субота, 21 серпня 2021 р.

Домашня консервація баклажан

 Сьогодні ми підібрали  рецепти домашньої консервації баклажан, що дозволять вам не розлучатися з улюбленим смаком корисного і смачного овоча весь рік. До речі, поспішайте приготувати, бо баклажанно-помідорний сезон скоро закінчиться.

Баклажани в аджиці 


Інгредієнти

баклажани – 3 кг

томати – 3 кг

перець болгарський – 0,5 кг

перець гострий – 1 шт

часник – 2 голівки

сіль – 100 гр

цукор – 300 гр

олія – 250 гр

оцет 9% - 100 гр.

Спосіб приготування

Помідори і солодкий перець пропустити через соковижималку або блендер, процідити крізь сито, щоб позбавити насіння і шкірок.
Додати сіль, цукор, давлений часник і дрібно  порізаний гострий перець.
Дати закипіти і влити оцет. Ще раз дати закипіти.
Покласти в каструлю кружальця баклажанів порізані в 1 см товщиною. Постійно помішуємо і даємо закипіти. Коли закипить, проварюємо перемішуючи 20 хв.
Розкладаємо по стерилізованих банках і закатуємо.

Закуска з баклажанів на зиму


Інгредієнти

баклажани - 4 кг

помідори - 10 великих 

перець солодкий - 10 шт

часник -  5 середніх головок 

перець гіркий – за смаком

цукор - 1 склянка 

сіль

оцет - 150 мл

олія - 1 склянка 

Спосіб приготування

Від помитих баклажанів відрізати плодоніжку і порізати їх кружальцями завтовшки 1 сантиметр. Посолити (близько 2 столових ложок солі) і почекати години дві, поки витече сік. Тоді його злити, а самі баклажани промити чистою водою, щоб видалити гіркоту.

Помідори ошпарити кропом і зняти з них шкірку.

Тепер помідори і перець,  часник перекручуємо на м’ясорубку. Додаємо  до них 1 столову ложку солі, цукор, оцет та олію і цим маринадом заливаємо  баклажани.

Тушкуємо  суміш півгодини, після чого викладаємо у стерильні півлітрові або літрові банки і закручуємо.

Винести у прохолодне місце.

 

Мариновані баклажани

Інгредієнти 


баклажани - 3-4 шт

цибуля - 3 середні шт

часник - 6-7 зубків 

олія

кріп

оцет – 2 ст. ложки

сіль - 1 неповна чайна ложка 

цукор - 1 чайна ложка 

 вода - 1 склянка 

лавровий лист

чорний перець горошком.

 Спосіб приготування

У баклажанів видалити плодоніжку, якщо не дуже молоді, очистити від шкірки і порізати на шматочки завтовшки 1,5-2 сантиметри.

Баклажани посолити і залишити на 1-2 години, щоб підійшли соком. Цей сік злити, а баклажани добре промити під проточною холодною водою. Викласти на рушник чи паперову серветку, щоб підсохли.

Тепер баклажани потрібно обсмажити в олії: викладати на добре розігріту сковороду і обсмажувати з обох боків. Не пересмажити! Важливо, щоб вони залишалися тверденькими.

Цибулю порізати півкільцями, а часник – на невеличкі шматочки.

У високу посудину на низ кладемо цибулю, тоді – шар баклажанів. Посипати часником, кропом. І так кілька разів.

Тепер овочі потрібно залити маринадом. Для його приготування у воду додати сіль, цукор, перець горошком, лавровий лист та оцет. Закип’ятити й одразу ж залити баклажани.

Почекати 2-3 години, поки закуска охолоне, і заховати у холодильник.

Їсти страву можна не раніше, ніж через добу.

 

Цукати з баклажанів


Інгредієнти

баклажани – 1 кг

цукор – 1,5 кг

вода – 200 гр

гвоздика – 5 шт

бадьян – 2 шт

кориця мелена – 10 гр

Спосіб приготування

Баклажани очистити від шкірки, орізати на кубики і помістити в содовий розчин на 1 годину (1 ч.л. соди на 1 л води). Добре промити і відварити у воді 5-6 хвилин. Далі помістити у киплячий сироп (з води і цукру), додати прянощі у марлевому мішечку і варити 40 хвилин. Мішечок з прянощами витягнути. Відцідити від сиропу (ним добре буде просочувати бісквітні коржі -дуже запашний). Просушити цукати на пергаментному папері протягом доби до повного підсихання.
Зберігати у холодильнику у щільно закритій баночц
і.
Використовувати цукати з баклажанів можна як самостійний десерт замість цукерок до чаю, як додаток у сирники, дріжджову випічку.
Смачного!