Сьогодні у суботу ми
підібрали для вас рецепти домашньої консервації баклажан, що дозволять вам
не розлучатися з улюбленим смаком корисного і смачного овоча весь рік. До речі, поспішайте зробити заготовки на зиму, бо
баклажанно-помідорний сезон скоро закінчиться.
Баклажани в аджиці
Інгредієнти
баклажани – 3
кг
томати – 3
кг
перець болгарський – 0,5 кг
перець гострий – 1 шт
часник – 2 голівки
сіль – 100 гр
цукор – 300 гр
олія – 250 гр
оцет 9% - 100 гр.
Спосіб приготування
Помідори і солодкий перець пропустити через соковижималку або
блендер, процідити крізь сито, щоб позбавити насіння і шкірок.
Додати сіль, цукор, давлений часник і дрібно порізаний гострий перець.
Дати закипіти і влити оцет. Ще раз дати закипіти.
Покласти в каструлю кружальця баклажанів порізані в1 см товщиною. Постійно
помішуємо і даємо закипіти. Коли закипить, проварюємо перемішуючи 20 хв.
Розкладаємо по стерилізованих банках і закатуємо.
Закуска з баклажанів на зиму
Додати сіль, цукор, давлений часник і дрібно порізаний гострий перець.
Дати закипіти і влити оцет. Ще раз дати закипіти.
Покласти в каструлю кружальця баклажанів порізані в
Розкладаємо по стерилізованих банках і закатуємо.
Закуска з баклажанів на зиму
Інгредієнти
баклажани - 4 кг
помідори - 10
великих
перець солодкий -
10 шт
часник - 5 середніх головок
перець гіркий –
за смаком
цукор - 1
склянка
сіль
оцет - 150
мл
олія - 1
склянка
Спосіб приготування
Від помитих баклажанів відрізати плодоніжку і порізати їх
кружальцями завтовшки 1
сантиметр . Посолити (близько 2 столових ложок солі) і
почекати години дві, поки
витече сік. Тоді його злити, а самі баклажани промити чистою водою, щоб
видалити гіркоту.
Помідори ошпарити кропом і зняти з них шкірку.
Тепер помідори і перець, часник перекручуємо на
м’ясорубку. Додаємо до них 1 столову ложку солі,
цукор, оцет та олію і цим маринадом заливаємо баклажани.
Тушкуємо суміш півгодини, після чого викладаємо у стерильні півлітрові або
літрові банки і закручуємо.
Винести у прохолодне місце.
Мариновані баклажани
Інгредієнти
баклажани - 3-4 шт
цибуля - 3 середні шт
часник - 6-7 зубків
олія
кріп
оцет – 2 ст.
ложки
сіль - 1
неповна чайна ложка
цукор - 1
чайна ложка
вода - 1 склянка
лавровий лист
чорний перець горошком.
Спосіб приготування
У баклажанів видалити плодоніжку, якщо не дуже молоді,
очистити від шкірки і порізати на шматочки завтовшки 1,5-2 сантиметри.
Баклажани посолити і залишити на 1-2 години, щоб підійшли соком. Цей сік
злити, а баклажани добре промити під проточною холодною водою. Викласти на
рушник чи паперову серветку, щоб підсохли.
Тепер баклажани потрібно обсмажити в олії: викладати на
добре розігріту сковороду і обсмажувати з обох боків. Не пересмажити! Важливо, щоб вони
залишалися тверденькими.
Цибулю порізати півкільцями, а часник – на невеличкі
шматочки.
У високу
посудину на низ кладемо
цибулю, тоді – шар баклажанів. Посипати часником, кропом. І так кілька разів.
Тепер овочі потрібно залити маринадом. Для його приготування
у воду додати сіль, цукор, перець горошком, лавровий лист та оцет. Закип’ятити
й одразу ж залити баклажани.
Почекати 2-3 години, поки закуска охолоне, і заховати у
холодильник.
Їсти страву можна не раніше, ніж через добу.
Цукати з баклажанів
Додати заголовок |
Інгредієнти
баклажани – 1
кг
цукор – 1,5
кг
вода – 200 гр
гвоздика – 5 шт
бадьян – 2 шт
кориця мелена – 10 гр
Спосіб приготування
Баклажани очистити від шкірки, орізати на кубики і помістити в содовий розчин на 1 годину (1 ч.л.
соди на 1 л
води). Добре промити і відварити у
воді 5-6 хвилин. Далі помістити у киплячий сироп (з води і цукру), додати
прянощі у марлевому мішечку і варити 40 хвилин. Мішечок з прянощами витягнути.
Відцідити від сиропу (ним добре буде просочувати бісквітні коржі -дуже
запашний). Просушити цукати на пергаментному папері протягом доби до повного
підсихання.
Зберігати у холодильнику у щільно закритій баночці.
Використовувати цукати з баклажанів можна як самостійний десерт замість цукерок до чаю, як додаток у сирники, дріжджову випічку.
Смачного!
Зберігати у холодильнику у щільно закритій баночці.
Використовувати цукати з баклажанів можна як самостійний десерт замість цукерок до чаю, як додаток у сирники, дріжджову випічку.
Смачного!