субота, 27 червня 2020 р.

Стоп коронавірус: У Токмаку розпочалися перевірки закладів громадського харчування щодо дотримання карантинних вимог


За останні дні в Україні встановлено нові антирекорди щодо захворюваності на COVID-19. Дві доби  поспіль  зафіксовано  тисячі нових випадків захворювань на коронавірус, і це – результат низької соціальної відповідальності як з боку громадян, так і з боку комерційних та інших підприємств. Відновлення роботи закладів громадського харчування подекуди призвело до порушення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог в частині проведення масових заходів.
13 червня на 10-му  позачерговому  засіданні Державної  комісії ТЕБ та НС,  яку очолює Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, було прийнято рішення, а  19 червня на обласній комісії ТЕБ та НС підтверджено це рішення, яким Держпродспоживслужбі, Національній поліції було  доручено посилити нагляд за дотриманням суб’єктами господарювання протиепідемічних норм; забезпечити здійснення заходів державного контролю за дотриманням об’єктами торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, ринками, закладами громадського харчування правил встановлених Міністерством охорони здоров`я.
На виконання цього доручення, 26 червня співробітники Токмацького відділення поліції та Токмацького районного управління  ГУ  Держпродспоживслужби у Запорізькій області провели перевірки  щодо дотримання закладами громадського харчування карантинних вимог.
У складі однієї із рейдових груп працювали журналісти міськрайонної газети «Таврія», які підготували цей фото- і відео репортаж.

                                                

Кафе «Поляна», що у мікрорайоні «Ковальський», відновило свою роботу після жорсткого карантину. Але через певні обмеження, тут не готують гарячі страви та поминальні обіди, натомість працює лише бар. На момент перевірки барменша була у захисній масці і рукавичках, але без захисних окулярів 
( чи захисного щитка).  


На вхідних дверях «Поляни»  не було попереджувальних табличок, що вхід до кафе відвідувачам без захисної маски заборонений. Але власниця кафе Тетяна Бган пообіцяла виправити це і за незначні порушення отримала попередження. Попередження за незначні порушення, що були виявлені під час перевірки, також отримали кафе «Шашлик у Арсена», Нервана, Аляска, Кардаш.
В кафе «Лагуна» не було наглядної інформації, як у закладі громадського харчування на період карантину повинні вести себе відвідувачі.  Тому протиепідемічні заходи тут порушувалися: відвідувачі заходили на територію кафе без захисних масок. Працівниця кафе видавала замовлення на винос відвідувачам без захисних масок. Перевіряючі побачили, як за одним столом споживали замовлені страви  6 жінок ( хоча згідно вимог їх за одним столом повинно бути не більше 4-ох), соціальна дистанція між відвідувачами не витримувалася.


У кафе «Лагуна» використовують багаторазовий посуд, але посудомийної машини тут немає, що є грубим порушенням протиепідемічних вимог.

Власниця «Лагуни»  Олена Малиш не надала перевіряючим журнали, що підтверджували проведення у кафе температурного скрінінгу як працівникам, так і відвідувачам, проведення дезінфекції столів, регулярного вологого прибирання залів і приміщень закладу громадського харчування.




За підсумками перевірки у «Лагуні» було виявлено майже два десятки порушень постанови Головного санітарного лікаря України. Тож на власницю кафе поліціянти склали протокол про адміністративне порушення карантинних заходів.
Численні порушення карантинних вимог були виявлені і в кафе «Чебуречна». Його власниця Тетяна Рудаковська вийшла до  перевіряючих без захисної маски на обличчі. 


 
В цей же час на літньому майданчику офіціанти кафе обслуговували відвідувачів без захисних масок, без захисних окулярів  чи щитків на обличчі, без рукавичок. У присутності перевіряючих  офіціант розкладав столові прибори у коробочки на столі просто неба. 


Соціальна дистанція між відвідувачами в кафе не дотримувалась, сюди люди заходили без захисних масок, за одним столом відзначали ювілей 7 відвідувачів.



Як і в «Лагуні» у «Чебуречній» використовують багаторазовий посуд, але посудомийної машини тут немає. Журнал проведення  температурного скрінінгу,  проведення заходів з дезінфекції, регулярного вологого прибирання у кафе не ведеться. Бо як зізналася власниця «Чебуречної» у неї на ведення цих журналів не вистачає часу, бо вона сама і тісто і чебуреки готує, сама посуд миє, сама прибирає приміщення і туалети.
За грубі порушення карантинних вимог представники Токмацького відділення поліції старші лейтенанти Валерій Зеленюк і Володимир Ковальський склали на власницю кафе «Чебуречна» протокол про адмістративне порушення.
За результатами перевірки протоколи про адмінпорушення карантинних вимог також були складені на ФОП Галигін, власників кафе: «Блок-пост», Камиші, «МrЧебурек». 

Всі ці протоколи буде передано до суду, який вирішить міру покарання для  порушників карантинних вимог. Їм загрожує штраф у сумі 17 тисяч гривень.
Людмила АРМАН,
Михайло АРМАН,
Фото авторські