субота, 20 липня 2019 р.

Консервуємо кукурудзу на зиму



Ось і настав  сезон свіжої кукурудзи, але шкода, що цей час пролетить швидко,  через якихось 2-3 тижні. Проте не переймайтеся, сьогодні ми публікуємо для вас рецепти як  приготувати в домашніх умовах солодку консервовану кукурудзу на зиму? Та не просто відварити, а щоб домашня консервована кукурудза за рецептом не складно готувалася, була смачною і стояла всю зиму?
Звертаю увагу, що для консервації необхідно вибирати цукрову кукурудзу (саме в ній  багато вітамінів і мікроелементів) молочно-воскової стиглості. Для того щоб визначити стиглысть необхідно взяти качан кукурудзи і нігтем натиснути на середину будь-якого зерна.  Якщо ви побачили бризки молочка і під зерном немає м'якоті - це означає, що кукурудза молочна. Її можна варити і вживати в салати або супи. Якщо при натисканні бризнуло молочко і  утворилася м'якоть з зерна - це молочно-воскова стиглість. Її краще консервувати. Якщо ж молочко не виділяється, а шматочки зерна залишаються на нігті, ця кукурудза непридатна як для вживання в їжу, так і для консервації. Вона стара, без корисних елементів.

 Консервована  кукурудза в зернах
 Інгредієнти:

зерна кукурудзи - 850 г.
цукор - 30 г.
вода - 1000 мл.
Спосіб приготування
Сіль за смаком (приблизно 1 ст. ложка)
Спочатку від качанів відокремте зерна ,  помийте їх, складіть у  друшляк і пробланшеруйте  в окропі не більше 3 хвилин. Потім  зробіть сироп. Для цього закип'ятіть воду, насипте цукор з сіллю за рецептом. Поки закипає вода, простерилізуйте банки. Коли вони охолонуть, заповнюйте їх кукурудзою на 2/3 обєму. Залийте гарячим сиропом банки так, щоб всі зерна були покриті рідиною, накрийте кришками і  і стерилізуйте  не менше години. Після цього закатайте банки, переверніть до охолодження.

Кукурудза консервована в качанах


Інгредієнти:
Невеликі качани – 8 шт.
Вода – 1 літр
Сіль – за смаком ( близько 20 грам)
Спосіб приготування.
Для цього способу краще брати трилітрові банки, куди  входять 8 невеликих качанів. В крайньому випадку їх можна обрізати до потрібного розміру. Покладіть качани  в каструлю, залийте холодною водою і варіть до готовності. Молоді качани варяться максимум 15 хвилин. Воду не соліть, щоб не вийшла жорстка кукурудза. Зробіть маринад: закип'ятіть воду (1 літр) і додайте сіль за смаком. Качани кукурудзи викладіть в трилітрові банки і залийте маринадом. Простерилізуйте банки не менше 2 годин, закатайте кришками  і поставте для охолодження.



Кукурудза заморожена
Інгредієнти:

Кукурудза - 3 качана
Сіль - 1 ст.ложка
Вода - 0,5 л
Спосіб приготування
Морозити кукурудзу цілими  качанами - не раджу, так як вони займають дуже багато місця в морозилці, і при лущенні з них зерна  кукурудзи втрачають свою цукровість і смак. А якщо заморозити кукурудзу на зиму в зернах, то її можна їсти відразу ж після розморожування. Отож заморожуємо зерна кукурудзи.
Кілька кукурудзяних качанів звільнимо від рослинних волокон, листя і т.д. Промиємо їх у воді і розламуємо навпіл. З кожної половинки зрізаємо гострим ножем зерна, намагаючись не різати сам качан - він жорсткий.
Зерна пересипаємо в каструлю, додаємо сіль і заливаємо окропом. Варимо їх  протягом 10-15 хвилин.
Відкидаємо їх на друшляк або сито і промиваємо холодною водою.
Викладаємо відварені зерна в пакети або контейнери для заморозки і щільно їх зав`язуємо  або закупорюємо кришками. Поміщаємо заготовку в морозильну камеру.
Термін придатності замороженої кукурудзи сягає від 1 року до 1,5 років, але у нас вона розходиться  під Новий Рік і Різдво в салати святкового столу.
Тож готуйте і заготовляйте і ви із задоволенням!