вівторок, 31 березня 2020 р.

Міський ринок у Токмаку: закрити не можна відкривати. Що вирішила комісія ТЕБ та НС


Закрити, не можна відкривати міський ринок в умовах карантину. Чи все таки: закрити не можна, відкривати. 
Під головуванням міського голови Ігоря Котелевського відбулося  засідання  місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій м. Токмак.


Серед питань порядку денного було розглянуте, зокрема,  колективне звернення громадян щодо відкриття міського ринку.
Як ми вже повідомляли, міський  ринок в умовах карантину закритий. На його території закриті й кіоски, лотки,  де торгували продуктами харчування, насінням, тобто дозволеною на період карантину  групою товарів. Ті, хто через карантин вимушені були припинити торгівлю на ринку, у ці дні потерпають від збитків, не мають заробітку і змоги утримувати свої сім`ї. Це економічна складова проблеми.
Проте не треба забувати, що ми живемо у непростий час: з кожним днем смертельно- небезпечна хвороба коронавіруса розповзається і по країнах світу, і по нашій країні та області. Кількість жертв COVID-19 щодня  стає все більше.
Тому у питанні відкриття у період карантину міського ринку повинна враховуватися не тільки економічна, а й медична складова. Такої думки були члени комісії, які зажадали послухати спеціалістів.
Завідувач відділом Запорізького обласного лабораторного центру Микола Бажан розповів, що, починаючи з 20 березня у Токмак і район повернулося майже 30 чоловік, які перебували за кордоном, і навіть у тих, країнах, де зафіксовані випадки захворювань коронавірусом. 
У Токмаку заражень коронавірусом немає, але треба посилювати карантинні заходи. Люди, які повертаються із-за кордону  повинні сидіти вдома на самоізоляції ы не контактувати ні з ким.
- Щоб   убезпечити жителів нашого міста від зараження COVID-19 та  зменшити кількість контактів, з епідеміологічної точки зору міський ринок в умовах карантину відкривати недоцільно, - сказав Микола Бажан.
- Підтримую санепідемслужбу двома руками. Інших варіантів немає, - зазначив начальник Токмацького міськрайонного відділу Держпродспоживслужби Ігор Левченко, який також зазначив, що проблем із забезпеченням токмачан продуктами харчування наразі  немає. Усі підприємці перейшли на роботу з доставкою продуктів харчування, за попереднім замовлення по телефону.

Про недоцільність в умовах карантину через коронавірус відкривати міський ринок говорив його директор Олександр Шпагін.
- Якщо ми дозволимо торгувати продуктами харчування п’ятьом, то ще 50 чоловік стануть торгувати навіть у тих місцях, де заборонено. Ми з міліцією замучаємося за ними бігати, - акцентував увагу комісії Олександр Шпагін.
Бо, на жаль, у нас є громадяни свідомі, а є несвідомі, які порушують карантинні заходи, намагаються торгувати у невстановлених місцях, наражають себе і перехожих токмачан на небезпеку зараження COVID-19.

Проти відкриття ринку аргументовано висловився директор Токмацької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування Віталій Пасевін.
Депутат міської ради Сергій Капінус звернувся  до членів комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій м. Токмак з проханням підтримати колективне звернення громадян щодо відкриття міського ринку.
- Я хочу, щоб ви почули голос токмачан, які через закриття ринку втратили роботу і заробіток. Я хочу, щоб ви почули голос селян, яким немає кому продавати яйця і молоко, і люди   вимушені молоко просто напросто виливати. А на що людям жити!, - говорив Сергій Капінус.

Він запропонував відкрити міський ринок та  дозволити торгівлю тільки дозволеною групою товарів, у тому числі макаронними виробами, молоком і яйцями. Та висловив впевненість, що підприємці будуть дотримуватися карантинних заходів і заходів особистої гігієни, готові одягати маски та рукавички під час торгівлі, дезінфікувати робочі поверхні, стояти на відстані метра один від одного.
Проте, як зазначив міський голова Ігор Котелевський, вимоги щодо робити ринку в умовах карантину і запровадженої надзвичайної ситуації надзвичайно високі. 

І навряд чи, можуть бути виконані. А відповідальність за невиконання цих вимог сувора і передбачає навіть  кримінальну відповідальність.
Вислухавши всі думки «за» і «проти» відкриття ринку в умовах карантину через коронавірус, члени комісії доручили директору ринку Олександру Шпагіну провести з підприємцями консультації, обговорити карантинні і санітарні вимоги та  наскільки можливо їх виконати, щоб убезпечити від зараження  COVID-19 і продавців міського ринку, і покупців.

-Наша  головна задача зараз – не допустити захворювань на коронавірус  серед токмачан і не дати COVID-19 розповсюдитися у Токмаку і районі, - резюмував засідання  місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій м. Токмак міський голова Ігор Котелевський.
Людмила Арман,
Фото авторки