четвер, 28 травня 2020 р.

Децентралізація. Як не йметься розірвати Токмацький район на «княжества»


Уряд на засіданні 27 травня затвердив перспективні плани  формування територій громад Запорізької, Львівської та Одеської областей .
Документи розроблені у відповідності до Методики формування спроможних громад та з охопленням всієї території областей.
При затвердженні перспективного плану формування громад в Запорізькій області виникли питання щодо формування громад на території Токмацького району. 

Як це було - на цьому відео

Проєктом  передбачено  створення на території району двох міських громад: Токмацької і Молочанської  з центрами у Токмаку і Молочанську. Присутній на засіданні Уряду народний депутат України від ВО «Батьківщина» Вадим Івченко говорив про спроможність Новенської громади і пропонував не прив’язувати її до Токмацької громади. Заступник голови Запорізької ОДА В'ячеслав Дзятковський не зміг озвучити конкретну позицію облдержадміністрації, за що  й отримав від голови профільного комітету зауваження «не ходити вокруг да около». 
За пропозиції Прем`єр-міністра Eкраїни Дениса Шмигаля план формування територій громад Запорізької області був затверджений за умови доопрацювання його протягом одного дня.
У підсумку вже усі області мають затверджені Урядом перспективні плани, які охоплюють 100% їх території.
-Ми завершуємо важливий етап реформи децентралізації — затвердження останніх трьох перспективних планів. Затверджені по всій території країни перспективні плани — це двигун змін для окремих громад та країни загалом. Це основа майбутніх територіальних громад. Ми втілюємо в життя принцип «сильна громада – успішна країна», - прокоментував Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.
Ознайомитися з документами можна буде після їх публікації на Урядовому порталі.