вівторок, 29 березня 2022 р.

Токмачани масово кидають шкідливу звичку. Причина

 З палінням пов’язано понад 25 хвороб, які становлять загрозу життю. 

Воно є основним чинником серцевого приступу, інсульту, хронічного бронхіту, емфіземи, різних видів раку, особливо раку легенів. Тим не менше сотні, тисячі людей палять і в мирний час не мали бажання кинути хибну звичку.

Але все змінила війна. Днями зустріла свого знайомого, завзятого курця. На моє питання: «Як ти, як справи?» відповів: «Та як? Бросив курити!».


фото ілюстративне з інтернету



- Пачка цигарок зараз коштує 100 гривень. І кіло м`яса, цукру  так само. Ми зараз економимо на всьому, намагаємося допомогти дітям та онукам, тому   дружина мене одразу  попередила: «Ніяких цигарок!». Сказала як відрізала. За гроші, що економимо на цигарках, купуємо за готівку хліб і до хліба.

- Вуха не пухли?

- Перший тиждень було важко мені без тютюну, а потім нічого,  звик, зараз без паління якось і   дихається легше, - розказав мені мій співрозмовник.





Слід за чоловіками кидають палити, зокрема  і жінки, бо вартість «дамських» цигарок 130 грн. за пачку також далеко не кожній по кишені.

До речі, у  кого не така міцна сила волі переходять на купівлю цигарок поштучно, і розтягують цигарку на декілька затяжок протягом дня.

Інші – перетирають «бички» і крутять самокрутки.

Молодь «сидить» на альтернативних сигаретних продуктах. Хоча і вони подорожчали врази і віднесені в розряд дефіцитних.

Iqos приємний на смак, з різними ароматами, руки не мають неприємного запаху. Але зараз я став менше курити, бо часто  сідає аккумулятор, а ще це задоволення дорого-ого-го  яке! За таких здирницьких цін  на цигарки, мабуть і я кину палити, - розповів Сашко .  

За його словами, у ці дні він більше думає як зняти готівку з банківської картки ( бо банкомати у Токмаку не працюють, а черга в Приватбанк за записом перевалила за 4 тисячі чоловік), як і де отоваритися по картці (  бо не у всіх магазинах працюють термінали), і як нагодувати сім`ю.