субота, 2 січня 2021 р.

Газеті «Таврія» - 90, а спокій їй не сниться….

 Сьогодні на календарі – 2 січня 2021 року. День народження Токмацької міськрайонної газети «Таврія». Їй виповнилося  - 90! 



Але вона не старіє, бо вона – наше життя, що вимірюється  тисячами  статей, сотнями кілометрів фотоплівок і  цікавими фоторепортажами, безсонними ночами при монтуванні відео і підготовками до друку спецвипусків на замовлення. Життя газети вимірюється  сотнями подяк від вдячних читачів і кількістю номерів, яких  з моменту заснування газети «Таврія» вийшло вже 13798 ( станом на 31 грудня 2020 року).

Дорогі друзі! В ювілейний день народження газети я  пропоную разом з  нами погортати сторінки історії «Таврії», згадати усіх, хто від важких довоєнних років і до нинішніх днів творив і творить головну газету міста Токмака  і Токмацького району.

Історія газети «Таврія» почалася 2 січня 1931 року. Саме того дня   побачив світ перший номер Великотокмацької районної газети «Червоний двигун», що стала друкованим органом районного парткому, виконкому, профради і колгоспспілки. 3 9 червня 1931 року газета почала видаватись під назвою «Більшовицьким шляхом».





Першим редактором районного часопису було призначено слюсаря ремонтного цеху заводу імені Кірова І.Г. Куліша. В роки Великої Вітчизняної війни він редагував дивізійну газету «За Советскую Родину». Загинув восени 1943 року.

У довоєнний період редакційний колектив очолювали редактори Векслер, Лисогоров (загинув на фронті) та ін.

У роки війни і окупації газета не видавалась. Ії вихід відновився у 1944 році, одразу після звільнення Токмака і району від німецько-фашистських загарбників.





З 1952 року газета «Більшовицьким шляхом» почала виходити під назвою «Комуністичним шляхом» — відповідно до лінії правлячої пар|ії.

У березні 1963 року газета одержала статус  міськрайонної і тривалий час була друкованим органом міськкому та райкому партії, міської та районної рад депутатів, трудящих.

До 70-х років газету редагували І.Т.Скрипник, В.Р.Калугер, А.А.Запорожець, Л.М.Стеценко, А.А.Городокін, К.Л.Усипенко і В.М.Соловйов.




І.Т.Скрипник

В.Р.Калугер

Л.М.Стеценко



У ті далекі 50-і роки в  редакції газети «Комуністичним шляхом» працювали тоді ще молоді, але талановиті  журналісти фронтовик Микола Киян ( помер у серпні 2019 року)  і Михайло Нішнєвич. Через все своє життя вони пронесли любов до обраної професії, а Михайло Григорович і  нині є поважним читачем газети «Таврія».

У березні 1974-го редактором міськрайонного часопису було призначено Миколу Гомона, який очолював редакційний колектив 32 роки. Микола Володимирович — Заслужений журналіст України, Почесний громадянин району, письменник - автор 13 книг.



За редакторства Миколи Гомона газета стала найпопулярнішим місцевим виданням, яке передплачували мешканці Токмака, Молочанська та сіл району. Тираж газети тоді сягав 13000 екземплярів.

 Журналісти газети Микола Киян і Михайло Нішнєвич, Майя Киба і Людмила Яковлєва, Яків Трохименко і Микола Сусенко, Лариса Кузнєцова,  Людмила Дмитрієва і Валентина Пругло, Віктор Глянь і Сергій Мороховський, Василь Пальоха і Надія Мормель, фотокореспондент Петро Бабенко перебували на передовій життя Токмаччини, вони були у трудових колективах, на заводах і фабриках, колгоспах і радгоспах, в установах, закладах медицини, освіти і культури, вели свої репортажі з епіцентрів резонансних подій, брали участь у зустрічах з цікавими людьми та заходах міськрайонного масштабу.












Як результат, у  1981 році газета була нагороджена грамотою Президії Верховної Ради Української РСР. Це — одна з багатьох десятків відзнак  у доробку  газети «Таврія».

24 липня 1991 року у  розпал демократичних процесів в Україні, газета одержала нинішню назву «Таврія», а з серпня того ж року  вона перестала бути партійним органом, почала виходити під лозунгом «За демократію, єдність, гуманізм», проголосивши основні принципи утвердження української державності, відродження національних традицій, української мови і культури, захист честі, громадянських прав і гідності кожної людини.

Редакторка газети 2008-2013 р.р. Людмила Дмитрієва

В історію «Таврії» вписані імена відомих журналістів, ветеранів-газетярів, серед яких Людмила Дмитрієва. Майже 40 років вона відпрацювала в газеті, пройшла щлях від кореспондента, завідуючої відділом до головного редактора. Очолювала редакцію з 2008 по червень 2013 року. 

З липня 2013 року і після роздержавлення ЗМІ Токмацьку міськрайонну газету «Таврія»  очолює директор- головний редактор, член Національної Спілки журналістів України Людмила Арман.

«Спокій нам лише сниться!». Це про нас – журналістську команду Токмацької міськрайонної газети  «Таврія». Ми молоді – середній вік 36,5 років, невгамовні  представники сучасної професійної журналістики, четверо з нас – Людмила Арман, Яна Олійник, Михайло Арман, Дарина Кавун - члени Національної спілки журналістів України. 


Наша газета у далекому 1931 році стала першим ЗМІ на Токмаччині і  досі зберігає лідируючі позиції на інформаційному просторі Токмаччини.

«Чим ми утримуємо наших читачів, передплатників?» - запитаєте ви.

Сказати: «Читабельними матеріалами»  – це якось банально. На сторінках газети ми ведемо   історико-публіцистисчний проект «Щоб нащадки пам’ятали», соціально-економічний проєкт «Маршрут: сільська глибинка», а ще у нас є своя ексклюзивна рубрика «Готуємо з «Таврією», яку веде професійний кухар-кондитер і молодий журналіст, адміністратор інтернет-порталу газети  «Суботній Токмак» Михайло Арман.

Ми запровадили нові рубрики «Токмацька порадниця»,  «Історія сімейного фото», проводимо конкурс для любителів кросвордів і розіграші призів серед передплатників, які  проживають у містах Токмак і Молочанськ, та селах Токмацького району.







Ми відмовилися від розміщення в газеті  інтернет-новин, як це й досі роблять наші конкуренти.

- Що робиться в Україні і світі, ми подивимося й по телевізору. А от що робиться у Токмаку і  районі читаємо в «Таврії», - кажуть про нашу газету жителі сільської глибинки.

- В районі «Таврія» поза конкуренцією, - зазначає  наша багаторічна передплатниця із Молочанська Ніла Обухова. І не тільки вона…

На сторінках газети ми друкуємо ексклюзивні новини про події у Токмаку, Молочанську і селах району. А  допомагають нам в цьому наші народні репортери – учні і вчителі, бібліотекарі, культпрацівники, тренери дитячо-юнацьких спортивних шкіл, голови сільських рад і пенсіонери.  


Їх ми стимулюємо, проводимо щорічні конкурси «Народний репортер». «Народним репортером-2019 року» стала ветеран праці, доярка  з 38-річним стажем і  поетеса Любов Морозова із села Таврія. А в цьому  році приз «Народний репортер-2020» газети «Таврія» отримає Яна Собецька із села Трудове, студентка Запорізького національного технічного університету.

Після роздержавлення редакції і газети, у 2017 році ми   стали  дійсно незалежними – зі своїми колишніми співзасновниками – Токмацькими районною радою і райдержадміністрацією,   усіма політичними партіями і громадськими організаціями, бізнесменами  і владою міста ми працюємо виключно на договірних засадах. Оплачують нам наші послуги – ми друкуємо матеріал, «на халяву» у нас вже ніхто не піариться. Так і виживаємо.

Ми  намагаємося привернути  увагу молодіжної аудиторії  до свого видання, випускаємо тематичну «Молодіжну сторінку», друкуємо інформації про діяльність Молодіжної ради Токмака ( членом якої є наш молодий журналіст Михайло Арман),  Центру професійно-технічної освіти, пишемо про успіхи юних музикантів, спортсменів, туристів, готуємо до друку  тематичні сторінки з пропаганди здорового способу життя серед молоді. До речі, на Загальнонаціональному конкурсі «Українська мова - мова єднання», що проводиться за ініціативи Одеської регіональної організації  Національної спілки журналістів ( керівник Юрій Работін), наша газета у 2019 році була єдиним ЗМІ, яка стала лауреатом конкурсу в номінації з висвітлення молодіжної тематики і пропаганди здорового способу життя в молодіжному середовищі.

А ще для своєї продвинутої аудиторії ми створюємо фото- і відеорепортажі, кодуємо їх, а gr-коди розміщуємо на публікації в газеті.  З лютого 2019 року наші публікації можна не лише читати, а й «оживляти», що молодь і старше покоління робить залюбки.


Не єдиною газетою живе колектив «Таврії». З листопада 2017  року за сприяння Запорізької обласної організації НСЖУ ( голова правління Наталія Кузьменко, відповідальний секретар – Валентина Манжура)  при первинній журналістській організації газети «Таврія» працює  «Школа молодого журналіста» для старшокласників шкіл району, які мріють стати журналістами і мають намір поступати на навчання на факультети журналістики. 










На заняттях  «Школи молодого журналіста» старшокласники   вивчають ази журналістики,  під час навчальної практики в  редакції газети «Таврія» випробують себе у  ролі репортерів та фотокореспондентів газети,  готують до друку інформаційні статті, під час екскурсії до Запоріжжя відвідують редакції  обласних ЗМІ, зустрічаються з керівником Запорізької обласної організації НСЖУ, заслуженим журналістом Наталією кузьменко, яка проводить майстер-класи, розповідає про діяльність ЗООНСЖУ, що є кращою в Україні.

  Кращі випускниці ШМЖ стають кадровим резервом газети «Таврія».

Журналісти газети «Таврія» Л.Арман, Я.Олійник, М.Арман ведуть активне творче і громадське життя. Вони  – постійні учасники Всеукраїнських та обласних журналістських фестивалів, навчальних семінарів, тренінгів, міжнародних журналістських конференцій, що проводилися  в Україні,  Польщі, Естонії, Грузії.








 Члени НСЖУ Людмила Арман, Яна Олійник і Дарина Кавун  є неодноразовими переможцями творчих конкурсів, конкурсів Запорізької облдержадміністрації,  Токмацької міської ради і райдержадміністрації  «Господиня свого краю» в номінації «Жінка – працівник засобів масової інформації».

Редакція   газети «Таврія» сьогодні  - це  і своєрідна творча майстерня, де  працюють  досвідчені журналісти і письменники – публіцисти. Тільки за останні роки було підготовлено до друку  і організовано презентацію  літературно-художнього видання «Нас обрала війна» ( автор - Почесний журналіст України, головний редактор газети «Таврія» Людмила Арман).

За сприяння членів НСЖУ газети «Таврія» у 2017 році  вийшла  з друку збірка віршів молодого поета Олега Ріттера із села Покровське Токмацького району. У    2018 році підготовлена і вийшла з  друку  поетична збірка «Слова просить душа»  ветерана праці Раїси Полякової з міста Токмак.






У грудні 2020 року  за допомоги журналістів газети «Таврія» токмачанка  Тетяна Симоненко видала книжку «Казки Запорізької землі» і стала першою, хто запровадила на Токмаччині  класичний жанр літератури для дітей - авторські казки. 

Хотілося б розповісти і про благодійну  та  волонтерську діяльність журналістів газети «Таврія»

З квітня 2014 року, коли в районі була організована перша хвиля мобілізації, журналісти газети «Таврія» почали брати участь в акціях допомоги землякам – військовослужбовцям, перерахували 1000 грн. для придбання термобілизни і 1000 грн. для придбання спального мішка для земляків-прикордонників, які служили на Чонгарі. Журналісти замовили на швейній фабриці    бушлат і теплі штани  для учасника  АТО Григорія Сердюка із села Червона Гірка Токмацького району. У серпні 2014 року головна редакторка газети Людмила Арман разом з головою райдержадміністрації Оленою Гатайло і її першим заступником Юрієм Тищенком, депутаткою районної ради Оксаною Компанієць здійснювали гуманітарні рейси на Донбас, в Мангуш і село Юріївку, на допомогу вимушеним переселенцям з Донецька.



Члени НСЖУ Л.Арман і Я.Олійник  постйно надавали допомогу Токмацькій райдержадміністрації і в редакційній фотостудії друкували безкоштовно фото для оформлення стендів, що висвітлювали допомогу Токмаччини і підтримку воїнів української армії та увічнюють пам'ять наших земляків, загиблих в АТО.

    Журналісти «Таврії» допомагають своїм читачам і передплатникам, які потребують допомоги на лікування або потрапили у біду, через газету проводять збір коштів на лікування важкохворих і підтримку погорільців.

    У січні 2018 року журналісти газети «Таврія» взяли участь у Різдвяному ярмарку – концерті на підтримку юного   акордеоніста-віртуоза, фіналіста телевізійного талант-шоу «Україна має талант. Діти» Владислава Грицуна з Токмака, який мріяв про новий концертний акордеон з виборною системою. 
Журналісти «Таврії» були  ініціаторами та учасниками доброчинних акцій Національної платформи «Жінки за Мир» ( «Портфель для першокласника», «Новорічний подарунок під ялинку», «Великодній подарунок»  ) та відправляли гуманітарні вантажі  для дітей «сірої зони» Донбасу .

Журналіст газети «Таврія»  Михайло  Арман брав участь у благодійних аукціонах «Рука підтримки», що у  червні  2019 року та у січні 2020 року проводила Запорізька обласна організація НСЖУ.  




Кошти, виручені від продажу на аукціоні поробок молодого журналіста, пішли на матеріальну допомогу  ветеранам  первинної журналістської організації газети «Таврія» учаснику війни Миколі Кияну і учасниці освоєння цілинних земель Майі Кибі.

У період жорсткого карантину колектив  газети «Таврія» провів благодійну акцію на підтримку ветеранів журналістики.  






Ми також перерахували  кошти Запорізькій обласній організації НСЖУ на підтримку журналістів, які заразилися COVID-19 і перебували на лікуванні.

  У червні 2020 року з нагоди  Дня журналіста, за підсумками творчого конкурсу Національної спілки журналістів України газета «Таврія» була нагороджена Спеціальною відзнакою і вже другим журналістським Оскаром. І це наші не єдині досягнення.








Але головне з них -  нас читають у Токмаку, Молочанську і селах району, читають родинами, є у «Таврії» і свої читацькі та журналістські династії. Важливим підсумком 2020 року стало те, що не дивлячись на жорсткий карантин у березні і подальші  обмеження через коронавірус, незважаючи на хвороби журналістів і членів трудового колективу, ми не допустили зриву жодного випуску газети.
За підтримки Національної спілки журналістів України ( Сергій Томіленко, Ліна Кущ, Віталій Голубєв, Костянтин Григоренко),  Запорізької обласної організації НСЖУ ( Наталія Кузьменко, Валентина Манжура), Українського кризового медіа-центру ( Тетяна Колосова, Юлія Тьоткіна), Українського телерадіопресінституту, які у важкий час випробувань коронавірусом проводили для ЗМІ серії вебінарів, семінарів і тренінгів та  вчили нас виживати, ми запровадили нові форми роботи, розкрутили свій інтернет-портал і заробляємо кошти на рекламі в інтернеті, ми  відкрили свій віртуальний  газетний кіоск, відкрили у Токмаку нові точки продажу газети.  Ми пережили важкий час,  вижили, з непоганими економічними показниками відзначаємо ювілей  газети «Таврія».

У цей святковий для ТОВ «Медіа-центр «Газета «Таврія» день я хочу висловити щиру вдячність нашому незамінному партнеру Видавничому будинку «Мелітопольської міської друкарні» (особисто її генеральному директору Анні Медведь і начальнику відділу Любові Синициній) за співпрацю і взаємовиручку. Від імені трудового колективу редакції я хочу висловити щиру вдячність нашим постійним читачам і передплатникам за довіру до нашої газети, листоношам і реалізаторам – за допомогу,   керівникам трудових колективів і фермерських господарств, парнерам і рекламодавцям, депутатам, які співпрацюють з нами.

Особлива вдячність за плідну співпрацю та подарунок до ювілею газети міському голові Ігорю Котелевському і його заступнику Наталії Мамчак, начальнику Управління соціального захисту населення Ігорю Мащенку, наша вдячність керівнику пресслужби виконкому міської ради Світлані Уманській, депутату Запорізької обласної ради Юлії Корнієнко, депутатам Токмацької міської ради Сергію Катречку,  Андрію Корнієнку, Тетяні Зальотіній та іншим добродіям, які завжди відгукуються на наш поклик про допомогу.  

У свої 90 газета «Таврія» є дійсно народною газетою, яку читають у Токмаку, Молочанську і селах району. «Таврію» читають діти і дорослі, читають зірки естради і кіно, її читали учасники першої пішої експедиції «Пішки по Україні». 













Випуск газети, народження чергового номера
  - це диво. За цими словами – напружена праця журналістів, всього редакційного колективу: чіткий ритм, терміновість завдань, безсонні ночі при монтуванні відеофільмів, оперативні повідомлення на сайт і в номер,  обмеженість часу, пошук думки, політ фантазії  щодо випуску газети у форматі 12D або голографічної версії «Таврії».


Шановні мешканці Токмака, Молочанська і сіл району, наші рекламодавці, ділові партнери, наші незамінні помічники -   працівники  Мелітопольської друкарні та «Укрпошти»,  народні репортери і дописувачі, читачі та передплатники, розповсюджувачі газети «Таврія», наші колеги-журналісти, дорогі друзі!

Дякуємо, що усі ці роки ви були, є і впевнені будете  з нами і далі. Тож  до нових зустрічей на сторінках газети «Таврія», яка сьогодні відзначає свій поважний ювілей.





Людмила АРМАН,

головна редакторка газети «Таврія»,

Почесна журналістка України