суботу, 22 січня 2022 р.

Якими були зими у Токмаку: спогади токмачан + 19 ретро фото

 Ми вже звикли до помірних європейських погодних умов взимку: в середині грудня чи у січні, на Водохреща  трохи  снігу притрусить, а потім мінусова температура знову змінюється на «плюс», і ні тобі ні снігу, ні морозів.  

А колись у Токмаку зими були справді суворими.


Занесений снігом міський сквер. Фото О.Давлада. 60-і роки


Жительці Токмака Надії Тараненко зараз 78.  І  зим у місті, де народилася, вона  побачила справді чимало.

- Коли я ще маленькою була, то пам`ятаю після «ноябрьских» свят   у Токмаку  випадав перший сніг, температура взимку сягала до 22-25 градусів морозу. Снігу падало багато, замітало приватні будинки по самі вікна.

Скрізь  були високі кучугури снігу. Люди  тоді прокопували такі вузесенькі стежки. Цими стежками ми, малі,  ходили у школу, а дорослі - на роботу чи в магазин за продуктами, – розповіла пані  Надія.


м.Токмак, вулиця Революційна


У парку завода імені Кірова

На вулиці Торговий ряд

Заводоуправління ЗІК і призаводська площа. Фото О.Давлада



Без Миколая та різдвяних колядок

Це зараз на Різдво у Токмаку звідусіль лунає «Христос Рождається!». «Славімо Його!». Колядники у мерії та на вулицях міста прославляють народження Христа, у храмах Божих проходять святкову богослужіння.

 А колись антирелігійна пропаганда змушувала усіх мовчати. Люди в церки не ходили, бо в 1961 році  у Токмаку закрили останню з діючих церков – Свято Сергіївську, що на «Ріжку».

Свято-Успенська церква, що в центрі міста, була перебудована під кінотеатр, а у Свято-Вознесенській церкві, що на Калініна, був клуб.

- В 60-ті роки про Святого Миколая було заборонено говорити, але  наша бабуся  тихенько нам клала під  подушку  подарунки. На Різдвяні свята комуняки не дозволяли колядувати, у школах нас  міліцією  лякали,  проводили так зване атеїстичне «виховання». Але Різдво у місті  святкували тихенько.   Ми все одно,  як дітьми були,  ходили  до своїх хрещених батьків, носили «вечерю», колядували і були на сьомому небі, коли хрещена руб нам давала і солодощі, – пригадує мешканка Токмака Марія Супрун.


Новорічна ялинка на вулиці Торговий ряд

Арка з Дошкою пошани на вході до міського скверу. Фото О.Довлада. 60-і роки


Такими ось були зими у Токмаку колись: зі снігом та радянським Дідом Морозом, утім без Миколая та різдвяних колядок.

Дитинство без телевізора і гаджетів

У  післявоєнні роки телевізорів у токмачан не було, тож діти проводили вільний час на свіжому повітрі. А як випаде сніг, то скільки радості було.

- В дитинстві, пам’ятаю, на перервах у школі №3 ми сніговиків ліпили, у сніжки грали. А після школи мерщій бігли на гірку, що в районі нинішніх фрунзенських гаражів. Каталися з гірки хто на чому, а ми - в більшості - на портфелях, - розповів Василь Юрченко. – Було проголодаєшся, снігу у жменю набрали, поїли і ніякої  тобі ні срачки, ні коронавірусної болячки тоді не знали, - жартома сказав пан Василь.




В архіві фотомайстра Олександра Давлада збереглися фото засніженого  Токмака початку 60-их років. У ті часи, у    вихідні дні жителі нашого міста активно відпочивали на природі: діти каталися на санках, дорослі – на лижах і  ковзанах.



Р.Сляднєв на ковзанці у міському парку


Токмак. Зима-63. Біля літнього кінотеатру у парку завода імені Кірова


В 1964 році по дорозі до села Червоногірка Олександр Давлад зробив фото,  на якому  студенти технікуму з викладачем історії Романом Сляднєвим вирушили у лижний похід. На іншому фото – діти і Роман Сляднєв на ковзанах на ковзанці у міському парку.

У ті роки Олександр Давлад працював у відділі головного конструктора і зафіксував зимові розваги колег: ось  вони усім відділом катаються на лижах, ось з дітьми роблять сніговика, катаються на санках. Скільки радості, скільки позитивних  емоцій зафіксовано на фото 60-річної давнини. 








 Сьогодні Токмак позбувся свого серпасто-молоткастого минулого, а разом з тим ми попрощались і з нашим довкіллям. Адже теплі зими, до яких ми звикли тепер, – банальний наслідок ганебного ставлення  людини до природи і  глобальне потепління.  А це проблема, за яку тепер відповідає   увесь світ.

Людмила АРМАН,

фото Олександр ДАВЛАД