вівторок, 19 січня 2021 р.

Фото. Карантинне Водохрещення у Токмаку

 19 січня, православні та греко-католики Токмаччини    в умовах карантину через коронавірус відзначили одне з найважливіших церковних свят - Хрещення Господнє або Богоявлення.

У Свято-Успенському храмі зранку  відбулася святкова служба, яку з дотриманням карантинних вимог відправив настоятель храму і благочинний церков Токмацького благочиння отець Микола.  По завершенню богослужіння уже на подвір`ї  храму, на 12-градусному морозі отець Микола провів  обряд освячення води та окропив усіх прихожан свяченою водою. 






Вода, освячена 19 січня,  називається водохресною. Вона має особливі благодатні властивості освячувати предмети й лікувати духовні й тілесні недуги.

У віруючих є звичай, набравши в день Водохрещення освяченої води, окропляти нею свої будинки, себе самих, дітей і тварин. Водохресну воду благоговійно зберігають протягом усього року й ставляться до неї як до великої святині. Якщо ж хтось занедужає або кого наврочать, то першою справою, зробивши на собі й на хворому хрест, окропляють його водохресною водою.

Зберігати хрещенську воду  можна увесь рік, бо вона  не псується, не має запаху і зберігається протягом усього року.

Ще з давніх-давен наші пращури вірили у те, що якщо скупатися на Водохреща, то душа і тіло очиститься, а рік буде вдалим. Звідси пішов і головний обряд свята - купання на Водохрещу. У ніч з 18 на  19 січня, не дивлячись на тріскучий мороз, знайшлися сміливці, які  поринали у воду, купалися в річаках  Токмачка та Молочній.

Пройшло Водохрещення, а з ним    пройшли і карантинні Святки нового 2021 року, завершивши коло наших улюблених зимових свят.

Людмила АРМАН,

фото авторки