субота, 14 березня 2020 р.

Смачно по суботах. Страви Великого посту


2 березня  розпочався Великий піст, що  вважається найсуворішим і триватиме 48 днів. Для тих,  хто його  дотримується, ми підібрали добірку пісних страв, що   допоможуть  урізноманітнити ваш стіл на період Великого посту.
Грибний паштет
Інгредієнти

гриби - 600 г
морква - 3 шт
цибуля - шт
часник - 3-4 зубці
олія
сіль, перець, зелень
Спосіб приготування
Натерту на грубій тертці моркву і цибулю, порізану кубиками, обсмажити на олії на сковорідці. Потім  додати почищені та порізані свіжі гриби ( шампіньйони) , продовжувати смаження, поки не випарується уся рідина з грибів.
Посолити, поперчити за смаком,  додати подрібнений часник, перемішати, закрити кришку і довести овочі до готовності.
Коли маса трішки охолоне, змолоти її в блендері або пропустити через м’ясорубку.
Поставити грибний паштет у холодильник для повного охолодження.
Можна подавати до гарніру або як намазку на хліб чи крекери. Прикрасити свіжою зеленню та тоненькими шматочками сирих печериць.

Пісний салат з буряка й чорносливу
Інгредієнти
буряк - 2 шт
горіхи - 100 гр
чорнослив - півтори склянки
часник - 4 зубчики
олія - 4 ст ложки 
сіль, перець.
Спосіб приготування
Буряк відварюємо в літрі води з однією чайною ложкою оцту.
Горіхи січемо ножем. Чорнослив заливаємо окропом на 10 хвилин, потім дуже дрібно нарізаємо. Дрібно ріжемо часник, розтовчуємо його з сіллю, змішуємо з олією, додаємо перець й настоюємо 5 хвилин.
Буряк ріжемо соломкою або натираємо на тертці.
Змішуємо усі складники, заправляємо часниковою олією й залишаємо салат на 15 хвилин.

Галушки з грибами по-мисливськи
Інгредієнти

картопля - 300–350 г
гриби - 200 г
сіль, перець до смаку
крохмаль - 1 ст. ложка
борошно - 100–200 г 
олія - 3 ст. ложки 
цибуля - 1 шт
часник - 2 зубці
Спосіб приготування
Картоплю, відварену в кожухах,  почистити і ще теплою протерти через сито або потовкти.
Змішати з крохмалем, посолити й поперчити.
Гриби (шампіньйони) відварити і дрібно порізати або пропустити через м’ясорубку з великою решіткою, посолити і поперчити.
Змішати картоплю з частиною грибів і поступово додавати борошно (100–150 г). Тісто має бути м’яким і не прилипати до рук.
Скачати з тіста тонкі валики, порізати їх, щоб утворилися галушки близько 1 см завтовшки.
Обсмажити подрібнену цибулю та решту грибів в олії, вичавити часник.
Відварити галушки в підсоленому окропі 3–5 хв після спливання.
Вийняти шумівкою на тарілку, перемішати з підсмаженою цибулею і грибами.
Прикрасити листком салату і тертою морквою.


Пісний фруктовий торт
Інгредієнти
борошно - 2 склянки 
цукор - 2/3 склянки 
чай міцний - 1 склянка
курага - 300 гр
апельсин – 1 шт
банан – 1 шт невеликий
мед - 2 ст ложки 
олія - 2 ст ложки 
сода - 1 ч ложка
сіль
Спосіб приготування
Борошно просіяти, перемішати з содою і сіллю.
Банан почистити, порізати шматочками і за допомогою блендера перетворити на пюре.
До банана додати цукор, міцний чай, мед, олію і перемішати, додати борошно і за допомогою блендера довести все до однорідної консистенції.
Форму для випікання застелити пергаментом, змазати олією і вилити тісто для торта, поставити в духовку і пекти 40 хвилин при температурі 180 º.
Курагу промити і залити водою, поставити на плиту, варити на середньому вогні до м’якості.
Натерти цедру з апельсина. Почистити, дістати м’якоть, відділити від білих плівочок.
За допомогою блендера подрібнити курагу, апельсин і цедру.
Корж розрізати по горизонталі на 2 частинки і перемазати начинкою з кураги і апельсина.

Морквяні цукерки
Інгредієнти

морква - 3 шт
мед - 2 ч ложки 
цедра половини апельсина
кориця - 0,5 чайної ложки 
ядра горіхів -  2 ст ложки
кокосова стружка - 2 ст ложки
Спосіб приготування
Моркву потерти на дрібну тертку.
Апельсинову цедру та горіхи подрібнити на блендері.
Від моркви відтиснути зайвий сік, додати горіхи з цедрою, мед, корицю, розмішати.
З цієї маси формувати невеличкі кульки і обкачувати їх у кокосову стружку.
Також для посипки можна використати і подрібнені горіхи.
Готові цукерки покласти на годину в холодильник.