2 березня розпочався
Великий піст, що вважається найсуворішим
і триватиме 48 днів. Для тих, хто його дотримується,
ми підібрали добірку пісних страв, що допоможуть урізноманітнити ваш стіл на період Великого посту.
Грибний паштет
Інгредієнти
гриби - 600 г
морква - 3
шт
цибуля - 4 шт
часник - 3-4
зубці
олія
сіль, перець, зелень
Спосіб приготування
Натерту на
грубій тертці моркву і цибулю, порізану кубиками, обсмажити на олії на сковорідці. Потім додати почищені та порізані свіжі гриби (
шампіньйони) , продовжувати смаження, поки не випарується уся рідина з грибів.
Посолити, поперчити за смаком, додати
подрібнений часник, перемішати, закрити кришку і довести овочі до готовності.
Коли маса трішки охолоне, змолоти її в блендері або
пропустити через м’ясорубку.
Поставити грибний паштет у холодильник для повного
охолодження.
Можна подавати до гарніру або як намазку на хліб
чи крекери. Прикрасити свіжою зеленню та тоненькими шматочками сирих
печериць.
Пісний салат з буряка
й чорносливу
Інгредієнти
буряк - 2 шт
горіхи - 100 гр
чорнослив - півтори
склянки
часник - 4
зубчики
олія - 4 ст ложки
сіль, перець.
Спосіб приготування
Буряк відварюємо
в літрі води з однією чайною ложкою оцту.
Горіхи січемо ножем. Чорнослив заливаємо окропом на 10
хвилин, потім дуже дрібно нарізаємо. Дрібно ріжемо часник, розтовчуємо його з сіллю, змішуємо з олією,
додаємо перець й настоюємо 5 хвилин.
Буряк ріжемо соломкою або натираємо на тертці.
Змішуємо усі складники, заправляємо часниковою олією й
залишаємо салат на 15 хвилин.
Галушки з грибами по-мисливськи
Інгредієнти
картопля - 300–350
г
гриби - 200 г
сіль, перець до смаку
крохмаль - 1 ст.
ложка
борошно - 100–200
г
олія - 3 ст.
ложки
цибуля - 1 шт
часник - 2 зубці
Спосіб приготування
Картоплю, відварену
в кожухах, почистити і ще теплою
протерти через сито або потовкти.
Змішати з крохмалем, посолити й поперчити.
Гриби (шампіньйони) відварити і дрібно порізати або
пропустити через м’ясорубку з великою решіткою, посолити і поперчити.
Змішати картоплю з частиною грибів і поступово додавати
борошно (100–150 г). Тісто має бути м’яким і не прилипати до рук.
Скачати з тіста тонкі валики, порізати їх, щоб утворилися
галушки близько 1 см
завтовшки.
Обсмажити подрібнену цибулю та решту грибів в олії, вичавити часник.
Відварити галушки в підсоленому окропі 3–5 хв після
спливання.
Вийняти шумівкою на тарілку, перемішати з підсмаженою
цибулею і грибами.
Прикрасити листком салату і тертою морквою.
Пісний фруктовий торт
Інгредієнти
борошно - 2
склянки
цукор - 2/3
склянки
чай міцний - 1
склянка
курага - 300
гр
апельсин – 1 шт
банан – 1 шт
невеликий
мед - 2 ст
ложки
олія - 2
ст ложки
сода - 1 ч
ложка
сіль
Спосіб приготування
Борошно просіяти, перемішати з содою і сіллю.
Банан почистити, порізати шматочками і за допомогою блендера
перетворити на пюре.
До банана додати цукор, міцний чай, мед, олію і перемішати,
додати борошно і за допомогою блендера довести все до однорідної консистенції.
Форму для випікання застелити пергаментом, змазати олією і
вилити тісто для торта, поставити в духовку і пекти 40 хвилин при температурі
180 º.
Курагу промити і залити водою, поставити на плиту, варити на
середньому вогні до м’якості.
Натерти цедру з апельсина. Почистити, дістати м’якоть,
відділити від білих плівочок.
За допомогою блендера подрібнити курагу, апельсин і цедру.
Корж розрізати по горизонталі на 2 частинки і перемазати
начинкою з кураги і апельсина.
Морквяні цукерки
Інгредієнти
морква - 3
шт
мед - 2 ч
ложки
цедра половини апельсина
кориця - 0,5
чайної ложки
ядра горіхів - 2 ст ложки
кокосова стружка
- 2 ст ложки
Спосіб приготування
Моркву потерти на дрібну тертку.
Апельсинову цедру та горіхи подрібнити на блендері.
Від моркви відтиснути зайвий сік, додати горіхи з цедрою,
мед, корицю, розмішати.
З цієї маси формувати невеличкі кульки і обкачувати їх у
кокосову стружку.
Також для посипки можна використати і подрібнені горіхи.
Готові цукерки покласти на годину в холодильник.