субота, 4 липня 2020 р.

Стоп коронавірус. У Молочанську моніторили продмаркети, магазини промислових товарів та кафе щодо дотримання там карантинних вимог.


З п’ятниці минулого тижня на виконання рішень    Державної  та регіональної комісій ТЕБ та НС співробітники  Токмацького районного управління  ГУ  Держпродспоживслужби у Запорізькій області, Токмацького відділення поліції проводили у Токмаку  моніторингові перевірки  щодо дотримання  суб’єктами господарювання встановлених вимог до функціонування в умовах адаптивного карантину, а саме дотримання режиму носіння захисних масок, соціальної дистанції, здійснення визначених заходів дезінфекції в закладах громадського харчування, на об’єктах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами та ін..
А 3 липня така перевірка проводилася у місті Молочанськ. У складі рейдової групи  працювали спеціалістки Токмацького районного управління  ГУ  Держпродспоживслужби у Запорізькій області Ольга Сікорська та Ірина Шейко, співробітник Токмацького відділення поліції, старший сержант поліції Олександр Чертков та головна редакторка газети «Таврія» Людмила Арман.
Під час перевірок  у Токмаку,   окремі підприємці – власники кафе та магазинів  не дотримувались елементарних карантинних вимог і поплатилися за це оформленням протоколів про адміністративні порушення.
Про це ми писали тут

На тлі Токмака, у місті Молочанську  ми побачили  відповідальне ставлення і громадян,  і  підприємців до дотримання карантинних вимог.
м.Молочанськ. На торгівельному майданчику в центрі міста. Між продавцем і покупцями - захисний екран з плівки, люди у захисних масках на обличчі і витримують соціальну дистанцію
У магазинах і кафе, що ми перевіряли, на вхідних дверях були попереджувальні таблички, що вхід відвідувачам без захисної маски заборонений. Також висіли роз’яснення  скільки людей можуть одночасно знаходитись у магазині чи торговому залі, яку соціальну дистанцію вони повинні витримувати. 


Інформація для покупців у магазині "Продмаркет"
У магазині «Мікс» ( власниця Юлія Полякова)  організували фейс-контроль на вході ( без захисних масок нікого не пускають) і запускають до торгового залу обмежену кількість покупців ( не більше однієї людини на 10 кв.метри торгової площі).
 В магазині «Меркурій» відзначилися креативністю у нанесенні на підлогу маркувальння соціальної дистанції.

На вході до усіх магазинів і кафе їх власники облаштували  місця для дезінфекції рук як продавців, так і відвідувачів.
Перед входом до магазину "Овочі.Фрукти"


- На тисячу гривень закупив масок, рукавичок і антисептика,  - сказав перевіряючим продавець овочевого магазину Роман Матяш. І до нього у перевіряючих претензій не було.
Не було претензій і до продавчині магазину «Свіжачок» Інни Коложинської, яка під час перевірки працювала у захисній масці і рукавичках, та дотримувалася  протиепідемічних заходів ( на знімку). 

А от у фірмовій крамниці «Бердянський м’ясокомбінат» перевіряючі не побачили маркування соціальної дистанції між покупцями, продавець не показала журнал проведення температурного скринінгу. І за ці незначні порушення карантинних вимог отримала попередження.
Попередження за відсутність журналу, що підтверджував проведення температурного скринінгу у працівниць закладу громадського харчування,  отримала і власниця кафе «Золота діжка».  
У кафе "Золота діжка" вся випічка за захисним екраном

Кухар на замовлення виготовляє чебуреки. На робочому столі -  чистота і порядок



У  продмаркеті «Економ плюс» на вході до магазину охоронець не пропускав відвідувачів без захисної маски, для покупців тут була розклеєна наочна інформація щодо дотримання карантинних заходів у  торговому залі, обладнані місця для дезінфекції рук, до послуг покупців були одноразові рукавички. На підлозі промаркована соціальна дистанція між покупцями.
У продмаркеті "Економ плюс"




Керуюча магазином Анна Теремецька надала перевіряючим журнали, що підтверджували проведення температурного скринінгу працівників перед початком зміни, здійснення регулярного вологого прибирання приміщень «Економ плюс». Тут був достатній запас антисептиків і засобів індивідуального захисту продавців, у нашій присутності продовжувалося вологе прибирання торгового залу.
За підсумками моніторингової перевірки у Молочанську не було складено  жодного протоколу про адмінпорушення карантинних вимог. 
Ті, хто під час перевірки отримали зауваження і попередження, повинні усунути незначні порушення карантинних вимог до наступних перевірок. А вони будуть проводитися регулярно, до 31 липня.
Людмила АРМАН,
Фото авторські