суботу, 11 квітня 2020 р.

З перших вуст мера Молочанська. Коли закриють місто і як воно живе , після того, як тут виявили коронавірус


Як ми повідомляли, сьогодні вранці був лабораторно підтверджений перший випадок захворювання COVID-19 на Токмаччині.  Коронавірус діагностували у 54-річної  жительки Молочанська, повідомляє Суботній Tокмак. Токмак.ua.

Джерело зараження хворої поки що не встановлено, але достейменно відомо, що жінка за кордоном не перебувала, натомість у лютому  її, як викладача Центру професійно-технічної освіти, направили на курси до Мелітополя ( на сьогодні у цьому місті зафіксовано 25 випадків захворювань на коронавірус і  1  смерть ).
Із 6 квітня і майже  тиждень жінка лікувалася у сімейного лікаря Молочанського центру первинної медико-санітарної допомоги, де їй поставили діагноз пневмонія. 10 квітня вона була направлена на стаціонарне лікування до терапевтично-
го ( ?!) відділення Токмацької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування. І тільки завдячуючи обачливості і професіоналізму медиків приймального відділення, хвору помістили в індивідуальний  бокс інфекційного  відділення лікарні, де пацієнтці зробили цито тест на коронавірус, а біоматеріал  направили на полімеразно-ланцюгову реакцію, що й підтвердила захворювання на COVID-19. Жінку направили  до  Пологівської міської лікарні, яка протоколом департаменту охорони здоров`я Запорізької облдержадміністрації і обласного центру лабораторних досліджень визначена, як опорна лікарня для лікування хворих COVID-19.
Повідомлення про перший випадок коронавірусу  у Молочанську викликало неабиякий резонанс і в самому місті, і в Токмаку. Воно породило масу чуток і вигадок, на одному із сайтів ми прочитали інформацію про те, що « зараз у Токмаку засідає районна рада. Є ймовірність, що Молочанськ можуть закрити».
Хоча  сьогодні ( адже вихідний день) Токмацька районна рада не засідала.
Чи зможуть закрити  Молочанськ? Що зараз відбувається у місті, де виявлено перший випадок захворювання COVID-19 на Токмаччині? На ці запитання журналістів газети «Таврія» відповів Молочанський міський голова Володимир Вольвач.
Міський голова Молочанська В.Вольвач. Фото М.Армана ( газета "Таврія")
- Як тільки стало відомо про захворювання жительки Молочанська на коронавірус, працівники Токмацького відділення Запорізького обласного центру лабораторних досліджень ( колишня санстанція) провели санобробку будинку за місцем проживання хворої, - зазначив мер Молочанська. - Особисто я придбав у ФОП Сніжко сертифікований концентрат гіпохлорит натрія від завода-постачальника Дніпроазот. Цей концентрат  рекомендований завідувачем Токмацького відділення Запорізького обласного центру лабораторних досліджень Миколою Бажаном для дезінфекції та обеззараження приміщень, під’їздів будинків, місць масового скупчення людей.  По інструкції ми готуємо дезінфікуючий розчин і вже завтра зранку разом з пам`ятками по використанню дезінфікуючого розчину будемо роздавати його керівникам ОСББ: люди готові самі, не чекаючи комунальників,  проводити дезінфекцію будинків.
Рішення по встановленню на в`їздах до Молочанська контрольно-пропускних карантинних пунктів буде прийнято у випадку, якщо у Молочанську буде більше чотирьох випадків  захворювань  на коронавірус.  Сподіваюся, що цього не станеться, але питання закриття Молочанська розглядається, як і питання виділення коштів на утримання контрольно-пропускних карантинних пунктів. Утримання КПКП буде обходитися місту у 2 тисячі гривень щодня.
На ранок понеділка заплановане проведення сесії Молочанської міської ради, де будемо розглядати бюджетні питання: виділення коштів на  придбання медпрепаратів, засобів індивідуального захисту медпрацівників тощо.
Міська влада і я особисто  робимо  все можливе для запобігання розповсюдження коронавірусної інфекції у нашому місті.
Хочу звернутися до кожного жителя Молочанська з проханням не панікувати, не нагнітати пристрасті у соціальних мережах, не розпускати безпідставні чутки. Ситуація у місті під контролем, мерія робить свою справу і забезпечує життєдіяльність Молочанська.
Я прошу усіх дотримуватися карантинних правил та  режиму самоізоляції,   по можливості залишатися вдома.
Впевнений, вірю, що усі  разом ми витримаємо і це ще одне нелегке випробування, яке нам влаштувала коронавірусна інфекція, - резюмував міський голова Молочанська Володимир Вольвач.
Записала Людмила АРМАН