неділю, 5 січня 2020 р.

Голос токмацьких аграріїв. Без землі не буде села, а без села – не буде ні Токмака, ні України


4 січня відбулася зустріч аграріїв Токмаччини  із Павлом Мельником, народним депутатом України по виборчому округу №81, куди входить Токмак і Токмацький район.


Фермери, які самотужки піднялися від ржавого плуга, керівники сільгосппідприємств і агрофірм зібралися  у Токмаку аби донести до народного обранця свою стурбованість щодо законопроєкту стосовно зняття мораторію на продаж землі. Учасники зустрічі зазначили, перш ніж відкрити ринок землі, треба не тільки дослухатись до думки тих, хто працює на землі, а й знайти відповіді на всі проблемні питання, що сьогодні піднімають аграрії. Тоді і не було б по країні масових акцій протесту, сільгоспвиробники не мокли під дощем, перекриваючи траси, не було б зіткнень мітингувальників під стінами парламенту.
Ми – за ринок землі. Але відкритий і прозорий, зі зрозумілими для нас правилами гри, - зазначила у своєму виступі голова СВК «Україна» Людмила Будовська.
Закон повинен захищати інтереси, в першу чергу, громадян України, сільських трудівників, фермерів, на чиїх плечах тримається село та його інфраструктура, - відзначив керівник районної організації Аграрної партії України  і керівник СФГ «Утро» Сергій Катречко.

Від імені аграріїв Токмаччини він звернувся до народного депутата Павла Мельника з проханням внести наступні пропозиції до закону про обіг земель:відкрити ринок землі лише для фізичних осіб, і лише громадянам України. Встановити норму купівлі землі не 10 тисяч га, а 100 - максимум 200 гектар в одні руки. Передбачити відчуження придбаних земельних ділянок ( заборонити їх перепродаж) терміном на 15-20  років. Встановити єдиний податок на землю – з 1 га, однаковий для усіх ( і для одноосібників, і для фермерських господарств та агрофірм), незалежно від форм власності.
Зняти взагалі або знизити хоча б до 5 - 10 відсотків прибуток на додану вартість, яким, як зазначив у своєму виступі голова агрофірми «Дружба» Анатолій Клименко,  знекровили сільгоспвиробників, не дають їм змоги придбати сучасну техніку, якісні добрива та засоби захисту рослин.
Депутат районної ради і фермер Анатолій Кравченко пропонував встановити плату за землю з урахуванням того, що і Токмацький район,  і Запорізька область є зоною ризикованого землеробства.



Депутати районної ради, керівники фермерських господарств Ігор Ситник та Олександр Шаповал порушили перед нардепом проблеми обмеження на проїзд з негабаритом, зберігання палива без ліцензії, «узаконених» хабарів  в Держгеокадастрі.
На початку зустрічі з народним депутатом Павлом Мельником аграрії району налаштувалися на конструктивний діалог про землю. Адже , як зазначали Іван Собецький з Молочанська, Володимир Безручко із села Солодка Балка, Петро Доля із Новогорівки «земля – це наш засіб виробництва, засіб виживання. Для усіх нас земля – годувальниця,  одна біда, одна біль і хвилювання за майбутнє України.  Бо без  землі вимре село, а без села – не буде України». 




У присутніх сільгоспвиробників накипіло стільки, що вони піднімали злободенні проблеми нашого району. Такі,як безробіття на селі, вкрай розбиті дороги ( особливо в напрямку з Токмака на Пологи), формування об’єднаних територіальних громад і майбутнє Токмацького району.
Спілкуючись з аграіями, Павло Мельник зазначив, що він не буде давати порожніх обіцянок, але робить все можливе, щоб у його виборчому окрузі були відремонтовані дороги, було покриття сигналу Т2 і жителі Токмаччини мали змогу дивитися українське цифрове телебачення. Він також переймається проблемами села і всі слушні пропозиції аграріїв озвучить на засіданні комітету Верховної Ради. Народний депутат також зазначив, що з перших днів свого обрання він почав ініціювати збереження на карті Запорізької області Токмацького району з центром у Токмаку. А зараз відстоює модель області з шістю районами, у тому числі й Токмацьким. З метою збереження Токмацького району Павло Мельник разом з кандидатом на посаду голови Токмацької райдержадміністрації Аскадом Ашурбековим запропонували присутнім підготувати відповідне Звернення до міністра розвитку громад та територій, до  голови Запорізької облдержадміністрації і зібрати під цим зверненням як можна більше підписів жителів Токмаччини.

І наостанок народний депутат підтримав пропозицію аграріїв проводити такі  зустрічі раз у два місяці.
Людмила АРМАН,
фото авторки