середу, 1 квітня 2020 р.

Сьогодні стартував другий етап медреформи: що зміниться у Токмацькій лікарні.


Сьогодні, 1 квітня в Україні набуває чинності другий етап медичної реформи. 
Лікарням припиняється  фінансування субвенцій з Держбюджету. Тепер лікарні фінансуватимуться  не за кількістю ліжок, а  отримуватимуть гроші з бюджету за кожного вилікуваного пацієнта.


Міністерство охорони здоров`я розробило  тарифи на більшість медичних послуг. Правда,  до них  не входять стоматологія, косметологія, пластичні операції.
Тепер , за пологи держава виділить 8,1 тис грн, за інфаркт – 16 тис грн, за допомогу людині із психічним розладом – 7,4 тисячі тощо.
Фото Оbozrevatel

За нової системи має зрости зарплата лікарів, які, як передбачає реформа,  тепер  мають бути більш зацікавлені в кожному пацієнті.
Адже відтепер,  якщо вузький фахівець проведе для пацієнта консультацію, то його послуга буде оплачена, зробить операцію – лікарня теж отримає конкретну суму. Передбачається, що таким чином лікарі будуть  отримувати більше зарплати і не братимуть хабарі з пацієнтів.
Щоб потрапити на консультацію до вузького спеціаліста в лікарню, сімейний лікар має виписати електронне направлення. В такому разі пацієнт пройде консультацію безкоштовно, а держава оплатить послуги лікаря за тарифом.
Без направлення пацієнту доведеться платити з власної кишені. Щоправда, є винятки: без направлення можна буде безкоштовно звернутися до психіатра, гінеколога, нарколога, педіатра і стоматолога (з гострим болем).
Що стосується ліків, то лікарні закуповуватимуть їх самостійно і то  лише  з Національного переліку лікарських засобів.