понеділок, 30 березня 2020 р.

Міський ринок у Токмаку: запрацює чи не запрацює


Токмацький міський  ринок в умовах карантину закритий. 
На його території закриті й кіоски, лотки,  де торгували продуктами харчування, насінням, тобто дозволеною на період карантину  групою товарів.
Але це не влаштовує підприємців, мовляв, чим вони гірші, ніж супермаркети чи магазини: площа ринку – більша, а весь товар обдувається  свіжим повітрям.
Називають люди й суто економічну проблему: багато хто з них ще задовго до карантину закупив сезонний товар, вліз у борги, і тепер терпить збитки…
А на що жити? Як мені дитину вчити?- розповіла підприємиця, яка торгувала на ринку.
Карантин повинен бути один для всіх! А то виходить, ті, хто біля ринку й галошами торгують, а ми посадковим матеріалом торгувати не можемо, бо ринок закритий, - жалілися люди.
Оскільки для багатьох токмачан  ринок – це не тільки місце роботи, а й засіб виживання,   депутат Токмацької міської ради Сергій Капінус запропонував владі знайти компроміс: відновити роботу ринку з дозволеною Кабміном групою товарів. Нагадаємо, заборона на діяльність під час карантину не поширюється на:
оптову торгівлю харчовими продуктами;
продаж насіння та садибного матеріалу;
продаж пестицидів, добрив, агрохімікатів;
продаж кормів для тварин;
діяльність медичної та ветеринарної практики;
продаж ветеринарних препаратів.
- У Мелітополі, Енергодарі роботу ринків відновлено. Токмацькі підприємці також пропонують відновити роботу міського ринку, але не всього, а тільки дозволених товарів.
Я вважаю, це можна зробити. А для запобігання розповсюдження коронавіруса міська влада повинна розробити чіткі профілактичні заходи, - розповів Сергій Капінус.
- Скажуть нам торгувати у масках – будемо торгувати у масках і гумових рукавичках. Треба буде дезінфікувати робоче місце – будемо дезінфікувати, прилавки щодня мити. Тільки не ріжте нас по-живому, - зазначили підприємці.
Як стало відомо, депутат міської ради Сергій Капінус ініціював відкриття міського ринку і запропонував міському голові Ігорю Котелевському це питання розглянути на засіданні  місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій м. Токмак.
Тож чекаємо, що скаже компетентний орган.
Людмила АРМАН