середу, 8 квітня 2020 р.

Токмак на жорсткому карантині: що робити, якщо на вулиці зупинила поліція і як говорити з поліцейськими


Ось уже третій день  ми всі живемо в умовах жорсткого карантину, з понеділка 6 квітня в силу вступили ряд нових обмежень, а порушникам карантину загрожує як мінімум 17 тисяч гривень штрафу.
Як і де мешканцям нашого міста і району можна  перебувати на вулиці, не порушуючи закон, і що робити, якщо поліція все ж таки вас зупинила і склала протокол. Розбиралися журналісти газети "Таврія".

Що змінилося для токмачан
Тепер  ходити по вулиці можна поодинці або удвох, виняток - супровід дітей. Відвідувати громадські місця потрібно виключно в масці.  Дітям до 14 років заборонено виходити на вулицю без батьків. Також всім українцям потрібно буде постійно носити з собою документи, що підтверджують особу.
Під забороною  дитячі та спортивні майданчики,  сквери, парки і зони відпочинку - їх можна відвідувати тільки з метою вигулу собаки або за службовою необхідністю.
Виходити з дому можна за крайньої необхідності - в магазин чи аптеку.
Що робити, якщо підійшла поліція
Якщо поліція підходить до людини,  потрібно відразу вимагати їх представитися, пред'явити документи і пояснити, які саме умови карантину були порушені. Так, поліцейські повинні показати, під який саме пункт постанови потрапили дії затриманого.
Працівники поліції, в свою чергу, зобов'язані скласти протокол, навіть якщо затриманий проти. У такому випадку його попросять пред'явити документи, але досить просто назвати ім'я і прізвище. 
Після складання протоколу поліція повинна відпустити затриманого  додому.
Чи має поліція право штрафувати
За словами юриста Дмитра Горлєвого, поліція не має права штрафувати. Поліцейські можуть лише складати протоколи про адміністративні порушення і передавати їх до суду. Тільки суд має право вирішувати, було порушення карантину чи ні.
Що робити, якщо поліція склала протокол
Якщо  поліція  склала протокол на порушника - потрібно чекати, коли його покличуть до суду. Для цього краще знайти адвоката, уважно прочитати, які саме звинувачення висунула поліція, подумати, як пояснити свою версію подій.
Також рекомендується знайти свідків. До суду йти не обов'язково, але бажано - в такому випадку шансів, що людину виправдають, більше.
На скільки можуть штрафувати

За недотримання умов карантину передбачається штраф в розмірі від 17 до 34 тисяч гривень. Це стосується порушення умов відвідування громадських місць без масок, проведення пікніків на природі, відвідування спортивних і дитячих майданчиків, переміщення групами в складі більше двох осіб.
Що стосується недотримання умов самоізоляції, коли людина, знаючи, що хворіє, контактувала з іншими і навмисне їх заражала, або ж не знала, але підписувала угоду на самоізоляцію і втекла з-під неї - штраф від 51 тисячі гривень.
В окремих випадках передбачена і кримінальна відповідальність - позбавлення волі до 3 років. Якщо ж хтось помер після навмисного зараження коронавірусом - покарання від 5 до 8 років в'язниці.