вівторок, 29 червня 2021 р.

В чому суть. Депутати міської ради підготували звернення до народного депутата та Кабміну.

Депутати Токмацької міської ради прийняли Звернення до народного депутата України Павла Мельника та до  Кабінету Міністрів України щодо повернення коригування виплат середньої зарплати працівникам бюджетної сфери у разі підвищення окладів у розрахунковому періоді.

 У документі, який на черговій сесії Токмацької міської ради зачитала депутатка , завідуюча закладом дошкільної освіти «Олімпійський» Тетяна Зальотіна, зокрема говориться: «Ми, депутати Токмацької міської ради стурбовані напруженою ситуацією, що склалася внаслідок прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1213 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100» та звертаємось до Вас з проханням повернення коригування виплат середньої зарплати у разі підвищення окладів у розрахунковому періоді.




Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1213 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100», скасовано п.10 Порядку № 100, яким передбачено, що у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємствах, в установах, організаціях відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах, як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток, зарплата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення (коефіцієнт коригування розраховують діленням нового посадового окладу на старий посадовий оклад).

Таким чином, зарплату до підвищення не коригують на коефіцієнт підвищення окладів. Це призвело до значного зменшення відпускних працівників бюджетних установ,  розмір яких менше заробітної плати отриманої за попередній місяць, що призводить до соціальної напруженості в період літньої відпускної компанії. Найбільш постраждалими (у відсоткому співвідношенні) є працівники з найнижчою заробітною платою.

- У мене у дитсадку помічник вихователя отримує «чистими» зарплату 5100 гривень, а відпускні отримала на 2 тисячі менше – 2900 гривень. І така ситуація і в освіті, і в медицині, - зазначила Тетяна Зальотіна.

  Для роботодавця це звісно полегшення із зайвами обтяженнями обрахунками та штрафами, але натомість для працівників – зменшення суми відпускних та компенсацій за невикористану відпустку працівників бюджетних установ.

«Відстоюючи інтереси своїх виборців та захист найбільш незахищених верств населення, просимо Вас сприяти поверненню коригування виплат середньої зарплати у разі підвищення окладів для працівників бюджетних установ.

Сподіваємося, що ми будемо почуті у своєму прагненні захистити працівників бюджетних установ нашої громади та відстоюванні  прав громадян України  на достатній життєвий рівень», - говориться у Зверненні, яке  депутати Токмацької міської ради підпишуть і направлять  до народного депутата України Павла Мельника та до  Кабінету Міністрів України.