середа, 15 липня 2020 р.

Токмацька порадниця. 15 липня –День Берегині. Як сьогодні можна відвести біду від сім`ї


 У стародавніх слов'ян 15 липня особливо шановане свято - день святої  Берегині.
У давньослов'янської міфології Берегиня - одна з найбільш загадкових богинь. Її вважали символом двох начал - жіночого і чоловічого, земного і водного, людини і природи. Селяни зверталися до неї за допомогою в сільськогосподарських справах і питаннях. Особливо в період визрівання хлібів люди просили Берегиню зберегти посіви. Вона також допомагала рибалкам, оберігала домашню худобу, наділяла рослини з травами особливої ​​цілющої силою. Також слов'яни вірили, що Берегиня протегує домівці і сімейному роду. Її просили захистити житла і уберегти членів сім'ї від смерті, нечистої сили, напастей, бід і недуг. Люди представляли Берегиню в образі качки, яка від одного берега до іншого плаває і людські долі з'єднує. Також богиню асоціювали з білоствольною берізкою.
ЯКІ ТРАДИЦІЇ І ОБРЯДИ ІСНУЮТЬ НА ЦЕЙ ДЕНЬ?
 У давнину слов'яни в день шанування Берегині обов'язково садили на подвір'ї березу. Якщо сьогодні немає такої можливості, то неодмінно треба берізку відшукати, притиснутися міцно до її стовбура і постояти так кілька хвилин, щоб захистити себе від ста недуг. 
Дуже добре, якщо 15 липня закохані хлопець з дівчиною признаються один одному в своїх почуттях. Вони тоді довіку не розлучаться. А якщо ще й весілля зіграти в цей день, то подружнє життя молодят завжди буде сповнена романтики. Вагітним жінкам для швидких і легких пологів треба в день Берегині тримати під ліжком березові гілки. Постарайтеся сьогодні плітки не розводити і ні з ким не сваритися, інакше біди не минути. Сьогодні можна поліпшити подружні стосунки за допомогою народних магічних обрядів! У стародавній Русі дату 15 липня особливо чекали і шанували жінки. Вони просили Берегиню, щоб послала везіння в любовних справах, допомогла відшукати хорошого жениха і вдало вийти заміж, зберегла в сімейних відносинах мир, злагоду і любов на довгі роки.