суботу, 29 січня 2022 р.

Історичний ракурс. «Авангард» ( Токмак) - команда молодості нашої. + ретро фото

 У важкі післявоєнні 50-і роки минулого сторіччя особливою популярністю у токмачан користувався футбол, а улюбленцем місцевих уболівальників була футбольна команда «Авангард» дизелебудівного заводу імені Кірова.

Збирала команда переповнені трибуни

Після напруженої зміни за верстатами футболісти поспішали на тренування, а кожну гру перетворювали в неповторне явище. Їх дружніми оплесками і багатоголосим скандуванням підтримували уболівальники на переповнених трибунах стадіону «Авангард».

На футбол ходили як на свято - сім'ями, з друзями і подружками, збиралися вулицями, тож  на трибунах завжди був аншлаг.

- Тато мене завжди брав на футбол, бувало посадить на раму трофейного велосипеда "Діамант" і ми поїхали.  Тато  і багато таких любителів футболу як він намагалися приїхати, прийти на стадіон  раніше  до початку гри, аби купити квитки, які продавали у касах  центрального входу. У бабусь-продавщиць  тато купував мені маленьку склянку насіння, що коштувала 5 копійок, і ми займали сидячі місця на трибунах. Пам’ятаю,  народу ходило на футбол тьма-тьмуща, було таке, що місць не вистачало. 




Фото Олександра Давлада, м.Токмак


Малі пацани  пролазили через огорожу  з чорного входу, а старші хлопці і дорослі дядьки умудрялися залазити на дерева, що росли біля стадіону і звідти уболівали за команду, - розповіла токмачанка Надія Коломенська, 1943 року народження.

Кумир дівчат – Женя Есманський

У ті часи уболівальники ходили на футбол аби підтримати свою команду і своїх кумирів, ходили подивитися як віртуозно відбиває м’ячі суперника воротар Іван Рекуненко, як забиває  голи  нападник Анатолій Авраменко, як грають його тезки Мельников та Товкач. 



Фото Олександра Давлада


Токмачани йшли подивитися на  Миколу Рогова, Леоніда Зеленого, Олексія Кругляка, Сергія Дмитрієва, Володимира Шмалька, Геннадія Митрофанова, Сергія Петренка.

А дівчата не зводили очей з футболіста під номером 4 Євгена Есманського.

- Коли ми вже дівували і ходили з подругами на футбол я вболівала за Женю Есманського. Смуглий, чорнявий, він заворожував моє серце. А як він грав! Я вважала за щастя познайомитися з Женею, але він здавався таким недоступним. І ось на другому курсі технікуму на вечірньому відділенні у нас у групі з`явився новенький, і хто б ви думали – той самий Женя Есманцев. Він був скромний, ніколи не корчив із себе зірку і не зловживав своєю футбольною славою. До речі, у нас у технікумі сопромат викладав Гольдберг, який судив футбольні матчі, - поділилася спогадами Ніна Штепа.

Зірковий час  «Авангарда»

1958 рік для токмацької футбольної команди став тріумфальним. І все завдяки вдалому виступу на першості області з футболу. Того року за перемогу змагались 16 команд промислових підприємств Запорізької області. Перед заключним матчем «Авангард» ( Токмак) та команда Мелітопольського моторного заводу були у лідерах і мали однакову кількість очок, тому титул чемпіона області з футболу розігрувався в останній вирішальній грі.

- Гра відбувалася у Мелітополі, на чужому для нашої команди полі. А тут ще й осіння дощова погода і перші сніжинки. Постійна атака доволі сильного суперника не давала бажаних результатів – гра йшла м’яч у м’яч. І лише у другому таймі забивши переможний м’яч,  ми буквально вирвали перемогу у мелітопольців! - розповів Анатолій Кругляк.


Команда «Авангард»: Іван Рекуненко, Леонід Зелений, Олексій Кругляк, Анатолій Товкач, Сергій Дмитрієв, Володимир Шмалько, Геннадій Митрофанов, Сергій Петренко, Микола Рогов, Анатолій Авраменко ( на знімку зліва-направо). Фото О.Давлада . Токмак, 1962 рік


Футболісти «Авангарду» поверталися з Мелітополя додому чемпіонами області. Це була незабутня подія у спортивному житті Токмака.


В нагороду – наручні годинники

За перемогу в чемпіонаті області футболістів нагородили наручними та настінними годинниками, що на той час були дуже дорогими подарунками.

У складі команди-чемпіона тоді грали : капітан А.Кругляк, А.Мельников, М.Рогов, С.Дмитрієв, А.Маляренко, Р.Абрамов, Г.Митрофанов, А.Товкач, Є.Баглай, В.Медвецький, М.Калачов, В.Беренштам, С.Шрамко, В.Корбач, А.Морякін, Л.Смолкін, Ж.Петренко, І.Рекуненко, А.Авраменко, Л.Зелений, Є.Есманський. Очолювали команду головний тренер Ю. Розсохач і начальник команди  В.Троянський.

Через півстоліття потому

Восени 2008 року біля прохідної ВАТ «Південдизельмаш» відбулася зустріч з футболістами –чемпіонами області 1958 року, а в Палаці спорту - вшанування ветеранів команди «Авангрд».



Фото Людмили Арман, газета "Таврія", 2008 р.


На той час в живих зі складу тієї команди залишалися: А.Кругляк, А.Мельников, С.Дмитрієв, А.Маляренко, А.Товкач, Є.Баглай, М.Рогов, Н.Калачов, В.Троянський. Ветеранів токмацького футболу привітали секретар міської ради Сергій Степура, голова профкому ВАТ «Південдизельмаш» Марк Пліскін, голова спорткомітету Ігор Сергєєв, директор стадіону «Авангард» і тренер ФК «Токмак» Яків Очкаленко, дружина головного тренера команди Юрія Розсохача.


Фото Людмили Арман, газета "Таврія", 2008 р

А потім було спільне фото. Останнє спільне фото  ветеранів команди молодості наших мам і тат...

Людмила АРМАН