середа, 15 липня 2020 р.

По ту сторону совісті. Привид бродить по "Кузні" або Кому мариться зруйнований спортмайданчик на Ковальській,46


Не встигли  на мікрорайоні «Ковальський» вщухнути  пристрасті, що кипіли тут то з приводу розміщення каплички, то будівництва біоТЕЦ, то проживання у заводському будинку приїжджих ремонтників бердянської траси. Як знову почалася чергова «колотнеча».
На цей раз, як написала одна з міських газет «Ковальський» бореться за відновлення роботи зруйнованого спортмайданчика. І жителі мікрорайону не на жарт схвильовані ситуацією, що склалася в питанні збереження дворових спортивних об’єктів у нашому місті. Своє хвилювання 52 родини, жителів вказаного мікрорайону, виразили підписами під заявою до Токмацького міського голови Ігоря Котелевського та правоохоронних органів. Люди просять розглянути вказану заяву та «притягнути до відповідальності винних з приводу руйнування дитячого спортивного майданчика, що розташований напроти будинку № 46 по вул. Ковальській у місті Токмак».
У соцмережі оприлюднено фото  цієї  заяви і завуальовані прізвища підписантів. Можливо, це зроблено, щоб не розповсюджувати персоніфіковані дані підписантів. А можливо, це зроблено навмисно. Ну, щоб ніхто не зрозумів, чого це, образно кажучи Іванов, Петров, Сидоров, ( які не проживають у будинку № 46 ) так вболівають за дитячий спортивний майданчик, що розташований на «чужій» території, біля будинку по вулиці Ковальська, 46. І утримується в чистоті за кошти і силами мешканців цього об`єднання співвласників багатоквартирного будинку.
Ті,які нижче підписалися під зверненням ( до речі, всі з них мешканці інших будинків мікрорайону)  проявляють неприязне ставлення до голови ОСББ «Фортеця 46»  Світлани Поліщук, безпідставно звинувачують її у демонтажі спортивних конструкцій на території ОСББ, що вона очолює. А відтак оприлюднене звернення, схоже  не стільки на турботу про дітей, скільки на  гру, брудну гру.
Журналісти газети «Таврія» побували на території біля будинку по вулиці Ковальська, 46. 
Ми хотіли на власні очі побачити тут «зруйнований спортивний майданчик». Шукали, не знайшли. 
Натомість, побачили впорядкований дитячий майданчик з гойдалками і каруселлю, «Веселкою» і пісочницею, з баштою і спуском. А поруч – спортивні конструкції: турники, бруси, драбини, на яких в цей час бавилися діти.
Це той самий спортивний майданчик біля будинку по вулиці Ковальська, 46. Ви бачите тут руїни?


На спортивному майданчику біля будинку Ковальська, 46




«Зруйнованим спортмайданчиком», як ми зрозуміли,  виявилася затоптана мешканцями мікрорайону  територія колишнього футбольного поля, що роз`їли потоки дощової води. 
А це поле.....
А спортивними конструкціями, демонтажем яких  так переймалися підписанти звернення, як ми зрозуміли, стали футбольні ворота, стійки яких прогнили від дощової води, і похилилися.  Вболіваючи за безпеку дітей,  щоб аварійні металеві ворота, не Дай Боже, нікого не придавили, правління ОСББ «Фортеця 46» будинку по вулиці Ковальська, 46 прийняло рішення про їх демонтаж. 
- Старі ворота стояли на території біля нашого будинку. Придави вони кого з дітей, хто б тоді відповідав? Ті, хто підписали «кляузу» чи ми,  – розповіли нам жителі будинку по вулиці Ковальська, 46.

За словами жінок, з якими ми спілкувалися, згідно рішення правління ОСББ «Фортеця 46» також було прийнято рішення і про монтаж турника на спортмайданчику біля будинку.
- Нас ці «спортсмени» вже допекли. Були б діти, а то приходять «дядьки» з інших будинків, тих, де  є такі ж  самі спортивні конструкції, як і у нас. Влаштовують галас, кричать, лаяться. Коли ми робимо зауваження, ці здоровила нас ображають різними словами, ще й погрожують, - розповіли жінки-ветерани праці.

У розмові із жителями будинку по вулиці Ковальська, 46, нам стало відомо, що правління ОСББ «Фортеця 46» пішло на вимушений захід і вирішило демонтувати турник, бо стала відома одна деталь і не дуже приємна. Люди кажуть: один  «спортсмен»   пропонував комусь із дітей, які бавилися на дитячому майданчику, лизнути. І лизнути далеко не морозиво чи солодку цукерку, а щось огидніше..
Під час перебування на прибудинковій території ОСББ Ковальська-46, ми почули невдоволення молодої жінки з багатоповерхівки по вулиці Ковальська, 44. Вона вимагала поставити турник на місце, вступила у перепалку із жінками старшого віку. А коли ті її присоромили, сказали, що ні разу не бачили її в рядах тих, хто виходить на суботники, облаштовує біля 46-го будинку дитячий майданчик, фарбує тут усі конструкції, знищує бур`яни, висаджує молоденькі дерева. Молода жіночка розвернулася і зі словами : « А ано мнє нада» пішла до свого будинку.
Спортивний майданчик біля будинку по вул.Куйбишева,52. Ні душі
Своєрідна турбота про підростаюче покоління.
Але зараз не про це. 
А про те, кому потрібна  колотнеча зі спортивним майданчиком, який біля будинку по Ковальській, 46, ніхто не руйнував.  Особисто мені все це нагадує багатоходову комбінацію.  Адже вже  запахло місцевими виборами. На шахівниці розставляються фігури для вирішальної партії.  У цій грі депутатка міської ради Світлана Поліщук, у порівнянні з непрохідними пєшками, фігура сильна.   Значить, її що треба? Ото ж. І для цього хтось вже  не стримався і кинув на шахівницю червоного джокера ( рудого блазня).
Але  шахи – це ж не покер. Тож не смішіть людей, панове…
Людмила АРМАН,
фото авторки