вівторок, 7 квітня 2020 р.

Сидимо на карантині і смачно готуємо. Печені жайворонки на Благовіщення


Підтримати давні традиції свята Благовіщення можна, якщо спекти жайворонки на в домашніх умовах. Хто дотримується посту, може приготувати пісну випічку, а для тих, хто не дотримується суворого  режиму в харчуванні, є рецепти з жирними продуктами.

 Жайворонки з  пісного тіста
Інгредієнти:

вода – 300 мл.
сіль – 1ч.л.
цукор – 1ст.
маленька пачка сирих дріжджів - ¼
масло рослинне – 3- 4 ст.л.
борошно і ваніль.
Спосіб приготування
Воду підігріти до теплого стану, в якій розвести дріжджі, цукор і сіль. Додати борошно і ваніль, замісити м'яке дріжджове тісто. Тісто має підійти в розмірах, потім з нього можна формувати жайворонків. У тісто можна додати сік моркви, який додасть жовтий колір здобі.
Для надання форми жайворонкам потрібно тісто поділити на порційні шматочки. Розкачати в джгут і зав'язати його вузлом. Менша частина буде головою, в якій можна зробити дзьоб, і в неї втиснути родзинки. Вони будуть очима жайворонка. Другу сторону джгута придавити, щоб стала плоскою, і розрізати її на смужки у вигляді пір'їнок.
Тісто перед випічкою змастити солодким чаєм.

 Жайворонки  із здобного тіста
Інгредієнти:
молоко – 125мл.
масло – 15г.
дріжджі – 10г.
яйця – 1шт.
щіпка солі
цукор - 2 ст.л.
рослинне масло – 1ст.л.
борошно.
Спосіб приготування:
Замісити тісто, дати йому піднятися і сформувати жайворонків. Поділити тісто на шматочки. Розкачати невеликі джгутики. Приплюснути їх і розрізати з одного боку до половини смужки. Не розрізану сторону сформувати у вигляді головки. Нижню частину розрізаної смужки загнути на другу у вигляді крильця. Так вийде тулуб і крило.
Перед тим як ставити здобу в духовку, змастити яйцем для гарної  випічки.

 Тісто на кефірі і соді для жайворонків
Інгредієнти:

кефір – 1ст.
яйця – 2 шт.
цукор – 1ст.л.
масло – 100 г
сода – 1ч.л.
оцет – 1ст.л.
Спосіб приготування
Змішати інгредієнти. Масло розтопити, а соду погасити оцтом. Замішане тісто залишити на 15 хвилин. Воно стане більш еластичним і м'яким на дотик. Зліпити жайворонків. Тісто розкачати і поділити на невеликі шматочки. Розкачати їх в джгути. Для одного жайворонка знадобиться 2 джгута. Скласти їх навхрест, і в стороні, де буде знаходитися головка, зліпити їх. Сформувати головку, крильця і хвіст. Випікати в духовці.