У цьому році виноград вродив на славу. І ціна на токмацькому ринку на цей смачний і корисний продукт просто смішна - добірні грона сортового винограду коштують від 8 до 15 гривень. Тому ми пропонуємо прихильницям нашої кулінарної рубрики скористатися доступністю винограда і приготувати з нього смаколики на зиму.
Маринований виноград
Інгредієнти на 0,5 л:
зелений виноград (без кісточок) - 300 г,
сіль - 0,5 ч. ложки,
цукор - 1 ч. ложка,
оцет (9 %) - 0,5 ч. ложки,
суміш перців - кілька горошин,
лавровий лист - 1 шт.,
кориця - шматочок,
вода - 1 стакан.
Спосіб приготування
Виноград промийте, обірвіть ягоди і залийте на 1 хвилину
кип’ятком. Злийте воду з винограду. У
склянку води додайте цукор, сіль і закип’ятіть, додавши в кінці оцет.
На дно банки покладіть лавровий лист, перець, корицю.
Покладіть ягоди і залийте маринадом. Закатайте кришками.
Мариновані помідори з
виноградом
Інгредієнти
помідори - скільки влізе у трьохлітрову банку,
виноград - 2 гронки,
базилік - 2 гілочки,
м'ята - 2 гілочки,
часник - 3 зубці,
цибуля - 1 шт.,
гвоздика - 3-4 шт.,
перець горошком - 3-4 шт.,
сіль - 1,5 ст. ложки,
цукор - 3 ст. ложки,
оцет (9 %) - 2 ст. ложки.
Спосіб приготування
У 3-літрову банку
складіть м’яту, базилік, перець,
гвоздику, цибулю, часник, помідори в перемішку з виноградом, відокремленим від
гілочок. Залийте окропом, залиште на 20 хвилин. Воду злийте, закип’ятіть
і знову залийте помідори на 20 хвилин. Знову злийте воду, додайте сіль і цукор,
закіп`ятіть. У банку
влийте оцет, залийте киплячим розсолом і закататайте.
Консервоване виноградне листя
Інгредієнти
листя винограду
вода, сіль, лимонна кислота.
Спеції на одну банку 750 г:
зелень петрушки (або тархун) - 1 гілка,
лавровий лист - 2 шт.,
духмяний перець - 3 горошини,
коріандр - щіпка,
часник - 2 зубці,
барбарис - дрібка.
Маринад на 1
л води:
сіль - 90 г,
лимонна кислота - 13-15 г .
Спосіб приготування
Виноградне листя (
не дуже велике і молоде) помийте і розкладіть на столі стопками по 10 шт.Воду
закип’ятіть з невеликою кількістю солі і дрібкою лимонної кислоти. В неї
опустіть по десять листків і залиште на 2-3 хвилини. Відварене листя згорніть у трубочки. Обріжте черешки. Розкладіть листя у стерилізовані банки не
дуже щільно, так щоб залишався вільний простір. У кожну банку покладіть
необхідні спеції.
Змішайте складові маринаду і закип’ятіть. Залийте листя
маринадом. Закрийте кришками і загорніть у ковдру на 10-12 годин.
Взимку,
тепер ви запросто зможете приготувати долму з консервованим виноградним
листям.
Виноградний джем
Інгредієнти
виноград - 5 кг
цукор - 1 кг
лимони - 3
шт.
Спосіб приготування
Обірвати ягоди з гілочок і ретельно промити. Покласти в
каструлю і варити на невеликому вогні до появи рідини. Лимони обшпарити окропом і
порізати на четвертинки або скибочками. Додати до винограду лимони і цукор,
збільшити вогонь і збирати шумівкою піну та насіння, яке спливатиме. Водночас
потрібно перемішувати виноградну масу, щоб вона не почала підгоряти. Готувати
до загустіння маси. Готовий джем теплим розкласти у банки і закатати стерилізованими кришками.