неділю, 2 січня 2022 р.

Історія Токмака і району в газетних публікаціях

 У  Токмацькому міському краєзнавчому музеї відкрилася оновлена виставка, присвячена історії міськрайонної газети  «Таврія», що сьогодні 2 січня відзначає  свій 91-ий рік народження.

Мовою знімків експонати виставки розповідають про  першу  на Токмаччині газету «Таврія»  (попередні назви – «Червоний двигун», «Більшовицьким шляхом», «Комуністичним шляхом»),  історія якої  нерозривно пов’язана з історією нашого міста і громади.

 Тут представлені   підшивки газети  за 1944-ий рік, коли вона  відновила свій вихід у звільненому від нацистів місті,  за 1953, 1961, 1973, знаковий для незалежної України 1991-ий рік і нинішня «Таврія», яку можна не тільки читати, а й оживляти публікації за допомогою qr-кодів.







Гортаючи підшивки  газети, на її сторінках можна побачити різноманітні фотографії – портрети героїв публікацій, фоторепортажі з місця подій, надзвичайних пригод тощо.

З'являлися і з`являються вони завдяки роботі фотокореспондентів газети.

Більше трьох десятиліть, з початку 50-их і до кінця 80-их  років минулого століття, відпрацювали в газеті фотокореспонденти Микола Киян і Петро Бабенко, визнані майстри фотожурналістики, які мали пильне око, могли вихопити цікаву деталь, перетворивши її на художньо ємний образ.




З березня 1991 року естафету досвідчених фотокореспондентів газети прийняла молода журналістка Людмила Тараненко ( Арман), яка в 2002 році першою на Токмаччині  освоїла цифрові технології виготовлення фотографій для друкованих ЗМІ.

Фото, фоторепортажі з епіцентрів подій за підписом Людмили Арман друкувалися і зараз друкуються  у місцевих, обласних і Всеукраїнських засобах масової інформації.

Зараз легко, просто і швидко робити для газети «Таврія»  чи її інтернет-порталу «Суботній Токмак. Токмак.ua» доброякісний фотоконтент. І цифрові камери доступні, і фотоплівок не потрібно, і фото можна зробити одним кліком смартфона чи комп’ютерної мишки.

         І не віриться, що колись ( ще якихось 20 років тому) все було не так. А як? Розповідає на виставці відтворене робоче місце фотокореспондента, своєрідна міні фотолабораторія.




    Тут представлений плівковий дзеркальний фотоапарат зі спалахом, фотобачки для обробки  фотоплівок,  фотозбільшувач, лампа з червоним світлом, ванночки ( для проявлення зображень та їх фіксажу на фотопапері), та  електроглянцюватель, що використовувався для сушки фотографій.

На імпровізованій фотосушці, на старих фото з краєвидами Токмака відвідувачі можуть роздивитися історичні будівлі нашого міста, вже неіснуюче телеательє, хімчистку «Радуга», побачити якими  були Центральна вулиця і призаводська площа у 60- початку 70-их років.











І родзинка експозиції - Зимовий Токмак у стилі «ретро» - фотовиставка журналістів міськрайонної газети «Таврія», членів Національної спілки журналістів України Людмили Арман і Михайла Арман.

Ціль, яку ставили перед собою автори світлин, дати можливість глядачеві зануритися в минуле і сучасне Токмака, побачити історичні будівлі або історичні місця нашого міста і на їх тлі – сучасні автомобілі, перехожих у сучасному  вбранні, нову бруківку та ковані лавочки, газони та квітники старого скверу,  засипаного  снігом.

І судячи по відгуках відвідувачів виставки, це нам вдалося.

Михайло АРМАН,

фото автора