субота, 21 вересня 2019 р.

Смачно по суботах. Консервація баклажан


Сьогодні у суботу ми підібрали  для вас рецепти домашньої консервації баклажан, що дозволять вам не розлучатися з улюбленим смаком корисного і смачного овоча весь рік. До речі, поспішайте зробити заготовки на зиму, бо баклажанно-помідорний сезон скоро закінчиться.
Баклажани в аджиці
Інгредієнти
баклажани – 3 кг
томати – 3 кг
перець болгарський – 0,5 кг
перець гострий – 1 шт
часник – 2 голівки
сіль – 100 гр
цукор – 300 гр
олія – 250 гр
оцет 9% - 100 гр.
Спосіб приготування
Помідори і солодкий перець пропустити через соковижималку або блендер, процідити крізь сито, щоб позбавити насіння і шкірок.
Додати сіль, цукор, давлений часник і дрібно  порізаний гострий перець.
Дати закипіти і влити оцет. Ще раз дати закипіти.
Покласти в каструлю кружальця баклажанів порізані в 1 см товщиною. Постійно помішуємо і даємо закипіти. Коли закипить, проварюємо перемішуючи 20 хв.
Розкладаємо по стерилізованих банках і закатуємо.

Закуска з баклажанів на зиму
Інгредієнти
баклажани - 4 кг
помідори - 10 великих 
перець солодкий - 10 шт
часник -  5 середніх головок 
перець гіркий – за смаком
цукор - 1 склянка 
сіль
оцет - 150 мл
олія - 1 склянка 
Спосіб приготування
Від помитих баклажанів відрізати плодоніжку і порізати їх кружальцями завтовшки 1 сантиметр. Посолити (близько 2 столових ложок солі) і почекати години дві, поки витече сік. Тоді його злити, а самі баклажани промити чистою водою, щоб видалити гіркоту.
Помідори ошпарити кропом і зняти з них шкірку.
Тепер помідори і перець,  часник перекручуємо на м’ясорубку. Додаємо  до них 1 столову ложку солі, цукор, оцет та олію і цим маринадом заливаємо  баклажани.
Тушкуємо  суміш півгодини, після чого викладаємо у стерильні півлітрові або літрові банки і закручуємо.
Винести у прохолодне місце.

Мариновані баклажани
Інгредієнти

баклажани - 3-4 шт
цибуля - 3 середні шт
часник - 6-7 зубків 
олія
кріп
оцет – 2 ст. ложки
сіль - 1 неповна чайна ложка 
цукор - 1 чайна ложка 
 вода - 1 склянка 
лавровий лист
чорний перець горошком.
 Спосіб приготування
У баклажанів видалити плодоніжку, якщо не дуже молоді, очистити від шкірки і порізати на шматочки завтовшки 1,5-2 сантиметри.
Баклажани посолити і залишити на 1-2 години, щоб підійшли соком. Цей сік злити, а баклажани добре промити під проточною холодною водою. Викласти на рушник чи паперову серветку, щоб підсохли.
Тепер баклажани потрібно обсмажити в олії: викладати на добре розігріту сковороду і обсмажувати з обох боків. Не пересмажити! Важливо, щоб вони залишалися тверденькими.
Цибулю порізати півкільцями, а часник – на невеличкі шматочки.
У високу посудину на низ кладемо цибулю, тоді – шар баклажанів. Посипати часником, кропом. І так кілька разів.
Тепер овочі потрібно залити маринадом. Для його приготування у воду додати сіль, цукор, перець горошком, лавровий лист та оцет. Закип’ятити й одразу ж залити баклажани.
Почекати 2-3 години, поки закуска охолоне, і заховати у холодильник.
Їсти страву можна не раніше, ніж через добу.

Цукати з баклажанів
Додати заголовок
Інгредієнти
баклажани – 1 кг
цукор – 1,5 кг
вода – 200 гр
гвоздика – 5 шт
бадьян – 2 шт
кориця мелена – 10 гр
Спосіб приготування
Баклажани очистити від шкірки, орізати на кубики і помістити в содовий розчин на 1 годину (1 ч.л. соди на 1 л води). Добре промити і відварити у воді 5-6 хвилин. Далі помістити у киплячий сироп (з води і цукру), додати прянощі у марлевому мішечку і варити 40 хвилин. Мішечок з прянощами витягнути. Відцідити від сиропу (ним добре буде просочувати бісквітні коржі -дуже запашний). Просушити цукати на пергаментному папері протягом доби до повного підсихання.
Зберігати у холодильнику у щільно закритій баночц
і.
Використовувати цукати з баклажанів можна як самостійний десерт замість цукерок до чаю, як додаток у сирники, дріжджову випічку.
Смачного!