгоспродукції розповідала завідувач сектору науково-виставкової роботи краєзнавчого музею Тетяна Швець.





 За Токмаком, у селі Лугівка наш земляк Юрій Попазов з 2014 року  вирощує яблуневий сад. На сьогодні у саду, площа якого становить 3 гектари, збирають  яблука 7 сортів, таких як Фуджі, Флорина та ін..





З продукції з власного саду Попазови виготовляють натуральний  яблучний сік, смачний, поживний.

Вітамінну продукцію  на спеціальному обладнанні фасують у 3, 5  і 10-літрову тару, що представлена на вистаці.

У селі   Нове, що на території Токмацької об’єднаної територіальної громади, росте найбільший в Європі та перший органічний кизиловий сад в Україні, сертифікований за системою «Органік стандарт».

Шукаючи свою нішу, фермер Сергій Ольшанський зупинився на кизилі та в 2013 році заклав сад цілющої ягоди.

Зараз у його саду на 14 га  налічується понад 12 000 дерев і 24 сорти кизилу. Велика колекція.





Окрім вирощування ще одним напрямком бізнесу ягідного господарства родини Ольшанських є переробка кизилу. Під торговою маркою  «Famberry»  вони випускають  кизилову продукцію  у великому різномаїтті: від кизилових соусів і морсів, джемів, напоїв, пастили і цукерок, до такої новинки виробництва, як кизилові сублімовані дропси з йогуртом.




Аграрії Токмаччини не тільки вирощують сільгосппродукцію, овочі та фрукти, а й переробляють їх.

Оксана та Євген Черняєви із села Садове вирощують фрукти, виноград, овочі, горіхи, у тому числі й арахіс. А потім виготовляють з них смачну крафтову продукцію, що представлена на  вітрині виставки:   конфітюри з черешні, фруктові варення, оцети, цукати з буряка, моркви, дині, родзинки та арахіс, трав`яні чаї з пелюстків троянди, листя малини та винограду.







На виставці також представлена продукція ФОП Савицька питна вода «Кришталеві джерела», та продукція Токмацького консервного заводу.

На виставці відвідувачі мали змогу за допомогою qr-кодів «оживити» фото і переглянути відеофільм збирання гібридної кукурудзи на  полі СФГ «Утро» ( керуючий Сергій Катречко). 




А ще – могли не тільки оглянути експонати, а деякі з них – пиріжки та булочки Багатопрофільного центру ПТО і натуральні яблучні соки Юрія Попазова – продегустувати.





Побувати на виставці та  переглянути її експонати можна віртуально, на   цьому відео.



 Михайло АРМАН,

фото автора