понеділок, 25 листопада 2019 р.

Пам`яті Віктора Полікарповича Щуся


На 87 році перервалося земне життя  Почесного ветерана, полковника у відставці  Віктора Полікарповича  Щуся, сина розстріляного фашистами партизана-підпільника, племінника нашого легендарного земляка, генерал-лейтенанта Миколи Антипенка.
Коли почалася Велика Вітчизняна війна, Віті було 7 років. Але не дивлячись на такий юний вік, він допомагав партизанам-підпільникам, в числі яких були його  батько П.Д.Щусь, дядько і їхні двоюрідні брати. В 1943 році всі вони були по-звірячому закатовані гітлерівськими окупантами і поховані у братській могилі у парку заводу імені Кірова.
Після звільнення рідного краю Віктор Щусь був направлений до суворовського училища і як його дядько, генерал-лейтенант М.Антипенко, присвятив  своє життя служінню в  армії.
У 1967 році В.П.Щусь закінчив Ленінградську військову академію
тилу і транспорту, отримав диплом інженера по будівництву та від-
новлення військово-автомобільних доріг і мостів і 28 років прослужив в до-
рожніх військах Червонопрапорного Білоруського військового округу.
У 1972 році за успішне виконання урядового завдання по збиранню врожаю був нагороджений орденом «Знак Пошани».
Після звільнення з армії В.П.Щусь переїхав в рідне село Жовтне, де працював начальником пункту охорони громадського порядку, а потім -  начальником штабу Цивільної оборони. З 2000 року він проживав у м Токмак, понад 15  років очолював міську ветеранську організа-
цію, що визнана однією з кращих в Запорізькій області.
Віктор Полікарпович вів  величезну роботу з  військово-патріотичного  виховання молоді, він постійно виступав на мітингах і Уроках  мужності перед школярами, ліцеїстами і студентами технікуму, розповідав їм правду про війну, про звірства фашистів і про масові подвиги радянських людей, які віддали свої життя заради нашого  мирного життя.
За  ініціативи Віктора Полікарповича в 2006 році у  Токмаку на вулиці Шевченка було відкрито погруддя  командиру партизанського загону В.Акулову, впорядкована Алея пар-
тизанской слави.

У 2008 році кадровий офіцер видав  поетичний збірник «Життя прожити - не поле перейти». Тут серед сотні віршів, написаних серцем і боллю, особливу  увагу привертали увагу пережиті автором дитинство і юність, обпалені війною.
Одну  зі своїх збірок Віктор Полікарпович  подарував музею генерал-лейтенанта Миколи Антипенка, що облаштований  у школі с. Покровське ( Жовтневе) .

У жовтні Віктор Полікарпович відзначив своє 86-річчя,  повний енергії і сил провів звітно-виборну конференцію ветеранської організації, поїхав до санаторію підлікуватися і от…  
Прощання з Віктором Полікарповичем Щусь відбудеться завтра, 26 листопада о 12.00 у міському Будинку культури.