пʼятниця, 3 липня 2020 р.

Народний депутат Павло Мельник ініціює відновлення програми «Питна вода України»


Сьогодні, 3 липня з  трибуни Верховної Ради України народний депутат Павло Мельник підняв питання відновлення програми «Питна вода України».
- Відзначу, що у м.Приморськ, Михайлівці, Якимівці, а також у більшості населених пунктів Михайлівського, Приазовського, Токмацького та Якимівського районів Запорізької області місцеві мешканці користуються питною водою, що  не відповідає гігієнічним нормативам і відповідними санітарно-хімічним показникам, - зазначив народний депутат. 


На сьогодні вирішення проблеми покращення якості питної води в країні вирішується за допомогою реалізації регіональних цільових програм.
У Запорізькій області – це регіональна цільова програма «Питна вода Запорізької області», обсяги фінансування за якою є недостатніми для вирішення зазначеної проблеми. Тому питання на моєму постійному контролі. Раніше подані депутатські запити і зараз працюємо над відповідними законодавчими ініціативами, - резюмував Павло Мельник.
Він також розповів, що с​​ьогодні парламент підтримав рішення виділити 2 мільярди гривень на допомогу західним областям України, які постраждали від повеней. Відповідний законопроект № 3776 підтримали 350 депутатів.
Виділені гроші підуть на відновлення зруйнованих об’єктів інфраструктури, а також на матеріальну допомогу місцевим мешканцям, яким повені завдали збитків.
- Спрощуємо умови вступу до українських ВНЗ для абітурієнтів із непідконтрольних територій. Верховна Рада ухвалила відповідний законопроект № 3734 за основу та в цілому. «За» – 310 голосів.
Що зміниться після ухвалення цього законопроекту:
 зарахування до навчального закладу відбуватиметься за результатами вступних іспитів, але в межах встановлених квот;
вступники з окупованих територій зможуть обирати для себе будь-який університет країни, а не лише навчатися в так званих уповноважених закладах вищої освіти;
абітурієнти з окупованих територій зможуть проходити підготовчі курси при університетах, до яких бажають вступити, для цього вони отримають від держави матеріальну підтримку у вигляді стипендій.
​​Ми часто чуємо нарікання, що медуніверситети випускають непідготовлених лікарів. Але цьому є логічне пояснення: під час проходження інтернатури студенти-медики не мають змоги вчитися на практиці.
Ситуацію змінить законопроект № 3671, нині ухвалений ВР.
Він передбачає:
 викладачам медичних університетів дозволяється надавати медичну допомогу, за умови, що вони мають сертифікат лікаря-спеціаліста та отримали погодження керівника закладу охорони здоров’я;
 інтерни також отримали право надавати медичну допомогу і матимуть статус «лікаря-інтерна».
Це допоможе значно підвищити рівень підготовки майбутніх лікарів. Інтернатура стане для студентів справжньою школою, після якої вони зможуть одразу якісно надавати медичну допомогу на майбутньому місці роботи та не будуть змушені «вчитися» на пацієнтах, - зазначив народний депутат Павло Мельник.