вівторок, 11 серпня 2020 р.

Без ретуші «Війна» за спортивний майданчик на «Кузні» закінчилася. «Вбитих» немає. Поранені є, по-нарошку


Громадські активісти все - таки відстояли реконструкцію дитячого майданчика.  
Як ми повідомляли, на  мікрорайоні «Ковальський» у суботу, 8 серпня розгорівся черговий скандал. На цей раз навколо спортивного майданчика з футбольним полем, турніками, лабіринтами, що  потребували ремонту і фарбування. Цей майданчик розташований на території між будинками №№ 54 і 60 по вулиці Ковальська.
Ще  2 тижні тому громадська активістка Анна Липка звернулася до токмачан з проханням допомогти привести спортмайданчик у порядок, відремонтувати, дещо реставрувати.
-  Підприємці безкоштовно дали нам метал, купували фарбу. Люди скидали суми, хто скільки може, мені на картку. Ми вже провели зварювальні роботи і поґрунтували  вироби з металу. У неділю ми готові були провести суботник і відремонтувати спортмайданчик, - розповіла Анна Липка.
Вранці, 8 серпня  вона  привезла трактор відсіву для бетонування і встановлення лавок, турніків, урни. Але  мешканці  будинку №54 (близько 10 осіб) заблокували трактор, накинулися на молоду жінку  з образами.  Дехто в гарячці заявив,  що зріже всі турніки і футбольні ворота,  що футбольного поля  біля будинку  не буде. Бо мешканцям будинку заважає дитячий чи молодіжний галас під вікнами їхньої багатоповерхівки. Люди розповіли, що підлітки, які ганяють м’яча, розбивають шибки на вікнах, б`ють м’ячем по балконних рамах. Інколи сила удару буває така, що м’яч долітає  до 4 поверху. А пил стоїть стовпом, що дихати нічим.
Обурені люди погрожували активістці  судом . Врешті-решт трактор з відсівом довелося відправляти назад і гроші за доставку були витрачені даремно.
Не було знайдено спільної мови між мешканцями будинку № 54 і громадськими активістами на віче, що відбулося 9 серпня. Захід  більше нагадував балаган  з галасом, суперечками і образами.
10 серпня під час круглого столу в мерії, після гострих дебатів присутні – секретар міської ради Олександр Чуб, заступники міського голови  Олександр Баглай і  Сергій Степура, депутати міської ради, представники груп «за» і « проти»  спортмайданчика  - вирішили виїхати на місце і обговорити проблему там.
На місці, що стало приводом конфлікту жителів мікрорайону, Олександр Чуб і Олександр Баглай намагалися почути обидві сторони, спілкувалися із жителями будинків №№ 54 і 60, із  важкохворими людьми  похилого віку, і молодими мамами, чиї діти граються  на спортивному майданчику.



Порадившись з архітектором Ігорем Кюрджієвим, представники влади міста  запропонували компромісне рішення: майданчик залишається задля фізичного розвитку підростаючого покоління. Громадські активісти беруть на себе роботи з реконструкції елементів майданчика. В  цьому їм пообіцяли допомагати депутати міської ради Євген Глазьєв і Сергій Капінус. Територія футбольного поля буде огороджена сіткою висотою понад 3 метри. Кошти на це Сергій Капінус запропонував виділити з міського бюджету.
«Війна», що почалася через спортивний майданчик біля будинку по вулиці Ковальська, 54, закінчилася. «Вбитих» немає. І слава Богу, що переміг здоровий глузд.
Людмила АРМАН,
Михайло АРМАН,
фото